Πράσινο τσάι: 4 οφέλη που παρέχει στην υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς

Πως επηρεάζει καρδιά, εγκέφαλο, σάκχαρο και σωματικό βάρος, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες.

Το τσάι είναι το ρόφημα που καταναλώνεται περισσότερο από κάθε άλλο στον κόσμο, με εξαίρεση το νερό. Σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι καταναλώνονται 7 δισεκατομμύρια κιλά από όλες τις ποικιλίες του – από το πράσινο και το μαύρο μέχρι το oolong και το τσάι Κεϋλάνης.

Από την ποσότητα αυτή, το περίπου ένα τρίο αντιστοιχεί στο , σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί και καταναλωτές πράσινου τσαγιού είναι Κίνα και Ινδία.

Συνολικώς, υπολογίζεται ότι σχεδόν 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καταναλώνουν συστηματικά πράσινο τσάι. Το τσάι αυτό είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά και παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία.

«Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, ένα είδος φλαβονοειδών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση», λέει η διαιτολόγος Dr. Samantha Schleiger, ειδική στη Λειτουργική Διατροφή από το Ουϊσκώνσιν. «Οι κατεχίνες μειώνουν την κακή (LDL) χοληστερόλη και εμποδίζουν την αθηροσκλήρωση. Με τον όρο αυτό περιγράφεται η συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στα τοιχώματα των αρτηριών, που τους προκαλεί στένωση».

Οι κατεχίνες μειώνουν επίσης την ολική χοληστερόλη και γενικότερα βελτιώνουν το προφίλ των λιπιδίων στο αίμα. Με αυτό τον τρόπο μειώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιοπάθειας, προσθέτει.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει πως όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα έχουν και μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά προβλήματα.

Και το σωματικό βάρος

Το πράσινο τσάι περιέχει επίσης δύο ουσίες οι οποίες μπορεί να επιταχύνουν τον μεταβολισμό. Οι ουσίες αυτές είναι η καφεΐνη και η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), οι οποίες μπορεί να συμβάλλουν και στη διάσπαση των λιπωδών κυττάρων, κατά την διαιτολόγο Dr. Amy Shapiro, από τη Νέα Υόρκη.

«Η καφεΐνη είναι διεγερτική ουσία που συμβάλλει στην καύση του λίπους. Βελτιώνει επίσης τα αποτελέσματα της άσκησης», εξηγεί. «Έχει ακόμα βρεθεί ότι διεγείρει τις επιδράσεις ορισμένων ορμονών (λ.χ. νορεπινεφρίνη), που συμμετέχουν στις καύσεις».

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 έδειξε ότι το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του σωματικού βάρους και λίπους στα παχύσαρκα άτομα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ένα από τα συμπτώματα του οποίου είναι η παχυσαρκία.

Σταθεροποίηση του σακχάρου

Το πράσινο τσάι ενδέχεται επίσης να συμβάλλει στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), εκτιμά η Dr. Shapiro. Η ουσία αυτή φαίνεται ότι προλαμβάνει την διάσπαση του αμύλου, που αυξάνει το σάκχαρο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή του μειώνει βραχυπρόθεσμα το σάκχαρο στο αίμα. Ωστόσο δεν επηρεάζει την ινσουλίνη, ούτε τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c). Η HbA1c δείχνει τη διακύμανση του σακχάρου κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες.

Επιδράσεις στον εγκέφαλο

Το πράσινο τσάι μπορεί να ωφελεί σημαντικά και την υγεία του εγκεφάλου. Μελέτη του 2017 έδειξε πως η συστηματική κατανάλωσή του μπορεί να ωφελεί:

  • Τις νοητικές δεξιότητες
  • Την ψυχική διάθεση
  • Τη λειτουργία του εγκεφάλου

Τα οφέλη αυτά πιθανώς σχετίζονται με συστατικά όπως η καφεΐνη και η L-θεανίνη, λένε οι ειδικοί. Άλλη μελέτη, του 2020, συσχέτισε το πράσινο τσάι με μείωση κατά 64% των πιθανοτήτων νοητικής διαταραχής στους μεσήλικες και ηλικιωμένους.

Προσέξτε μόνο πόσο πράσινο τσάι πίνετε. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι 2-3 φλιτζάνια την ημέρα είναι υπεραρκετά για τους περισσότερους ανθρώπους. Ει μη τι άλλο, ανά φλιτζάνι περιέχει τουλάχιστον 30-40 mg καφεΐνη, την οποία πολλοί άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν.

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

Related Articles

Back to top button