Σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας (, ), περιγράφηκε πρώτη φορά το 1955 και δεν είναι απλά μια διατροφική διαταραχή, αλλά μία διαταραχή του ύπνου και της διάθεσης.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι

η πρωινή ανορεξία,

η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού τις βραδινές ώρες,

η αϋπνία,

οι νυχτερινές αφυπνίσεις που συνοδεύονται από αναζήτηση τροφής και

το συναίσθημα της έντονης θλίψης.

Τα άτομα που πάσχουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο δεν είναι απαραίτητο να εμφανίζουν όλα τα παραπάνω συμπτώματα, π.χ. κάποιοι καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα των ημερήσιων θερμίδων τους πριν πέσουν το βράδυ για ύπνο, χωρίς όμως να ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο που ακολουθεί όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας:

Tις περισσότερες φορές τα άτομα που υποφέρουν απο νυχτερινή υπερφαγία φοβούνται η αδυνατούν να αναγνωρίσουν τα αληθινά αίτια πίσω απο την υπερκατανάλωση τροφής και εστιάζουν στην πρόσληψη βάρους και την κακή ποιότητα φαγητού που καταναλώνουν. Απο την ενοχή και την ντροπή υποβάλλουν εαυτόν σε αυστηρές δίαιτες οι οποίες αποτυγχάνουν ως επί το πλείστων καθώς τα πραγματικά αίτια απλώς απωθούνται & δεν αντιμετωπίζονται.

Το αίσθημα της αποτυχίας διαιωνίζει αυτόν τον φαύλο κύκλο ντροπής, αρνητικών συναισθημάτων, ανακούφισης μέσω της τροφής και τα άτομα θέτουν κάθε φορά ακόμα δυσκολότερους στόχους που είναι αδύνατο να επιτευχθούν χωρίς ψυχολογική βοήθεια.

Το σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας (NES) συνδέεται με την παχυσαρκία και την δυσκολία διατήρησης υγιούς βάρους, με την διάσπαση του κιρκάδιου ρυθμού, με ποικίλες διαταραχές διάθεσης, πολλές φορές συνδέεται συνδυαστικά και με άλλες διαταραχές διατροφής.

Τα άτομα που πάσχουν απο το σύνδρομο φαίνεται να εμφανίζουν χαμηλότερη διάθεση, συναισθηματικές μεταπτώσεις, χαμηλή αυτοεκτίμηση και περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης. Απο τα παραπάνω διαφαίνεται πως η νυχτερινή υπερφαγία δεν είναι μόνο μια άτακτη πρόσληψη τροφής αλλά μια διατροφική διαταραχή άμεσα συνυφασμένη με ψυχοπαθολογικά χαρακτηριστικά και ψυχολογική αστάθεια (Geliebter, 2001).

Related Articles

Back to top button