Μέχρι πόση υγρασία αντέχει ο άνθρωπος εν μέσω καύσωνα – Τι να ψάχνετε σε ένα δελτίο καιρού

Σε ένα υγρό περιβάλλον είναι πιο δύσκολο για το σώμα να απελευθερώσει θερμότητα για να δροσιστεί.

Η υπερβολική ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε θερμική εξάντληση, θερμοπληξία, θερμικές κράμπες, ακόμα και στον θάνατο. Αλλά η υψηλή θερμοκρασία είναι μόνο το ένα μέρος του προβλήματος ιστορίας. Η αυξημένη μπορεί να κάνει τα κύματα καύσωνα ακόμα πιο επικίνδυνα.

Το ανθρώπινο σώμα προσπαθεί να απαλλαγεί από την υπερβολική ζέστη για να δροσιστεί μέσω του ιδρώτα. Είναι το ατομικό μας “σύστημα κλιματισμού”, όπως λέει ο δρ. Vishnu Laalitha Surapaneni, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Ωστόσο, αυτή η διαδικασία είναι πολύ πιο αργή όταν είμαστε σε υγρά περιβάλλοντα. Όταν δεν ιδρώνουμε αρκετά γρήγορα, δεν μπορούμε να απελευθερώσουμε θερμότητα και η εσωτερική θερμοκρασία του σώματός μας μπορεί να αυξηθεί σε μη ασφαλή επίπεδα.

Το σώμα μας πρέπει να είναι περίπου 37°C για να λειτουργήσει βέλτιστα. Εάν η θερμοκρασία γίνει πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή, τότε αντιμετωπίζουμε προβλήματα.

Πότε η υγρασία γίνεται επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν την “θερμοκρασία υγρού θερμομέτρου” όταν θέλουν να μετρήσουν θερμότητα και υγρασία μαζί. Αυτή η ένδειξη λαμβάνεται όταν η βάση ενός απλού θερμομέτρου (εκεί που συσσωρεύεται ο υδράργυρος) είναι τυλιγμένη σε ένα βρεγμένο πανί. Καθώς το νερό εξατμίζεται, δροσίζει τον γυάλινο βολβό, όπως ακριβώς το σώμα δροσίζεται από τον ιδρώτα.

Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι 35 βαθμοί Κελσίου είναι η μέγιστη “θερμοκρασία υγρού θερμομέτρου” που μπορεί να διαχειριστεί το ανθρώπινο σώμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physiology.

Αλλά το όριο για επικίνδυνες “θερμοκρασίες υγρού θερμομέτρου” μπορεί να είναι χαμηλότερο από 35°C, σύμφωνα με την ίδια μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν μπορεί να οριστεί ένα όριο θερμοκρασίας, επειδή πολλοί διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το πότε κάποιος δεν μπορεί πλέον να δροσιστεί αποτελεσματικά.

“Ένας σκέτος αριθμός θερμοκρασίας δεν αποκαλύπτει τα πάντα. Υπάρχουν πολλές μεταβλητές τόσο στη φυσιολογία, όσο και στα προσωπικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου, δήλωσε ο δρ. Daniel J. Vecellio, συν-συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Κλίματος του πανεπιστημίου George Mason της Βιρτζίνια.

Ο δρ. Vecellio πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη θερμότητα πολύ κάτω από τα καθιερωμένα όρια “θερμοκρασίας υγρού θερμομέτρου”: “Έχουμε ήδη θανατηφόρα επίπεδα θερμότητας”, είπε.

Οι “θερμοκρασίες υγρού θερμομέτρου” βοηθούν τους ερευνητές να κατανοήσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, αλλά συνήθως δεν είναι διαθέσιμες σε ένα τυπικό δελτίο καιρού.

Ποια ένδειξη να ψάχνετε σε ένα δελτίο καιρού

Κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα, ο δρ. Surapaneni συνιστά να ελέγχουμε τον δείκτη θερμότητας, ο οποίος μετρά το πώς “αισθάνεται” τη θερμοκρασία στο σώμα μας. Αυτός ο δείκτης λαμβάνει υπόψη τόσο τη σχετική υγρασία όσο και τη θερμοκρασία του αέρα.

Ένας δείκτης θερμότητας μεταξύ 39°C και 49°C είναι επικίνδυνος, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ. Σε αυτό το εύρος είναι πιθανό να εμφανιστούν κράμπες θερμότητας και εξάντληση.

Εάν θέλετε να ελέγξετε τον δείκτη θερμότητας στο μέρος που ζείτε, αναζητήστε την ένδειξη Feels like ή Real Feel ή κάτι παρόμοιο στην εφαρμογή καιρού στο κινητό σας τηλέφωνο. Αντιστοιχεί σε αυτό που στα ελληνικά θα λέγαμε “φαινομενική θερμοκρασία” ή “αισθητή θερμοκρασία”.

υγρασία

Παράδειγμα της ένδειξης «Real Feel» σε μια τυπική εφαρμογή καιρού

“Ανεξάρτητα από το αν επικρατεί γύρω μας ξηρή ή υγρή ζέστη, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός μας παραμένει γύρω στο βέλτιστο ή τουλάχιστον καλά ανεκτό επίπεδο”, είπε ο δρ. Surapaneni.

Τι να κάνετε αν ο καύσωνας συνδυάζεται με αυξημένη υγρασία

Η ακραία ζέστη ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για ορισμένους πληθυσμούς, όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και όσοι εκτίθενται δυσανάλογα σε υπερβολική ζέστη λόγω του περιβάλλοντος εργασίας, αναψυχής ή στέγασης, σύμφωνα με την δρ. Tania Busch Isaksen, καθηγήτρια στο το Τμήμα Επιστημών Περιβάλλοντος και Επαγγελματικής Υγείας του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Σε περιόδους ακραίας ζέστης οι ειδικοί συνιστούν στους ανθρώπους να παραμένουν μέσα σε κλιματιζόμενα κτίρια, να πίνουν άφθονο νερό, να περιορίζουν ή να επιταχύνουν την όποια υπαίθρια δραστηριότητα και να κάνουν δροσερά ντους.

Εάν η υγρασία είναι αυξημένη, όλα αυτά γίνονται ακόμα πιο σημαντικά.

Σημασία έχει και το πού ζει κανείς. Εάν η υγρασία και η ζέστη είναι κάτι σύνηθες στην περιοχή σας, μπορεί να έχετε εγκλιματιστεί στο περιβάλλον στο οποίο ζείτε. Αλλά τα μέρη που συνήθιζαν να έχουν πιο ήπια καλοκαίρια μπορεί τώρα να αντιμετωπίσουν απροσδόκητες υψηλές θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Εάν έχετε υποκείμενες παθήσεις υγείας, ίσως χρειαστεί επίσης να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο σώμα σας σε ένα κύμα καύσωνα. Τα φάρμακα για το άγχος και την κατάθλιψη μπορούν να επηρεάσουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και ο διαβήτης μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διαχειρίζεται τη θερμότητα.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

Related Articles

Back to top button