Συναισθηματική διατροφή: Η ψυχολογία στο αδυνάτισμα

Συναισθηματική διατροφή: Η ψυχολογία στο αδυνάτισμα

: Η στο αδυνάτισμα

Είναι πολλοί εκείνοι που δεν καταφέρνουν να αδυνατίσουν και να διατηρήσουν την απώλεια των κιλών τους, ακόμα κι όταν έχουν κάθε καλή διάθεση να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ειδικού. Πολύ πιθανόν να είστε κι εσείς ανάμεσα σε εκείνους τους «πολλούς».

Η αιτία μπορεί να βρίσκεται στο πρόβλημα της συναισθηματικής διατροφής: Aντί να λύνουμε τα προβλήματα μας, τα «τρωμε». Ειναι ένα φαινόμενο πολύ διαδεδομένο ανάμεσα στις γυναίκες, οι οποίες βρίσκουν προσωρινή ανακούφιση από τα προβλήματα τους στο φαγητό.

Συναισθηματική διατροφή

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν την συναισθηματική διατροφή, έχουν:

α)Συχνά υπερφαγικά επεισόδια, κυρίως μετά από δυσφορική διάθεση. Τα υπερφαγικά επεισόδια χαρακτηρίζονται απο κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού, μεγαλύτερη απ'ότι θα κατανάλωναν οι περισσότεροι άνθρωποι κατά την ίδια περίοδο και κάτω από παρόμοιες συνθήκες.

β)Μειωμένο αυτοέλεγχο. Νοιώθουν ότι δεν μπορούν να σταματήσουν την κατανάλωση του φαγητού ή ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τι και πόσο θα φάνε.

Μερικές ενδείξεις ότι μπορείτε να χάνετε κι εσείς τον έλεγχο είναι:

-τρώτε με γρήγορο ρυθμό.
-συνεχίζετε να τρώτε ακόμα κι όταν νοιώθετε χορτάτοι.
-τρώτε μεγάλες ποσότητες χωρίς να υπάρχει σωματική πείνα.
-νοιώθετε ενοχές, κατάθλιψη, ακόμα και αηδία με τον εαυτό σας μετά το υπερφαγικό επεισόδιο.

Επειδή λοιπόν τα αίτια που οδηγούν στην συχνή κατανάλωση φαγητού είναι συνήθως συναισθηματικά, χρησιμοποιείται ο όρος συναισθηματική διατροφή. α πιο συνηθισμένα συναισθήματα που οδηγούν στην κατανάλωση φαγητού είναι:μελαγχολία,θυμός, άγχος, μοναξιά, και ανία.

Το προφίλ ατόμων με συναισθηματική διατροφή

Τα άτομα με συναισθηματική διατροφή είναι, κατά μέσο όρο, πιο υπέρβαροι κι έχουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις βάρους. Οι περισσότεροι προσπαθούν χρόνια να ακολουθήσουν δίαιτες. Μερικοί συνεχίζουν ακόμα, ενώ άλλοι έχουν πλέον σταματήσει έχοντας απογοητευθεί. Πολλές φορές οι ίδιες οι δίαιτες οδηγούν στα πρώτα υπερφαγικά επεισόδια.

Συγκριτικά με άλλους, τα άτομα με συναισθηματική διατροφή αντιμετωπίζουν συνήθως περισσότερα προβλήματα με τις κοινωνικές και διαπροσωπικές τους σχέσεις, ενώ δυσκολίες υπάρχουν και στον επαγγελματικό τομέα. Επιπλέον, έχουν αυξημένα κρούσματα κατάθλιψης, άγχους, χαμηλής αυτοεκτίνηση και αυτοπεποίθησης, αυξημένες σωματικές ανησυχίες και είναι περισσότερο ευαίσθητοι.

Πως αντιμετωπίζεται η συναισθηματική διατροφή;

Η αρχή της θεραπείας ξεκινά με την παρακολούθηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Σημειώνουμε την ώρα του φαγητού, τα γεγονότα, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που οδηγούν στην κατανάλωση φαγητού, τις συμπεριφορές και τις πράξεις μετά το φαγητό(πχ. πρόκληση εμετού που συμβαίνει στην βουλιμία).Με αυτό το τρόπο μαθαίνουμε τις συγκεκριμένες καταστάσεις και συναισθήματα που οδηγούν στην κατανάλωση φαγητού. Επίσης μαθαίνουμε αν υπάρχει ειδικός συνδυασμός φαγητού-συναισθήματος.

Μέσα από αυτή την γνώση, και με την συμβολή της τροποποίησης της συμπεριφοράς μέσω μιας σύντομης ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης, μαθαίνουμε να αναζητούμε και να εφαρμόζουμε εναλλακτικούς τρόπους ικανοποίησης των ψυχικών αναγκών μας που δεν έχουν επίκεντρο το φαγητού. Γνωρίζουμε να ξεχωρίζουμε την σωματική από την συναισθηματική πείνα.

Πηγή:  govastileto.gr

Related Articles

Back to top button