Σπιρουλίνα: Τι ιδιότητες έχει – Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι

Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους Αζτέκους ως ενισχυτικό αντοχής και σήμερα χαρακτηρίζεται “υπερτροφή”.

Η σπιρουλίνα είναι ένα γαλαζοπράσινο φύκι και πιστεύεται ότι είναι μια από τις παλαιότερες μορφές ζωής στη Γη.

Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους Αζτέκους ως ενισχυτικό αντοχής και σήμερα χαρακτηρίζεται “υπερτροφή”, δηλαδή πηγή πολλών και σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν επίσης τη σπιρουλίνα για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Εικάζεται ότι οι αγγελιαφόροι του βασιλείου χρησιμοποίησαν τα φύκια για να συντηρήσουν τις μαραθώνιες διαδρομές τους. Η σύγχρονη έρευνα υποστηρίζει πολλά από τα υποτιθέμενα από την λήψη σπιρουλίνας και συνεχίζει να μελετά τις δυνατότητές της για τη θεραπεία προβλημάτων υγείας.

Η σπιρουλίνα έχει πικρή γεύση, επομένως πολλοί την ανακατεύουν σε γιαούρτι, χυμούς και smoothies, για να βελτιώσουν τη γεύση της. Η σπιρουλίνα διατίθεται συνήθως ως συμπλήρωμα σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Σπιρουλίνα: Διατροφικά στοιχεία

1 κουταλιά του γλυκού περιέχει:

  • Θερμίδες: 20
  • Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
  • Λιπαρά: 1 γραμμάριο
  • Υδατάνθρακες: 2 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 0 γραμμάρια
  • Ζάχαρη: 0 γραμμάρια

Η σπιρουλίνα είναι μια καλή πηγή των εξής:

  • Θειαμίνη (Βιταμίνη Β1)
  • Ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2)
  • Νιασίνη (Βιταμίνη Β3)
  • Χαλκός
  • Σίδηρος

Η σπιρουλίνα περιέχει επίσης μαγνήσιο. Αυτό το μέταλλο υποστηρίζει κανονικές καθημερινές λειτουργίες όπως η χρήση των μυών και ο καρδιακός σας παλμός. Είναι επίσης υπεύθυνο για την παραγωγή πρωτεΐνης και ενέργειας, αλλά οι περισσότεροι δεν λαμβάνουν αρκετή ποσότητα στη διατροφή τους.

Πιθανά οφέλη της σπιρουλίνας για την υγεία

Περιέχει μια ισχυρή φυτική πρωτεΐνη που ονομάζεται φυκοκυανίνη, μια φυτική χρωστική ουσία που δίνει στη σπιρουλίνα το μπλε-πράσινο χρώμα της. Έρευνες δείχνουν ότι αυτό έχει αντιοξειδωτικές, ανακουφιστικές, αντιφλεγμονώδεις και εγκεφαλοπροστατευτικές ιδιότητες.

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Πολλά αντιοξειδωτικά της σπιρουλίνας έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό. Η χρόνια φλεγμονή συμβάλλει στον καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Η φυκοκυανίνη έχει βρεθεί ότι όχι μόνο μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα, αλλά επίσης εμποδίζει την ανάπτυξη όγκων και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Γι' αυτό και μελετάται σήμετρα για τις δυνατότητές της στη θεραπεία του καρκίνου.

Υγεία της καρδιάς

Έρευνες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη της σπιρουλίνας μπορεί να μειώσει την χοληστερόλη. Έτσι οι αρτηρίες διατηρούνται καθαρές, κάτι που μειώνει την πίεση στην καρδιά, που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η πρωτεΐνη της σπιρουλίνας μειώνει επίσης τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Αυτά είναι λίπη στο αίμα σας που συμβάλουν στη σκλήρυνση των αρτηριών, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και παγκρεατίτιδας.

Η σπιρουλίνα αυξάνει και την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, κάτι που βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώνουν. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Ανακούφιση από αλλεργίες

Η αντιφλεγμονώδης δράση της σπιρουλίνας βοηθάει άτομα με αλλεργίες που προκαλούνται από τη γύρη, τις τρίχες ζώων και τη σκόνη. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι αλλεργικά συμπτώματα, όπως η συμφόρηση, το φτέρνισμα και ο κνησμός μειώθηκαν σημαντικά στους συμμετέχοντες, υποδηλώνοντας ότι η σπιρουλίνα μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση στα αντισταμινικά φάρμακα.

Υποστήριξη ανοσοποιητικού συστήματος

Όπως είδαμε παραπάνω, η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα. Έρευνες δείχνουν ότι ενισχύει επίσης την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και αντισωμάτων που καταπολεμούν ιούς και επιβλαβή βακτήρια.

Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να καταπολεμήσει επίσης τον έρπητα, τη γρίπη και τον ιό HIV (AIDS), αν και χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα για να δοκιμαστούν αυτές οι επιπτώσεις στον άνθρωπο.

Υγεία ματιών και στόματος

Περιέχει πολύ ζεαξανθίνη, μια φυτική χρωστική ουσία που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταρράκτη και απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία.

Οι αντιβακτηριδιακές της ιδιότητες μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην προώθηση της καλής στοματικής υγείας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι στοματικό διάλυμα ενισχυμένο με σπιρουλίνα μείωσε την οδοντική πλάκα και τον κίνδυνο ουλίτιδας στους συμμετέχοντες. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος σε άτομα που μασούσαν καπνό.

Πιθανοί της σπιρουλίνας

Επειδή η σπιρουλίνα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν την πάρετε ή οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα. Μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία ορισμένων ατόμων.

Τοξίνες

Η σπιρουλίνα που συλλέγεται στη φύση μπορεί να είναι μολυσμένη με βαρέα μέταλλα και βακτήρια. Σε υψηλές ποσότητες, μερικές από αυτές τις τοξίνες μπορεί να στρεσάρουν ή να βλάψουν το ήπαρ.

Προβλήματα εγκυμοσύνης

Δεν υπάρχει αρκετή έρευνα που να υποδεικνύει ότι είναι ασφαλής για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες. Λόγω του κινδύνου τοξινών, οι γιατροί συνιστούν στις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν τη σπιρουλίνα.

Αιμορραγικές διαταραχές

Επειδή μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της πήξης του αίματος, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μελανιές και αιμορραγία σε άτομα με ορισμένες αιμορραγικές καταστάσεις.

Διαβήτης

Μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επομένως τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να παρακολουθούν το σάκχαρό τους, όταν λαμβάνουν σπιρουλίνα. Σε κάθε περίπτωση μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας.

Αυτοάνοσα νοσήματα

Υποστηρίζει την λειτουργία του ανοσοποιητικού, αλλά αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο λύκος ή η αρθρίτιδα.

Φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις

Μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη, των ανοσοκατασταλτικών και των αραιωτικών του αίματος.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Συχνά υποστηρίζεται ότι η σπιρουλίνα περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β12, αλλά η περιεκτικότητά της δεν απορροφάται καλά από τον ανθρώπινο οργανισμό. Εάν έχετε ανεπάρκεια Β12 θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε συμπληρώματα από άλλη πηγή.

 

Iatropedia.gr

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Articles

Back to top button