Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Αλκοόλ, άσκηση και κάπνισμα – Πώς επιδρούν

Οι υγιεινές συνήθειες και πώς βοηθούν στο ευερέθιστο .

Η προσκόλληση σε υγιεινές συμπεριφορές του τρόπου ζωής συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλότερη επίπτωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, έδειξε μια μεγάλη μελέτη κοόρτης με βάση τον πληθυσμό.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 12,6 ετών, η προσκόλληση σε μία, δύο και τρεις έως πέντε υγιεινές συμπεριφορές τρόπου ζωής – ποτέ , βέλτιστος ύπνος, υψηλό επίπεδο έντονης σωματικής δραστηριότητας, υψηλή ποιότητα διατροφής και μέτρια κατανάλωση – συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλότερη επίπτωση του ακόμη και μετά την προσαρμογή για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες ανέφεραν η Irene Xin-Yin Wu, PhD, του Central South University στο Hunan της Κίνας, και οι συνεργάτες της.

Σε ξεχωριστές αναλύσεις για καθεμία από τις πέντε συμπεριφορές του τρόπου ζωής, το μηδενικό κάπνισμα, το υψηλό επίπεδο έντονης σωματικής δραστηριότητας και ο βέλτιστος ύπνος έδειξαν σημαντικές ανεξάρτητες αντίστροφες συσχετίσεις με τη συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου σημείωσαν στο Gut.

Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές ανεξάρτητες συσχετίσεις για την υγιεινή διατροφή και τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αν και τα μεγέθη των επιδράσεών τους προσέγγισαν τη στατιστική σημαντικότητα.

Αλκοόλ και άσκηση κατά του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

«Για την πρόληψη του ΣΕΕ , είναι σημαντικό οι γιατροί να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην παροχή κατάλληλων παρεμβάσεων για την αλλαγή των συμπεριφορών υγείας κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων διαβουλεύσεων, καθώς αποτελούν συχνά το πρώτο σημείο επαφής για τους ασθενείς που έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας», ανέφεραν ο Wu και οι συν-συγγραφείς.

Σε αναλύσεις ευαισθησίας, μόνο η πλήρης αποχή από το αλκοόλ ορίστηκε ως υγιής συμπεριφορά κατανάλωσης αλκοόλ και το υγιές επίπεδο σωματικής δραστηριότητας ορίστηκε πιο χαλαρά ως μέτρια σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα ή έντονη σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 75 λεπτά την εβδομάδα, η οποία ξεπερνά τη μέτριας έντασης άσκηση, εξήγησαν οι ερευνητές. «Τα οφέλη της άσκησης, όπως η μείωση της εντερικής φλεγμονής και η ρύθμιση του εντερικού μικροβιόκοσμου, θα μπορούσαν να εξηγήσουν τους υποκείμενους μηχανισμούς της επίδρασής της στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ΣΕΕ».

Ο ρόλος του καπνίσματος

Ο αιτιολογικός ρόλος του καπνίσματος στο ΣΕΕ αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, πρόσθεσαν. Μπορεί να οφείλεται σε καθυστερήσεις στην «γαστρική κένωση της τροφής και στο χρόνο διέλευσης από το στόμα, αλλά μπορεί επίσης να αντανακλά το βασικό άγχος ή την κατάθλιψη και ως εκ τούτου, μπορεί να αποτελεί υποκατάστατο για τις συνθήκες ψυχικής υγείας και να μεσολαβεί στη συσχέτιση μεταξύ των συνθηκών ψυχικής υγείας και του κινδύνου εμφάνισης ΣΕΕ».

Η έρευνα που συνδέει το άγχος, την κατάθλιψη και τις γενικές συννοσηρότητες ψυχικής υγείας με το νεοεμφανιζόμενο ΣΕΕ είναι καλά τεκμηριωμένη, δήλωσε ο Raman. «Η βελτίωση της σύνδεσης του εντέρου με τον εγκέφαλο μπορεί να επιτευχθεί μέσω παρεμβάσεων όπως η γιόγκα, η αναπνοή, η ενσυνειδητότητα, η γνωσιακή συμπεριφορική , καθώς και η εντερική υπνοθεραπεία. Ομοίως, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τις συννοσηρότητες της ψυχικής υγείας και να μειώσει την έναρξη της νόσου».

Τα στοιχεία της έρευνας

Για τη μελέτη, ο Wu και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη βρετανική τράπεζα βιολογικών δεδομένων για 64.268 ενήλικες ηλικίας 37 έως 73 ετών (μέση ηλικία 55,9 ετών, 55% γυναίκες), οι οποίοι δεν είχαν ΣΕΕ κατά την έναρξη της μελέτης και εγγράφηκαν από το 2006 έως το 2010 και παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2022. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τουλάχιστον δύο ερωτηματολόγια 24ωρης ανάκλησης της διατροφής (συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της πρόσληψης αλκοόλ). Περιστατικά ΣΕΕ καταγράφηκαν σε ποσοστό 1,5%.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι ασθενείς, τη φυσική εξέταση και τα βιολογικά δείγματα για να αξιολογήσουν την αρχική κατάσταση της υγείας και του τρόπου ζωής των συμμετεχόντων σε ένα από τα 22 κέντρα αξιολόγησης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατά την αρχική εξέταση, το 11,8% των συμμετεχόντων δεν ανέφερε καμία από τις πέντε συμπεριφορές υγιεινού τρόπου ζωής, το 32,1% ανέφερε μία συμπεριφορά, το 34,1% ανέφερε δύο συμπεριφορές και το 21,9% ανέφερε τρεις έως πέντε συμπεριφορές.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν συμμετείχαν σε καμία από τις πέντε συμπεριφορές υγιεινού τρόπου ζωής, εκείνοι που ακολουθούσαν τρεις έως πέντε συμπεριφορές είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι νεότεροι, γυναίκες, να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, να είναι παντρεμένοι, να εργάζονται ή να αυτοαπασχολούνται και να έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν οικογενειακό ιστορικό ΣΕΕ. Είχαν επίσης χαμηλότερο επιπολασμό κατάθλιψης, άγχους, πόνου στην πλάτη ή στις αρθρώσεις, πονοκεφάλων, άσθματος και γαστρεντερικών λοιμώξεων.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Related Articles

Back to top button