Πώς σταματάς την ρινορραγία: Οι 2 τύποι της ρινορραγίας – Φέρνεις το κεφάλι μπροστά ή πίσω;

Πρώτον, μην φρικάρεις αν άνοιξε η σου, τις περισσότερες φορές μια δεν είναι τόσο σοβαρή όσο φαίνεται. Δεύτερον ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τη σταματήσεις;

Όταν ξαφνικά αρχίζει να τρέχει αίμα από τη μύτη σου, μπορεί να είναι δύσκολο να μην πανικοβληθείς, αλλά αν ξέρεις πώς να σταματήσεις μια ρινορραγία, η κατάσταση θα είναι λιγότερο αγχωτική. Ακόμα κι αν δεν είσαι το άτομο που ανοίγει η μύτη του, το να γνωρίζεις τι ακριβώς πρέπει να κάνεις είναι χρήσιμο αν κάποιου άλλου ανοίξει η μύτη του.

Τα πάντα για τη μύτη: Πώς λειτουργεί, τι κάνουν τα ιγμόρεια, γιατί είσαι μπουκωμένη;

Περίπου το 60% των ανθρώπων βιώνουν τουλάχιστον μία ρινορραγία στη ζωή του, άρα, ναι, είναι αρκετά συχνές! Και όσο δυσάρεστο κι αν είναι αυτή τη στιγμή, η συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι σοβαρή: Μόνο το 10% όλων των ρινορραγιών, οι οποίες είναι κλινικά γνωστές ως επίσταξη, είναι αρκετά σοβαρές ώστε να απαιτούν ιατρική περίθαλψη.

Μάθε τι πρέπει να γνωρίζεις εάν ανοίξει η μύτη σου.

Οι 2 τύποι της ρινορραγίας

Μια ρινορραγία συμβαίνει όταν σπάσουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που καλύπτουν το εσωτερικό της μύτης σου. Υπάρχουν δύο τύποι: πρόσθια και οπίσθια.

  1. Η πρόσθια ρινορραγία εμφανίζεται όταν σπάνε αιμοφόρα αγγεία στο μπροστινό μέρος της μύτης σου. Επειδή υπάρχουν τόσα πολλά αιμοφόρα αγγεία εκεί, μπορεί να χάσεις πολύ αίμα, το οποίο φαίνεται πιο τρομακτικό από ότι πραγματικά είναι. Η πρόσθια ρινορραγία είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος, συνήθως τρέχει αίμα από ένα ρουθούνι και συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί σε λίγα μόνο λεπτά!
  2. Η οπίσθια ρινορραγία συμβαίνει όταν σπάνε μεγαλύτερα αιμοφόρα αγγεία, που βρίσκονται πιο βαθιά, στο πίσω μέρος της μύτης. Αυτή η κατάσταση είναι γενικά πιο σοβαρή από την πρόσθια ρινορραγία, επειδή το αίμα μπορεί να ταξιδέψει στο λαιμό και ακόμη και στο στομάχι σου, δημιουργώντας σου ναυτία. Εάν χάνεις μεγάλες ποσότητες αίματος, δεν μπορείς να σταματήσεις μόνη σου την αιμορραγία, αιμορραγείς και από τα δύο ρουθούνια ή καταπίνεις ή βήχεις αίμα, και αυτό απαιτεί ιατρική φροντίδα. Στις οπίσθιες ρινορραγίες συνήθως το αίτιο που τις προκαλεί είναι η αρτηριακή υπέρταση, οι διαταραχές πηκτικότητας και μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Ποιες είναι οι αιτίες ρινορραγίας;

Η ρινορραγία μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους και κάποια την αντιμετωπίζουν πολύ συχνά.

  • Τραυματισμός αγγείου
  • Στραβό διάφραγμα
  • Ρινικοί πολύποδες, ιγμορίτιδα
  • Υπέρταση
  • Αντιπηκτική αγωγή
  • Αλλεργική ρινίτιδα, κατάχρηση ρινικών spray
  • Αιμορραγικές διαταραχές, προβλήματα με την πηκτικότητα του αίματος
  • Νεοπλάσματα μύτης – ρινοφάρυγγα
  • Παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο
  • Έλξη και ανύψωση μεγάλου βάρους
  • Εγκυμοσύνη
  • Ξηρός αέρας

Πώς να σταματήσεις γρήγορα τη ρινορραγία

Πάρε μερικά χαρτομάντιλα, λίγο πάγο και, αν το έχεις εύχρηστο, ρινικό αποσυμφορητικό σπρέι, και ακολούθησε αυτά τα βήματα που συνιστούν οι ειδικοί της Cleveland Clinic για να σταματήσεις μια ρινορραγία:

Σκύψε προς τα εμπρός κρατώντας ένα χαρτομάντιλο κάτω από τη μύτη. Κάθισε και γείρε το κεφάλι σου προς τα εμπρός με το πηγούνι σου προς τα κάτω, έτσι ώστε το αίμα να τρέχει προς τα εμπρός στον ιστό, αντί προς τα πίσω στον λαιμό σου. (Σοβαρά, μην ακούς καμία συμβουλή που λέει να γέρνεις το κεφάλι σιυ προς τα πίσω, να ξαπλώνεις ή να βάζεις το κεφάλι σου ανάμεσα στα γόνατά σου).

Φύσηξε απαλά τη μύτη σου. Αυτό θα αφαιρέσει τυχόν δευτερεύοντες θρόμβους που θα μπορούσαν να έχουν σχηματιστεί στις ρινικές οδούς.
Προαιρετικά: Πάρε ένα ρινικό αποσυμφορητικό χωρίς συνταγή. Η χρήση ενός αποσυμφορητικού σπρέι OTC, όπως η οξυμεταζολίνη, πριν ασκήσεις πίεση στη μύτη, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιβράδυνση της αιμορραγίας.

Προειδοποίηση: Το ρινικό σπρέι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται τακτικά – μπορεί στην πραγματικότητα να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και να προκαλέσει περισσότερες ρινορραγίες εάν το χρησιμοποιείς πολύ.

Πίεσε το μαλακό μέρος της μύτης. Εφάρμοσε άμεση πίεση στη μύτη, πιέζοντας δυνατά για να σταματήσεις την αιμορραγία (αυτό συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και διακόπτει τη ροή του αίματος). Κάνε τσιμπίδα με τον αντίχειρα και τον δείκτη σου και πίεσε τα ρουθούνια αλλά όχι τη ράχη της μύτης. (Δεν πρόκειται να σε βλάψει ή να κάνει τα πράγματα χειρότερα, αλλά επίσης… δεν πρόκειται να κάνει τίποτα.) Διατήρησε αυτή την πίεση για τουλάχιστον 10 λεπτά ή έως και 30 λεπτά εάν η αιμορραγία δεν έχει σταματήσει στα πρώτα 10.

Βάλε μια παγοκύστη στη ράχη της μύτης. Εάν η αιμορραγία δεν έχει σταματήσει μετά τη συμπίεση, η παγοκύστη θα βοηθήσει στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και στην επιβράδυνση της αιμορραγίας.

Καθάρισε τη μύτη σου. Όλο αυτό το αίμα μπορεί να στεγνώσει και να νιώθεις άβολα, οπότε βρέξε μια καθαρή χαρτοπετσέτα και καθάρισε απαλά το αίμα.
Αφού σταματήσει η αιμορραγία, να είσαι προσεκτική με τη μύτη σου για μερικές ημέρες. Η μύτη σου θα είναι ευαίσθητη μετά από μια ρινορραγία, οπότε μην φυσήξεις ή την τρίψεις πολύ δυνατά.

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Articles

Back to top button