Το πράσινο τσάι «σκοτώνει» τα καρκινικά κύτταρα
Το πράσινο τσάι «σκοτώνει» τα καρκινικά κύτταρα
Επιστήμονες ανακάλυψαν πώς στοχεύει τα «άρρωστα» κύτταρα
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Penn State στις ΗΠΑ, εξερεύνησαν τους συγκεκριμένους μηχανισμούς, με τους οποίους μια ουσία που περιέχεται στο πράσινο τσάι «στοχεύει» στα καρκινικά κύτταρα. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει, ότι η epigallocatechin-3-gallate (EGCG), μια ουσία που υπάρχει στο πράσινο τσάι, «σκότωνε» τα καρκινικά κύτταρα στο στόμα, χωρίς να επηρεάζει τα υγιή, φυσιολογικά κύτταρα.
Όμως οι ερευνητές δε γνώριζαν τους λόγους πίσω από την ικανότητα της ουσίας αυτής να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα. Τώρα, πιστεύουν ότι η EGCG μπορεί να ενεργοποιεί μια διαδικασία στα μιτοχόνδρια –το «εργοστάσιο» παραγωγής ενέργειας των κυττάρων- που οδηγεί το κύτταρο στο θάνατο.
«Η ουσία αυτή κάνει κάτι και οδηγεί τα μιτοχόνδρια σε βλάβη, η οποία προκαλεί ένα φαύλο κύκλο προκαλώντας περισσότερη ζημιά, μέχρι που το κύτταρο προγραμματίζεται για να πεθάνει» εξήγησε ο καθηγητής Joshua Lambert.
Η έρευνα, που υποστηρίχτηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα για τον Καρκίνο, δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του Molecular Nutrition and Food Research.
www.newsbeast.gr