Από ποιο αυτοάνοσο κινδυνεύετε περισσότερο αν έχετε νοσήσει με Covid-19

Μια νέα μελέτη από το Ισραήλ συνδέει τη μόλυνση από την με αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης του συνδρόμου Guillain-Barre (GBS) εντός 6 εβδομάδων, ενώ ο εμβολιασμός mRNA συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο της σπάνιας αλλά σοβαρής αυτοάνοσης νόσου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε χθες στο Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Lady Davis Carmel στη Χάιφα διεξήγαγαν μελέτη στην οποία συμμετείχαν 3.193.951 ασθενείς ηλικίας 16 ετών και άνω που δεν είχαν προηγουμένως διαγνωστεί ότι είχαν GBS, στο Clalit Health Services από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Κάθε ασθενής με GBS στις 6 εβδομάδες μετά τη μόλυνση αντιστοιχίστηκε με 10 τυχαία επιλεγμένους ασθενείς ελέγχου που δεν είχαν GBS.

Το σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ (Guillain-Barre, GBS) είναι μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στα νευρικά κύτταρα με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει αρχικά αδυναμία στα χέρια και στα πόδια και ίσως παράλυση και μούδιασμα. Αν και μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή, οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν με λίγα εναπομείναντα προβλήματα. Η ακριβής αιτία του συνδρόμου είναι άγνωστη, αλλά μπορεί να εμφανιστεί έπειτα από γαστρεντερικές ή αναπνευστικές λοιμώξεις.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από τρία εκατομμύρια άτομα στο Ισραήλ χωρίς προηγούμενη διάγνωση του συνδρόμου. Παρακολουθήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 30 Ιουνίου 2022 και οι ερευνητές εξέτασαν αν οι συμμετέχοντες είχαν μολυνθεί με Covid-19 ή είχαν κάνει εμβόλιο κατά του Covid-19 κατά τη διάρκεια έξι εβδομάδων πριν από τη διάγνωση του Γκιλαίν- Μπαρέ. Κατά την περίοδο αυτή, 76 άτομα εμφάνισαν το σύνδρομο.

Ο ρόλος του εμβολίου

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με πρόσφατη λοίμωξη από Covid-19 είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν το σύνδρομο Γκιλαίν- Μπαρέ σε σχέση με τα άτομα χωρίς πρόσφατη λοίμωξη. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν πρόσφατα με το εμβόλιο mRNA της Pfizer-BioNTech είχαν πάνω από 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη διαταραχή σε σχέση με τα άτομα χωρίς πρόσφατο εμβολιασμό.

Πιθανότητες GBS μετά τον εμβολιασμό μόνο 0,41

Τα δύο τρίτα των ασθενών με GBS ανέφεραν ότι είχαν συμπτώματα αναπνευστικής ή γαστρεντερικής λοίμωξης στις 6 εβδομάδες πριν από τη διάγνωση του GBS. Συνολικά 76 ασθενείς διαγνώστηκαν ότι είχαν GBS κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης και αντιστοιχίστηκαν με 760 ασθενείς ελέγχου. Η μέση ηλικία των ασθενών με GBS ήταν 56,3 έτη και οι μισοί ήταν γυναίκες.

Εννέα από τους 76 ασθενείς με GBS (11,8%) και 18 από τους 760 ελέγχους (2,4%) είχαν βρεθεί θετικοί στην Covid-19. Οκτώ (10,5%) από τους ασθενείς με GBS και 136 (17,9%) μάρτυρες είχαν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, σχεδόν όλοι τους με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech.

www.capital.gr

Related Articles

Back to top button