Πώς να μειώσετε κατακόρυφα τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη

Δεν υπάρχει μία απάντηση που να ταιριάζει σε όλους για αυτήν την ερώτηση, καθώς ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο του θα ποικίλλει ανάλογα με τον ατομικό σας κίνδυνο. Ωστόσο, μερικές γενικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου.

Τι έδειξε νέα μελέτη σε χιλιάδες άνδρες από τη Σουηδία. Πόσο ακριβώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος.

Οι άνδρες μπορούν να μειώσουν κατά περισσότερο από το ένα τρίτο τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, εάν κάνουν μια απλή αλλαγή στον τρόπο ζωής τους, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Η αλλαγή είναι να φροντίσουν να κινούνται περισσότερο, μετακινούμενοι λ.χ. με το ποδήλατο ή με τα πόδια, κάνοντας τζόκινγκ, κολυμπώντας και γενικώς ασχολούμενοι με δραστηριότητες που θα τους κάνουν να λαχανιάζουν.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας κατά τουλάχιστον 3% τον χρόνο, μειώνει κατά 35% τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα αναφέρεται στην ικανότητα του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος να παρέχουν οξυγόνο στους μυς κατά την φυσική δραστηριότητα. Είναι σημαντικός δείκτης της φυσικής και της νοητικής κατάστασης, αλλά και των ακαδημαϊκών επιδόσεων.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής (BJSM). από το ακαδημαϊκό Karolinska Institutet στη Στοκχόλμη και άλλα πανεπιστήμια εξέτασαν δεδομένα από 57.652 άνδρες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 41 έτη, κατά την έναρξη της μελέτης.

Όλοι τους είχαν υποβληθεί τουλάχιστον δύο φορές σε τεστ καρδιοαναπνευστικής ικανότητας. Το μεσοδιάστημα μεταξύ των τεστ ήταν 4,9 χρόνια κατά μέσον όρο.

Έπειτα από σχεδόν 7 χρόνια παρακολουθήσεως, 592 άνδρες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη. Επιπλέον, 46 πέθαναν από τη νόσο. Η αλλαγή της φυσικής κατάστασης φάνηκε να επηρεάζει την ανάπτυξη της νόσου. Ωστόσο είχε σημασία τι είδους αλλαγή είχε συμβεί.

Τα ευρήματα

Οι εθελοντές που είχαν βελτιώσει την καρδιοαναπνευστική τους ικανότητα διέτρεχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, έναντι όσων την είχαν διατηρήσει σταθερή.

Στους συμμετέχοντες που είχαν μέτρια καρδιοαναπνευστική κατάσταση κατά την έναρξη της μελέτης, κάθε βελτίωση κατά μία μονάδα από την τυπική απόκλιση (SD) σχετιζόταν με μείωση του κινδύνου κατά 16%. Η τυπική απόκλιση είναι ουσιαστικά ένα μέτρο που χρησιμοποιείται για να υπολογιστεί η διαφορά από τον μέσο όρο.

Τα οφέλη αυτά παρέμειναν ισχυρά, ακόμα και όταν οι επιστήμονες έλαβαν υπ' όψιν άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, όπως:

  • Η ηλικία
  • Το μορφωτικό επίπεδο
  • Ο δείκτης μάζας σώματος (η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο)
  • Το κάπνισμα

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως με την κατάλληλη γυμναστική μπορεί να βελτιωθεί η φυσική κατάσταση έως 16% τον χρόνο.

Τα ευρήματα αυτά «υπογραμμίζουν την σημασία που έχει να βελτιώσει ο πληθυσμός την καρδιοαναπνευστική κατάστασή του ή να αποκτήσει τουλάχιστον μέτρια φυσική κατάσταση», τονίζουν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

Related Articles

Back to top button