Πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό η στροφή σε μια vegan ή keto διατροφή

Μελέτη δείχνει ότι το σύστημα ανταποκρίνεται εκπληκτικά γρήγορα στις διατροφικές παρεμβάσεις

Η αλλαγή του τρόπου διατροφής ενός ανθρώπου σε vegan ή keto επηρεάζει άμεσα το ανοσοποιητικό του σύστημα, διαπιστώνει νέα έρευνα.

Αναλυτικότερα, ερευνητές στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ παρατήρησαν ταχείες και διακριτές αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα σε μια μικρή μελέτη ατόμων που άλλαξαν τη διατροφή τους σε vegan ή keto (κετογονική).

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν στενά διάφορες βιολογικές αποκρίσεις ανθρώπων που έκαναν διαδοχικά vegan και keto διατροφή για δύο εβδομάδες, με τυχαία σειρά.

Διαπίστωσαν ότι η vegan δίαιτα προκάλεσε αποκρίσεις που συνδέονται με τη φυσική (έμφυτη) ανοσία – τη μη ειδική πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού έναντι των παθογόνων – ενώ η keto προκάλεσε αποκρίσεις που σχετίζονται με την προσαρμοστική (επίκτητη) ανοσία – ειδική για παθογόνο ανοσία που χτίζεται μέσω της έκθεσης στην καθημερινή ζωή και του εμβολιασμού.

Παρατηρήθηκαν επίσης μεταβολικές αλλαγές και μετατοπίσεις στα μικροβιώματα των συμμετεχόντων, τις κοινότητες δηλαδή των βακτηρίων που ζουν στο έντερο.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τους επιστήμονες, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί εάν αυτές οι αλλαγές είναι ωφέλιμες ή επιζήμιες και ποια επίδραση θα μπορούσαν να έχουν στις διατροφικές παρεμβάσεις για ασθένειες όπως ο καρκίνος ή φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Η επιστημονική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι διαφορετικές δίαιτες επηρεάζουν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και το μικροβίωμα είναι περιορισμένη. Οι θεραπευτικές διατροφικές παρεμβάσεις – που περιλαμβάνουν αλλαγή της διατροφής για τη βελτίωση της υγείας – δεν είναι καλά κατανοητές και λίγες μελέτες έχουν συγκρίνει άμεσα τα αποτελέσματα περισσότερων του ενός προγραμμάτων διατροφής.

Η δίαιτα keto είναι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες που είναι γενικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Η vegan διατροφή δεν περιλαμβάνει ζωικά προϊόντα και τείνει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε λιπαρά.

Η έρευνα

Οι 20 συμμετέχοντες ήταν διαφορετικοί ως προς την εθνικότητα, τη φυλή, το φύλο, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και την ηλικία.

Κάθε άτομο έτρωγε όση ποσότητα επιθυμούσε από τη μία δίαιτα (vegan ή keto) για δύο εβδομάδες, ακολουθούμενη από όση ποσότητα επιθυμούσε από την άλλη δίαιτα για δύο εβδομάδες. Οι άνθρωποι που ακολουθούσαν τη vegan διατροφή, η οποία περιείχε περίπου 10% λίπος και 75% υδατάνθρακες, επέλεξαν να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες από εκείνους που ακολουθούσαν τη δίαιτα keto, η οποία περιείχε περίπου 76% λιπαρά και 10% υδατάνθρακες. Καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, συλλέγονταν αίμα, ούρα και κόπρανα για ανάλυση. Οι συμμετέχοντες παρέμειναν στον χώρο καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης (έναν μήνα), επιτρέποντας τον προσεκτικό έλεγχο των διατροφικών παρεμβάσεων.

Η αλλαγή διατροφής προκάλεσε αξιοσημείωτες αλλαγές σε όλους τους συμμετέχοντες.

Η vegan διατροφή επηρέασε σημαντικά τις οδούς που συνδέονται με το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των αντιικών αποκρίσεων.

Από την άλλη πλευρά, η δίαιτα keto οδήγησε σε σημαντικές αυξήσεις στις βιοχημικές και κυτταρικές διεργασίες που συνδέονται με την προσαρμοστική ανοσία, όπως οι οδοί που σχετίζονται με τα Τ και Β κύτταρα.

Η δίαιτα keto επηρέασε τα επίπεδα περισσότερων πρωτεϊνών στο πλάσμα του αίματος από τη δίαιτα vegan, καθώς και πρωτεϊνών από ένα ευρύτερο φάσμα ιστών, όπως το αίμα, ο εγκέφαλος και ο μυελός των οστών.

Η vegan διατροφή προώθησε περισσότερες οδούς που συνδέονται με τα ερυθρά αιμοσφαίρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στον μεταβολισμό της αίμης, κάτι που θα μπορούσε να οφείλεται στην υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο της συγκεκριμένης δίαιτας.

Επιπλέον, και οι δύο δίαιτες προκάλεσαν αλλαγές στα μικροβιώματα των συμμετεχόντων, προκαλώντας αλλαγές στην αφθονία των βακτηριακών ειδών του εντέρου που προηγουμένως είχαν συνδεθεί με τις δίαιτες. Η δίαιτα keto σχετίστηκε με αλλαγές στον μεταβολισμό των αμινοξέων – μια αύξηση στις ανθρώπινες μεταβολικές οδούς για την παραγωγή και την αποικοδόμηση αμινοξέων και μια μείωση των μικροβιακών οδών για αυτές τις διαδικασίες – που μπορεί να αντικατοπτρίζουν τις υψηλότερες ποσότητες πρωτεΐνης που καταναλώνουν οι άνθρωποι στη συγκεκριμένη διατροφή.

Οι ευδιάκριτες αλλαγές στο μεταβολικό και στο ανοσοποιητικό σύστημα που προκαλούνται από τις δύο δίαιτες παρατηρήθηκαν παρά την ποικιλομορφία των συμμετεχόντων, γεγονός που δείχνει ότι οι διατροφικές αλλαγές επηρεάζουν σταθερά ευρέως διαδεδομένες και αλληλένδετες οδούς στο σώμα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης καταδεικνύουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται εκπληκτικά γρήγορα στις διατροφικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τους συντάκτες, τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι μπορεί να είναι δυνατή η προσαρμογή της διατροφής για την πρόληψη ασθενειών ή τη συμπλήρωση θεραπειών ασθενειών, όπως η επιβράδυνση διαδικασιών που σχετίζονται με τον καρκίνο ή νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

Related Articles

Back to top button