Πονόλαιμος: 5 δοκιμασμένα γιατροσόφια που θα σε ανακουφίσουν

Εάν δεν αντέχεις τον πονόλαιμο αυτά τα γιατροσόφια θα σε ανακουφίσουν.

Ο  είναι συνηθισμένος κατά την περίοδο των ιώσεων και της ς, αλλά ευτυχώς υπάρχουν γιατροσόφια που μπορούν να σε βοηθήσουν να απαλύνεις τον πόνο.
Αυτά τα γιατροσόφια “δεν είναι γρήγορες λύσεις”, αλλά θα σε ανακουφίσουν, είπε η Δρ. Heidi Hutchison, οικογενειακός ιατρός στο Penn State Health Medical Group—East Pennsboro.

Εάν έχεις πονόλαιμο πρέπει να εξεταστείς από γιατρό, για να βεβαιωθείς ότι δεν είναι στρεπτόκοκκος ή κάποια άλλη ασθένεια για την οποία υπάρχουν συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αλλά εάν είναι ένας απλός πονόλαιμος, αυτά τα δοκισμένα γιατροσόφια θα τον καταπραΰνουν εξίσου καλά με το σιρόπι για τον βήχα.

1. Κρύες λιχουδιές

Κάποιοι βρίσκουν τα κρύα καλύτερα από τα ζεστά όταν πρόκειται να καταπραΰνουν τον πονόλαιμο. Το παγωτό μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση.

2. Γαργάρες με μηλόξυδο

Οι γαργάρες είναι κλασσικό γιατροσόφι για τον πονόλαιμο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μηλόξυδο διαλυμένο σε νερό, αν το αντέχεις για να κάνεις γαργάρες.

Και το αλατόνερο μειώνει τα βακτήρια στον λαιμό. Η Hutchison συνιστά μια συνταγή από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας που συνδυάζει ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, ένα 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ένα 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα. Ανακάτεψέ το και κάνε γαργάρες τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα. “Οι μελέτες υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει”, είπε η Hutchison.

3. Μέλι

Το μέλι είναι φυσικό αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό και χρησιμοποιείται σε χώρες όπως η Κροατία ως φάρμακο και όχι ως γλυκαντικό.

Τις περισσότερες φορές, η φλεγμονή είναι αυτή που κάνει τον λαιμό σου να πονάει. Ο οργανισμός σου προσπαθεί να απαλλαγεί από τα βακτήρια και τα μικρόβια που βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού σου και προκαλούν τη λοίμωξη, η οποία κάνει τον λαιμό σου να πρήζεται και να πονάει.

Το μέλι Manuka είναι ίσως το μέλι με την πιο ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, καθώς σύμφωνα με έρευνες είναι 100 φορές πιο δραστικό από το κοινό μέλι, γι' αυτό και η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται σε μικρή ποσότητα. Ωστόσο, και το απλό μέλι θα κάνει τη δουλειά του!

Το μέλι είναι επίσης ασφαλές για τα περισσότερα άτομα από ηλικίας 2 ετών και άνω, εάν όμως έχεις γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση καλύτερα να το αποφύγεις.

4. Μέντα

Η μέντα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πονόλαιμου. Αλλά μίλα πρώτα με το γιατρό σου – το βότανο μπορεί να προκαλέσει αυξήσεις στις τιμές της αρτηριακής πίεσης σε μερικούς ανθρώπους.

5. Σκόρδο και καυτερή πιπεριά

Το σκόρδο πιστεύεται ότι έχει αντιβιοτικές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στις λοιμώξεις. Οι καυτερές πιπεριές που περιέχουν καψαϊκίνη μπορεί επίσης να μουδιάσουν το λαιμό σου, οπότε κάποιοι ορκίζονται σε λίγη καυτερή σάλτσα.

Πότε να δεις το γιατρό

Ο πονόλαιμος επιμένει για πάνω από 2 εβδομάδες

  • Έχεις πυρετό άνω των 39°C
  • Δεν μπορείς να καταπιείς, να αναπνεύσεις ή να μιλήσες
  • Παρατηρείς σημάδια αφυδάτωσης
  • Παρατηρείς λευκές, κίτρινες ή κόκκινες κηλίδες στο λαιμό σου

Συνήθως, όταν ο πονόλαιμος οφείλεται σε κάποια ίωση, διαρκεί 3-7 ημέρες, ενώ συνοδεύεται από κόπωση και μυικούς πόνους. Σε βακτηριακή λοίμωξη, ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στο λαιμό, τείνει να είναι αρκετά σοβαρός, με δυσκολία στην κατάποση, ενώ μπορεί να παρουσιαστεί και υψηλός πυρετός.

Να θυμάσαι: Να πλένεις τα χέρια σου συχνά και, όταν περάσει ο πονόλαιμος, να αντικαταστήσεις αμέσως την οδοντόβουρτσά σου με μια φρέσκια, χωρίς μικρόβια.

Τέλος, επειδή δεν γνωρίζεις αν πρόκειται για κάποια βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη, είναι προτιμότερο να μην πάρεις κάποιο φάρμακο χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σου!

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Articles

Back to top button