Στένωση αορτικής βαλβίδας: Ποιες είναι οι σοβαρές επιπλοκές

Η αορτική βαλβίδα επιτρέπει την ομαλή δίοδο του αίματος από την καρδιά στην κυκλοφορία όλου του σώματος.

Έχει παρατηρηθεί ότι μετά την ηλικία των 70, ένας στους οχτώ εμφανίζει κάποιου βαθμού αορτική στένωση.

Η στένωση της αορτικής βαλβίδας μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη.

Τα συνηθέστερα αίτια της επίκτητης είναι η εκφύλιση και ασβέστωση της βαλβίδας.

Η στένωση αορτής μπορεί να μην εκδηλώσει συμπτώματα για πολλά χρόνια.

Τα βασικά συμπτώματα της στένωσης της αορτής είναι πόνος στο στήθος, δύσπνοια και επεισόδια απώλειας συνείδησης. Μπορεί επίσης να εμφανισθούν εύκολη κόπωση και αίσθημα παλμών.

Ποιες είναι οι σοβαρές επιπλοκές- Η μπορεί να προκαλέσει:

  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Έμφραγμα μυοκαρδίου
  • Επικίνδυνες αρρυθμίες
  • Ενδοκαρδίτιδα

Τι είναι η ;

Η στένωση αορτής ή σωστότερα στένωση αορτικής βαλβίδας, είναι η σταδιακή εναπόθεση ασβεστίου στην αορτική βαλβίδα της καρδιάς μας με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση της επιφάνειας του στομίου της. Ως εκ τούτου δημιουργείται ένα εμπόδιο στην ελεύθερη προς τα εμπρός ροή του αίματος από την αριστερή κοιλία της καρδιάς προς τη αορτή. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία ανοιχτού χειρουργείου καρδιάς για βαλβιδοπάθεια.

Στένωση αορτικής βαλβίδας : Ποιος ο ρόλος της αορτικής βαλβίδας της καρδιάς;

Η αορτική βαλβίδα βρίσκεται ακριβώς στο όριο μεταξύ της αριστερής κοιλίας της καρδιάς και της αορτής. Αποτελείται από τρία φύλλα-πτυχές που ξεκινάνε από έναν δακτύλιο.  Ο ρόλος της είναι να εμποδίζει τη ροή του αίματος προς τα πίσω στην καρδιά, όταν η καρδιά χαλαρώνει μεταξύ των σφύξεών της. Συγκεκριμένα, όταν η καρδιά συσπάται το αίμα προωθείται από την αριστερή κοιλία μέσω της αορτικής βαλβίδας στην αορτή και από εκεί σε ολόκληρο το σώμα μας. Όταν η καρδιά χαλαρώνει, η αορτική βαλβίδα κλείνει στεγανά οπότε το αίμα δεν επιστρέφει προς τα πίσω από την αορτή μέσα στην αριστερή κοιλία. Άρα ο ρόλος της βαλβίδας είναι διπλός: αφενός να είναι αρκετά ανοιχτή στη συστολή της καρδιάς και να επιτρέπει την ελεύθερη δίοδο του αίματος και αφετέρου να κλείνει στεγανά στη χαλάρωση της καρδιάς, ώστε να μην ξαναεπιστρέφει το αίμα πίσω.

Στένωση αορτικής βαλβίδας : Πότε θεωρούμε ότι έχουμε στένωση στη βαλβίδα;

Όσο μειώνεται το στόμιο της βαλβίδας, τόσο αυξάνεται η βαρύτητα της στένωσης. Φυσιολογικά το στόμιο της βαλβίδας μπορεί να ανοίγει έως τέσσερα cm2. Όταν η επιφάνεια μειωθεί κάτω από τα δύο cm2, αρχίζει να δυσκολεύει την καρδιά στην προώθηση του αίματος και θωρούμε ότι έχει εμφανιστεί η στένωση. Όταν το στόμιο δεν μπορεί να ανοίξει περισσότερο από ένα cm2, δηλαδή έχει μειωθεί πάνω από 75%, τότε θεωρούμε ότι η στένωση στη βαλβίδα είναι σοβαρή.

www.onmed.gr , kardiologos-psychiko.gr

Related Articles

Back to top button