Πώς να κάνετε το κρέας όσο το δυνατόν πιο υγιεινό

Είναι απόλυτα λογικό να υπάρχουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με την υψηλή κατανάλωση κρέατος, αλλά μπορούν να κατευναστούν σε σημαντικό βαθμό με μερικές απλές προσαρμογές.

Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης, οι άνθρωποι δεν έτρωγαν μόνο τη μυϊκή μάζα από το κρέας των ζώων. Αγαπούσαν πολύ και κατανάλωναν και τα εσωτερικά τους όργανα. Τα όργανα του ζώου, όπως το συκώτι, έχουν πολύ περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά από τους μυς, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη Β και σίδηρο.

Η μυϊκή μάζα τείνει επίσης να είναι πολύ υψηλή στο αμινοξύ μεθειονίνη. Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι η κατανάλωση λιγότερης μεθειονίνης έχει οφέλη για την υγεία και μπορεί να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής.

Αντίστοιχες μελέτες σε ανθρώπους έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα, υποδηλώνοντας ότι ο περιορισμός της μεθειονίνης μπορεί να βελτιώσει την μεταβολική υγεία και ακόμη να αυξήσει τη διάρκεια ζωής σε παρόμοιο βαθμό με αυτόν που επιτυγχάνεται με τον περιορισμό των θερμίδων. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για το θέμα αυτό, προκειμένου να σχηματιστεί ένα οριστικό συμπέρασμα.

Γενικότερα, πάντως, η κατανάλωση περισσότερων οργάνων του ζώου στη διατροφή, αντί για κατανάλωση αποκλειστικά μυϊκής μάζας μπορεί να βοηθήσει να περιορίσετε την πρόσληψη μεθειονίνης και να αυξήσετε την πρόσληψη πολλών θρεπτικών ουσιών.

Κίνδυνοι από το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες

Υπάρχουν κάποιοι αξιοσημείωτοι κίνδυνοι από το μαγείρεμα του κρέατος σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να σχηματίσει ανθυγιεινές ενώσεις, όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες, τα τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοποίησης και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.

Οι ουσίες αυτές τείνουν να σχηματίζονται καθώς μερικά από τα θρεπτικά συστατικά στο κρέας στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες αλληλεπιδρούν με μερικά από τα υπόλοιπα συστατικά τους. Αυτές οι ανθυγιεινές ενώσεις έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του παγκρέατος.

Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές για το πώς να ελαχιστοποιήσετε αυτές τις επιβλαβείς ενώσεις σε τρόφιμα:

Χρησιμοποιήστε ευκολότερες μεθόδους μαγειρέματος, όπως το βράσιμο και το ψήσιμο στον ατμό.

Περιορίστε την πρόσληψη επεξεργασμένων και καπνιστών κρεάτων. Αν το κρέας σας καεί, κόψτε και πετάξτε τα καμένα κομμάτια.

Μην εκθέτετε το κρέας απευθείας σε φλόγα και ελαχιστοποιήστε το μαγείρεμα σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 150° Κελσίου.

Το μαριναρισμένο κρέας σε ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, σκόρδο ή κόκκινο κρασί μπορεί να μειώσει τις ετεροκυκλικές αμίνες έως και 90%.

Οταν μαγειρεύετε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μην αμελείτε να γυρίζετε συχνά το κρέας.

Το κόκκινο κρέας είναι πολύ υψηλό σε σίδηρο

Το κρέας είναι γενικά πολύ υψηλό σε σίδηρο. Ο σίδηρος συνδέεται με την αιμοσφαιρίνη στο αίμα και παίζει ζωτικό ρόλο στην παροχή οξυγόνου σε όλους τους ιστούς του σώματός σας. Ωστόσο, η ύπαρξη πολύ υψηλών επιπέδων σιδήρου στο σώμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μακροπρόθεσμα, ειδικά στους άνδρες.

Οι γυναίκες έχουν εμμηνόρροια που τις βοηθά να απομακρύνουν το αίμα και το σίδηρο από το σώμα. Ωστόσο, άνδρες, μη εμμηνορροϊκές γυναίκες και παιδιά δεν διαθέτουν αποτελεσματικό μηχανισμό για την αποβολή σιδήρου από το σώμα. Εάν η κατανάλωση σιδήρου είναι πολύ υψηλή, μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση σιδήρου στο αίμα, προκαλώντας συμπτώματα τοξικότητας του σιδήρου.

Αυτό δεν αποτελεί ανησυχία για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο μια γενετική διαταραχή που ονομάζεται κληρονομική αιμοχρωμάτωση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη απορρόφηση του σιδήρου. Για όσους έχουν αυτή τη διαταραχή, η κατανάλωση πολλών τροφών πλούσιων σε σίδηρο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και το κόκκινο κρέας είναι πολύ πλούσιο σε σίδηρο.

Εάν έχετε αυτή την κατάσταση, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τα επίπεδα σιδήρου σας:

Δώστε τακτικά αίμα.

Πίνετε καφέ ή τσάι με γεύματα που περιέχουν πολύ σίδηρο, καθώς αυτά τα δύο ροφήματα εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C όταν τρώτε τρόφιμα με πολύ σίδηρο, καθώς η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου.

Τρώτε λιγότερο κόκκινο κρέας.

Ο μόνος τρόπος για να μάθετε αν αυτή η κατάσταση (αιμοχρωμάτωση) σχετίζεται με εσάς είναι να μετρήσετε τα επίπεδα του σιδήρου σας ή να κάνετε κάποια τεστ για να δείτε αν έχετε αυτή τη γενετική μετάλλαξη.

Συμπέρασμα

Το κρέας, ειδικά αν το ζώο από το οποίο προέρχεται ζει στη φύση, είναι ένα υγιεινό φαγητό.  Ωστόσο, όπως και με τα περισσότερα πράγματα στη διατροφή, υπάρχουν μερικές πιθανές ανησυχίες σχετικά με την υψηλή πρόσληψη κρέατος.

Αυτές περιλαμβάνουν την κατανάλωση του αμινοξέος μεθειονίνη και τις ανθυγιεινές ενώσεις που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, καθώς και μια υψηλή πρόσληψη σιδήρου. Ευτυχώς, αυτές οι ανησυχίες μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με κάποιες μικρές προσαρμογές στη διατροφή σας.

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button