Σκόρδο: 10 βλαβερές συνέπειες για την υγεία που πρέπει να γνωρίζετε

Το σκόρδο είναι γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία της καρδιάς και όχι μόνο.

Ωστόσο, όταν καταναλώνετε ωμό και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία. Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά στη μαγειρική, το οποίο προσθέτει ιδιαίτερη γεύση σε διάφορα πιάτα. Χρησιμοποιείται σε διάφορες κουζίνες ανά τον κόσμο. Αλλά ας δούμε πώς μπορεί να γίνει επιβλαβές για την υγεία.

– Μπορεί να βλάψει το συκώτι

Το συκώτι είναι ένα ζωτικό όργανο του σώματος αφού εκτελεί διάφορες λειτουργίες όπως τον καθαρισμό του αίματος, τον μεταβολισμό του λίπους, τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και την απομάκρυνση της αμμωνίας από το σώμα. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, διαπιστώθηκε ότι το σκόρδο επειδή περιέχει αλισίνη μπορεί να προκαλέσει ηπατική τοξικότητα εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.

– Μπορεί να προκαλέσει διάρροια

Η κατανάλωση σκόρδου με άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Το σκόρδο έχει ενώσεις που σχηματίζουν αέρια όπως το θείο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση διάρροιας.

– Μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, η κατανάλωση ωμού σκόρδου με άδειο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε καούρα, ναυτία και έμετο. Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, το σκόρδο περιέχει ορισμένες ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

– Μπορεί να προκαλέσει δυσοσμία του στόματος

Το σκόρδο μπορεί να προκαλέσει δυσοσμία του στόματος, εάν καταναλωθεί σε υπερβολική ποσότητα. Ο κύριος λόγος για την κακή αναπνοή είναι η ένωση θείου που περιέχει.

– Επιδεινώνει την αιμορραγία

Το σκόρδο είναι ένα φυσικό αραιωτικό του αίματος, επομένως δεν πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες σκόρδου μαζί με φάρμακα που αραιώνουν το αίμα όπως η βαρφαρίνη, η ασπιρίνη κλπ. λόγω πιθανότητας αύξηση του κινδύνου εσωτερικής αιμορραγίας.

– Δεν ενδείκνυται σε έγκυες και θηλάζουσες

Οι έγκυες ή οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση σκόρδου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Στις έγκυες μπορεί να οδηγήσει σε πρόκληση τοκετού. Οι θηλάζουσες μητέρες πρέπει να το αποφεύγουν καθώς αλλοιώνει τη γεύση του γάλακτος.

– Προκαλεί ζάλη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, διαπιστώθηκε ότι η υπερβολική κατανάλωση σκόρδου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να οδηγήσει σε πολλά σχετικά συμπτώματα.

– Μπορεί να προκαλέσει υπερβολική εφίδρωση

Σε διάφορες κλινικές μελέτες, η κατανάλωση σκόρδου για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική εφίδρωση.

– Μπορεί να επιδεινώσει κολπικές μολύνσεις

Αποφύγετε την κατανάλωση σκόρδου για τη θεραπεία ενδεχόμενης κολπικής μόλυνσης από ζυμομύκητες, καθώς μπορεί να επιδεινώσει τη μόλυνση ερεθίζοντας τους ευαίσθητους ιστούς του κόλπου.

– Μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην όραση

Η υπερβολική δόση σκόρδου μπορεί να προκαλέσει ύφαιμα, μια κατάσταση που προκαλεί αιμορραγία μέσα στον πρόσθιο θάλαμο του ματιού (κενό μεταξύ της ίριδας και του κερατοειδούς). Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Related Articles

Back to top button