Προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τον θυρεοειδή σας

Ο ς είναι ο αδένας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού και η λειτουργία του αποτελεί βαρόμετρο για την υγεία.

Οι ορμόνες που παράγει ρυθμίζουν πολλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως τα επίπεδα της όρεξης και της ενέργειας, τη θερμοκρασία του σώματος κλπ.

Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί (), είναι δύσκολο να γίνει διάγνωση με βάση τα συμπτώματα και μόνο. Αντίθετα, όταν είναι υπερδραστήριος (υπερθυρεοειδισμός) είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί το πρόβλημα.

Υπολειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός)

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • -Αισθάνεστε ότι κρυώνετε το μεγαλύτερο μέρος του έτους
  • -Χρόνια κόπωση ή πόνος στους μύες
  • -Ξηροδερμία
  • -Τριχόπτωση
  • -Ασυνήθιστα βαριές περίοδοι
  • -Πρόσληψη βάρους
  • -Δυσκοιλιότητα

Αν έχετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα, είναι σκόπιμο να κάνετε εξετάσεις αίματος.

Υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός)

  • -Εξογκωμένα μάτια
  • -Εξάψεις
  • -Ταχυκαρδία, ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης
  • -Άγχος ή νευρικότητα
  • -Προβλήματα όρασης
  • -Απώλεια βάρους
  • -Αυξημένη εφίδρωση
  • -Αυξημένες κενώσεις του εντέρου

Ο υπερδραστήριος θυρεοειδής είναι πιο εύκολο να διαγνωστεί με βάση τα συμπτώματα και μόνο. Για να επιβεβαιωθεί ωστόσο, πρέπει να κάνετε σχετικές εξετάσεις.

Ο υπερθυρεοειδισμός έχει συνδεθεί με την κολπική μαρμαρυγή και μπορεί να προκαλέσει θρόμβους αίματος ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης τα άτομα που έχουν υπερδραστήριο θυρεοειδή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Σε αντίθεση με τον υποθυρεοειδισμό, ο υπερθυρεοειδισμός απαιτεί θεραπεία, ακόμη και αν αισθάνεστε καλά.

Πως λειτουργεί ο θυρεοειδής και γιατί γίνονται οι εξετάσεις.

Οι εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδή είναι μια σειρά εξετάσεων αίματος που χρησιμοποιούνται για να μετρηθεί πόσο καλά λειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας σας. Οι διαθέσιμες εξετάσεις περιλαμβάνουν τα T3, T3RU, T4 και TSH.

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται στο κάτω μέρος του λαιμού σας. Είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση πολλών από τις διαδικασίες του σώματος, όπως ο μεταβολισμός , η παραγωγή ενέργειας και η διάθεση.

Η κύρια ορμόνη θυρεοειδούς που εκκρίνεται από τον θυρεοειδή αδένα είναι η θυροξίνη, που ονομάζεται επίσης Τ4 επειδή περιέχει τέσσερα άτομα ιωδίου. Για να ασκήσει τα αποτελέσματά του, το Τ4 μετατρέπεται σε τριϊωδοθυρονίνη (Τ3) με την απομάκρυνση ενός ατόμου ιωδίου. Αυτό συμβαίνει κυρίως στο ήπαρ και σε ορισμένους ιστούς όπου η Τ3 δρα, όπως στον εγκέφαλο.

Η ποσότητα του Τ4 που παράγεται από τον θυρεοειδή αδένα ελέγχεται από μια άλλη ορμόνη, η οποία γίνεται στον αδένα της υπόφυσης που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, που ονομάζεται θυρεοειδής διεγερτική ορμόνη (συντομογραφία TSH). Το ποσό της TSH που στέλνει η υπόφυση στην κυκλοφορία του αίματος εξαρτάται από την ποσότητα του Τ4 που βλέπει η υπόφυση. Εάν η υπόφυση βλέπει πολύ λίγο T4, τότε παράγει περισσότερο TSH για να πει στον θυρεοειδή αδένα να παράγει περισσότερο T4. Μόλις η Τ4 στην κυκλοφορία του αίματος υπερβεί ένα ορισμένο επίπεδο, η παραγωγή TSH της υπόφυσης διακόπτεται.

Στην πραγματικότητα, ο θυρεοειδής και η υπόφυση ενεργούν με πολλούς τρόπους, όπως ένας θερμαντήρας και ένας θερμοστάτης. Όταν ο θερμαντήρας είναι απενεργοποιημένος και γίνεται κρύος, ο θερμοστάτης διαβάζει τη θερμοκρασία και ανάβει τον θερμαντήρα. Όταν η θερμότητα ανεβαίνει σε κατάλληλο επίπεδο, ο θερμοστάτης το ανιχνεύει και απενεργοποιεί τον θερμαντήρα.

Τα Τ4 και Τ3 κυκλοφορούν σχεδόν εξ ολοκλήρου συνδεδεμένα με συγκεκριμένες πρωτεΐνες μεταφοράς και υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που αυτές οι πρωτεΐνες θα μπορούσαν να αλλάξουν το επίπεδό τους στο αίμα, προκαλώντας επίσης μεταβολές στα επίπεδα Τ4 και Τ3 (συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης).

 

.

Related Articles

Back to top button