Πόσο συχνή είναι η κληρονομικότητα σε κάποιες μορφές καρκίνου

Λιγότεροι από ένας στους δέκα συχνοί καρκίνοι, όπως αυτοί του μαστού και του πνεύμονα, είναι κληρονομικοί, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Αναλύοντας το γενετικό υλικό χιλιάδων δειγμάτων από καρκινικούς όγκους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόλις το 9% των καρκίνων του μαστού φέρουν μεταλλάξεις οι οποίες θα μπορούσαν να περάσουν από μητέρα σε παιδί.

Το ίδιο συμβαίνει στο μόλις 8% των καρκίνων του προστάτη, το 8% των κρουσμάτων πλακώδους καρκινώματος πνεύμονα, το 7% των αδενοκαρκινωμάτων του πνεύμονα, το 11% των καρκίνων του στομάχου και το 19% των καρκίνων των ωοθηκών.

Στον καρκίνο του νεφρού, φαίνεται ότι υπάρχει μόνο στο 5% των κρουσμάτων, ενώ από 8% είναι η κληρονομικότητα στα γλοιώματα (σ.σ. καρκίνοι του εγκεφάλου) και στους καρκίνους κεφαλής & τραχήλου, 7% στους καρκίνους του ενδομητρίου, και από 4% στα γλοιοβλαστώματα και την οξεία μυελοειδή λευχαιμία.

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος της επιθεωρήσεως «Nature Communications», αποκαλύπτει επίσης ποια γονίδια είναι υπαίτια για τις κληρονομούμενες μορφές των παραπάνω καρκίνων.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τα φημισμένα γονίδια του καρκίνου του μαστού, τα BRCA1 και BRCA2, τα οποία παίζουν ρόλο και σε άλλες .

Στις μορφές αυτές συμπεριλαμβάνονται οι καρκίνοι των ωοθηκών, του στομάχου και του προστάτη.

Τα συγκεκριμένα γονίδια έγιναν παγκοσμίως γνωστά από την αμερικανίδα ηθοποιό Αντζελίνα Τζολί, η οποία προ ετών είχε ανακοινώσει ότι αφαίρεσε προληπτικά τους μαστούς και τις ωοθήκες της, διότι εξαιτίας τους είχε 87% πιθανότητες να παρουσιάσει καρκίνο του μαστού (οκταπλάσιες απ' ό,τι η μέση γυναίκα) και 50% πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο των ωοθηκών.

«Σε γενικές γραμμές γνωρίζαμε ότι σε ορισμένα κρούσματα καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών υπάρχει ισχυρή κληρονομική συνιστώσα, και πως αυτό συμβαίνει σπανιότερα σε καρκίνους όπως η οξεία μυελοειδής λευχαιμία και ο του πνεύμονα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λι Ντινγκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ογκολογίας & Γενετικής στο πανεπιστήμιο.

«Για πρώτη φορά, όμως, μπορέσαμε να απομονώσουμε τις μεταλλαγές που είναι υπεύθυνες για την επιρρέπεια στον καρκίνο».

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση του γενετικού υλικού σε περισσότερα από 4.000 δείγματα από καρκινικούς όγκους.

Ο καρκίνος μαστίζει και αυτό δεν σίγουρα δεν είναι νέο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας 7,6 εκατομμύρια θανάτους (13% περίπου του συνόλου των θανάτων για το έτος 2008).

Γνωρίζουμε πολλά για τον καρκίνο, τις μορφές του, πώς πρέπει να προστατευόμαστε κ.λπ. Ωστόσο, μία τέτοια ασθένεια αλλάζει με ραγδαίους συθμούς και καλό είναι να μένουμε ενημερωμένοι. Δείτε  ορισμένα από τα τελευταία στοιχεία αναφορικά με την ασθένεια, όπως τα παρουσιάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

1. Ο καρκίνος του πνεύμονα, του στομάχου, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού είναι οι μορφές που κυριαρχούν στη λίστα με τους  περισσότερους θανάτους κάθε χρόνο.

2. Οι πιο συχνές μορφές καρκίνου διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών.

3. Περίπου το 30 % των θανάτων από καρκίνο οφείλονται στις πέντε κορυφαίες «συμπεριφορές» και διατροφικές επιλογές: υψηλός δείκτης μάζας σώματος, χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, έλλειψη σωματικής άσκησης, κάπνισμα και αλκοόλ.

4. Το κάπνισμα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο. Προκαλεί μάλιστα το 22% των παγκόσμιων θανάτων (από καρκίνο) και το 71 % των παγκόσμιων θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.

5. Οι ιογενείς καρκινικές λοιμώξεις, όπως HBV / HCV και HPV ευθύνονται για το 20% των θανάτων από καρκίνο στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

6. Περίπου το 70 % όλων των θανάτων από καρκίνο το 2008 σημειώθηκαν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

7. Οι θάνατοι από καρκίνο σε όλο τον κόσμο αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, φτάνοντας περίπου τους 13,1 εκατ. θανάτους το 2030.

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου;

Αναλυτικότερα οι πιο θανατηφόροι τύποι καρκίνου είναι:

• Πνεύμονας (1,37 εκατομμύρια θάνατοι)

• Στομάχι (736.000 θάνατοι)

• Ήπαρ (695.000 θάνατοι)

• Παχύ έντερο (608.000 θάνατοι)

• Μαστός (458.000 θάνατοι)

• Καρκίνος του τραχήλου (275.000 θάνατοι).

Στην περίπτωση του καρκίνου, όπως και άλλων ασθενειών, η πρόληψη όντως είναι η καλύτερη θεραπεία. Μάλιστα, τα ίδια στοιχεία του Οργανισμού αναφέρουν ότι η θνησιμότητα του καρκίνου μπορεί να μειωθεί εάν οι υποθέσεις διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Υπάρχουν δύο μέθοδοι πρόωρης προσπάθειες ανίχνευσης: η έγκαιρη διάγνωση και το screening.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι στην ουσία η ευαισθητοποίηση για τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα ( για τους τύπους καρκίνου, όπως του τραχήλου της μήτρας, του μαστού και του παχέος εντέρου), προκειμένου να ανιχνευθεί τυχόν καρκινογόνα κύτταρα.

Από την άλλη πλευρά, το screening είναι η συστηματική εφαρμογή μιας δοκιμής σε ένα ασυμπτωματικό πληθυσμό. Στόχος της είναι να εντοπίσει τα άτομα με ανωμαλίες που υποδηλώνουν ένα συγκεκριμένο καρκίνο ή προ – καρκίνο, ώστε να παραπεμφθούν αμέσως για διάγνωση και θεραπεία .

Τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τους συχνούς τύπους καρκίνου.

.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button