Τα 5 πιο ισχυρά βότανα για υγιή εγκέφαλο και γερή μνήμη

Τα και τα που βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου και την , σύμφωνα με τις μελέτες.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κρατήσουμε τον εγκέφαλό μας δυνατό όσο μεγαλώνουμε είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής με καλή διατροφή και τακτική σωματική άσκηση.

Πιο συγκεκριμένα αναφορικά με το κομμάτι της διατροφής, συστήνεται ένα πρόγραμμα πλούσιο σε λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια, με συχνή κατανάλωση ψαριών (ιδίως λιπαρών, όπως είναι η σαρδέλα) και φρούτων, μέτριες ποσότητες ελαιόλαδου, ανάλατων ξηρών καρπών και άπαχων πρωτεϊνών.

Μια πλευρά της διατροφής όμως που συχνά ξεχνάμε είναι η προσθήκη βοτάνων και μπαχαρικών, τα οποία όχι μόνο μπορούν να απογειώσουν την γεύση του πιάτου μας, αλλά και να προωθήσουν την καλή υγεία του σώματος και του εγκεφάλου μας.

Φυσικά, τα βότανα αυτά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ούτε τυχόν φαρμακευτικές αγωγές που μπορεί να χρειάζεστε.

Επιπλέον, είναι καλό να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται υπερκατανάλωση ούτε και λήψη τεράστιων ποσοτήτων βοτάνων μέσα από συμπληρώματα διατροφής καθώς υπάρχει ο κίνδυνος των παρενεργειών. Σε περίπτωση που σκέφτεστε να ξεκινήσετε αγωγή με συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει πρώτα να μιλήσετε με τον γιατρό σας, ιδίως εάν λαμβάνετε κάποια αγωγή.

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο θεωρείται ότι μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές ικανότητες και να λειτουργήσει επικουρικά στην διαχείριση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με μελέτη του 2017 που επικαλείται το «Very Well Mind», το φασκόμηλο περιέχει ουσίες οι οποίες προωθούν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι διάσημος για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, οι οποίες περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στην κουρκουμίνη που διαθέτει.

Η ουσία αυτή θεωρείται πως βοηθά στην πρόληψη των κυτταρικών βλαβών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συσσωρεύονται στον οργανισμό μας καθώς γερνάμε ή αρρωσταίνουμε. Επιπλέον, η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της φλεγμονής στο σώμα, τα οποία όταν είναι αυξημένα συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διάφορων χρόνιων νοσημάτων (αυτοάνοσα, καρδιαγγειακά νοσήματα, κ.ά).

Υπάρχει επίσης και μια ανάλυση μελετών, η οποία υποστηρίζει ότι η κατανάλωση κουρκουμά μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου και να απομακρύνει τα β-αμυλοειδή το οποίο παρατηρείται συσσωρευμένο στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Τζίνγκο Μπιλόμπα

Το τζίνγκο μπιλόμπα είναι ένα δημοφιλές συστατικό της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής και χρησιμοποιείται συχνά για την διαχείριση της άνοιας, σε συνδυασμό με την όποια φαρμακευτική αγωγή χρειάζεται ο ασθενής.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το τζίνγκο μπιλόμπα βελτιώνει την γνωστική λειτουργία, τονώνοντας την κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας έτσι περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο.

Μια ανάλυση μελετών που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Alzheimer's Disease» το 2015 διαπίστωσε ότι ένα εκχύλισμα του τζίνγκο μπιλόμπα γνωστό ως EGb761 ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την επιβράδυνση των γνωστικών δυνατοτήτων σε ασθενείς με γνωστική κατάπτωση και άνοια που εμφάνιζαν νευροψυχιατρικά (π.χ.: κατάθλιψη, έντονο στρες κ.τ.λ.).

Τζίνσενγκ

Το τζίνσενγκ περιέχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες (Τζινσενοσιδες), οι οποίες έχει διαπιστωθεί από μελέτες ότι μειώνουν τα β-αμυλοειδή που όπως προαναφέραμε θεωρούνται ένα από τα κύρια αίτια εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Γκότου κόλα

Εδώ και αιώνες, το γκότου κόλα χρησιμοποιείται από όσους εξασκούν εναλλακτική ιατρική, με σκοπό την βελτίωση της πνευματικής διαύγειας.

Ευρήματα μελετών σε ζώα υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο βότανο θα μπορούσε επίσης να λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες. Για παράδειγμα, μια προκαταρκτική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Clinical and Experimental Pharmacology & Physiology» το 2003, αναφέρει ότι οι αρουραίοι που λάμβαναν γκότου κόλα είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία και μικρότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες που συνδεόταν με το Αλτσχάιμερ.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Related Articles

Back to top button