Ποιες ράτσες σκύλων έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς

Νέα μελέτη θέτει σε αμφισβήτηση ότι οι μεγαλόσωμοι σκύλοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Τις ράτσες των σκύλων που έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο ανακάλυψαν οι επιστήμονες και τα ευρήματά τους αντικρούουν την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι κινδυνεύουν περισσότερο τα μεγαλόσωμα ζώα.

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, οι μετρίου μεγέθους ράτσες είναι αυτές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν, λ.χ., τα λειότριχα ριτρίβερ (flat-coated retrievers), τα μπερνίζ (ορεινός σκύλος Βέρνης) και τα λευκά τεριέ των Δυτικών Χάιλαντς (Westies).

Τα καλά νέα είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές ράτσες που να είναι εξαιρετικά επιρρεπείς στην ανάπτυξη καρκίνου, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Leonard Nunney, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ρίβερσαϊντ.

Όπως εξήγησε στο ABC News, στόχος της νέας έρευνας ήταν να εξακριβωθεί πώς αρχίζει ο και πως αυτό σχετίζεται με τις διάφορες ράτσες σκύλων. Οι ερευνητές εξέτασε στοιχεία από τρεις ανεξάρτητες βάσεις δεδομένων που περιείχαν πληροφορίες για δεκάδες από αυτές.

Η έρευνα εστιάσθηκε στις 85 ράτσες που υπήρχαν σε δύο ή και στις τρεις βάσεις. Οι πληροφορίες συμπεριλάμβαναν το σωματικό βάρος, τη διάρκεια ζωής και την αιτία θανάτου των ζώων.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο είχαν μόνο τα λειότριχα ριτρίβερ. Τα σκωτσέζικα τεριέ, τα μπερνίζ και τα μπουλμαστίφ είχαν αρκετά αυξημένο κίνδυνο.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα λειότριχα ριτρίβερ εκδηλώνουν με αυξημένη συχνότητα σάρκωμα των οστών και των μαλακών μορίων. Τα περισσότερα τεριέ,  ιδίως τα σκωτσέζικα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστεως.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Royal Society Open Science. Όπως ανέφερε ο Dr. Nunney, στους ανθρώπους τα στοιχεία δείχνουν πως όσο μεγαλώνει το σώμα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου. Αυτό όμως δεν φαίνεται να ισχύει και στον καλύτερο φίλο του ανθρώπου.

«Έχουμε σκύλους που κυμαίνονται σε μέγεθος από μικροσκοπικοί, όπως το τσιάουα, έως τεράστιοι, όπως το μαστίφ ή ο γερμανικός μολοσσός», είπε ο καθηγητής. «Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι τυπικά πεθαίνουν σε πολύ νεώτερη ηλικία. Επομένως έχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο σε σύγκριση με τις μεσαίου μεγέθους ράτσες».

Τον χαμηλότερο φάνηκε να διατρέχουν τα της Δαλματίας και τα μπουλντόγκ. Το θιβετιανό μαστίφ και η λάικα της Ανατολικής Σιβηρίας επίσης είχαν μειωμένο κίνδυνο, αλλά το εύρημα αυτό δεν επαληθεύτηκε επαρκώς.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

Related Articles

Back to top button