Ποια είναι η σχέση μεταξύ της επιληψίας και της απώλειας μνήμης;

Τα της ς δεν περιορίζονται στις επιληπτικές κρίσεις και οι μακροπρόθεσμες συνέπειές της μπορεί επίσης να είναι πολύ διαφορετικές.

Η επιληψία είναι, σύμφωνα με τον Juan José Poza, συντονιστή της Ομάδας Μελέτης Επιληψίας της Ισπανικής Νευρολογικής Εταιρείας (SEN), «μια χρόνια νευρολογική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες επιληπτικές κρίσεις, ασυνήθιστη συμπεριφορά και αισθήσεις ή επεισόδια αλλαγής συνείδησης».

Ο ειδικός προσθέτει ότι πρόκειται για «την τέταρτη πιο συχνή νευρολογική νόσο και μπορεί να προσβάλει άτομα όλων των ηλικιών και των φύλων, γεγονός που την καθιστά μείζον παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, καθώς το ποσοστό θνησιμότητάς της είναι 2-3 φορές υψηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού και αποτελεί, μετά το επεισόδιο, τη δεύτερη πιο συχνή αιτία νευρολογικής περίθαλψης στο τμήμα επειγόντων περιστατικών».

Η επιληψία δεν αφορά μόνο τις επιληπτικές κρίσεις

Συχνά πιστεύεται ότι οι επιληπτικές κρίσεις και η απώλεια συνείδησης είναι τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα της επιληψίας, αλλά τα συμπτώματα της επιληψίας είναι πολύ πιο ποικίλα.

«Εκτιμούμε ότι έως και το 25% των επιληπτικών κρίσεων μπορεί να περάσει απαρατήρητο ή να μην αναγνωριστεί καλά από τους ασθενείς, τα μέλη της οικογένειας ή ακόμη και το υγειονομικό προσωπικό, επειδή οι κρίσεις που προκαλούνται από την επιληψία είναι παροδικές και μπορεί να διαρκέσουν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα», λέει ο Poza. Αλλά θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι η απώλεια συνείδησης σε συνδυασμό με σπασμούς ή/και ακαμψία «συμβαίνει μόνο στο 30% των ασθενών». Άλλα συμπτώματα, όπως «η έλλειψη ανταπόκρισης σε ερεθίσματα, η αποσύνδεση από το περιβάλλον ή η βίωση μη φυσιολογικών κινήσεων σε κάποιο μέρος του σώματος, είναι πιο συνηθισμένα», προσθέτει ο νευρολόγος.

Για να περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα, «υπάρχουν συμπτώματα άλλων ασθενειών που μπορεί να έχουν παρόμοια εμφάνιση με τις επιληπτικές κρίσεις και να οδηγήσουν σε λανθασμένη διάγνωση. Για τον λόγο αυτό, και επειδή ο αριθμός των ψευδώς θετικών διαγνώσεων «είναι εκπληκτικά υψηλός, φτάνοντας το 18%, το SEN επιμένει εδώ και χρόνια στην ανάγκη διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων σε όλους τους ασθενείς που έχουν υποψίες ότι πάσχουν από αυτή τη νόσο», υποστηρίζει ο Poza.

Αποτελεσματικότητα της θεραπείας της επιληψίας

Εκτιμάται ότι, με τις διαθέσιμες σήμερα θεραπείες, έως και το 70% των ασθενών με επιληψία μπορούν να έχουν τη νόσο τους υπό έλεγχο. Αλλά ακόμη και τότε, πρέπει να δίνεται προσοχή στις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

Έχει παρατηρηθεί ότι στο 50% των περιπτώσεων στους ενήλικες, η επιληψία συνδέεται με ψυχιατρικές, νευρολογικές, πνευματικές και άλλες διαταραχές, όπως , άγχος, πονοκεφάλους, καρδιακά , πεπτικές διαταραχές, άνοια…

Γνωστικές διαταραχές και προβλήματα μνήμης σε άτομα με επιληψία

«Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η θεραπεία της επιληψίας συνίστατο αποκλειστικά στον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων, αλλά έχουμε δει ότι ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών αναπτύσσει προβλήματα μνήμης ή προσοχής που περιορίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους, μερικές φορές με επιπτώσεις ακόμη και μεγαλύτερες από τις ίδιες τις επιληπτικές κρίσεις», λέει ο Asier Gómez, ειδικός στο Τμήμα Νευρολογίας της Clínica Universidad de Navarra.

Η δυσκολία στη μνήμη πληροφοριών -όπως συνομιλίες ή πρόσφατα γεγονότα-, τα προβλήματα στην εύρεση της σωστής λέξης ή η μεγαλύτερη βραδύτητα στην εκτέλεση εργασιών που προηγουμένως εκτελούνταν με μεγαλύτερη ταχύτητα είναι μερικές από τις γνωστικές δυσλειτουργίες που παρουσιάζουν οι ασθενείς με επιληψία, οι οποίες μπορεί να οφείλονται στις ίδιες τις κρίσεις, αλλά και στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου ή στις διαταραχές της διάθεσης από τις οποίες πάσχουν. Μπορεί επίσης να οφείλονται σε συνδυασμό αυτών των παραγόντων. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που επηρεάζονται περισσότερο τείνουν να είναι μεγαλύτερης ηλικίας, με αρκετά χρόνια ασθένειας και υψηλή συχνότητα επιληπτικών κρίσεων, και επομένως εκείνοι που λαμβάνουν φάρμακα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Υπολογίζεται ότι το 60-70% των ατόμων με επιληψία θα υποφέρουν, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, από γνωστικά προβλήματα, ιδίως από . Προκειμένου να είναι σε θέση να εκτιμήσει αποτελεσματικά τον κίνδυνο, η Clínica Universidad de Navarra έχει ξεκινήσει μια κλινική μελέτη για την εξεύρεση βιολογικών δεικτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ατόμων με μεγαλύτερη τάση να αναπτύξουν γνωστικές διαταραχές που σχετίζονται με αυτή τη νόσο. “Αυτή η πρόοδος θα μας επιτρέψει να παρέμβουμε έγκαιρα για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη γνωστική αλλοίωση με εργαλεία όπως η γνωστική αποκατάσταση”, λέει ο Gómez.

Αποκατάσταση για τη βελτίωση της μνήμης και άλλων λειτουργιών

Η γνωστική αποκατάσταση, σύμφωνα με την Teresa Rognoni, νευροψυχολόγο στο τμήμα νευρολογίας της Clínica Universidad de Navarra, «σχεδιάζεται με συγκεκριμένους στόχους προσαρμοσμένους σε κάθε ασθενή». Για παράδειγμα, πραγματοποιούνται ασκήσεις για την ενίσχυση των βασικών διεργασιών που έχουν επηρεαστεί, έτσι ώστε να επανεκπαιδευτεί το νευρωνικό δίκτυο που εμπλέκεται στην αλλοιωμένη λειτουργία. Σε άλλες περιπτώσεις, «υπάρχουν αντισταθμιστικές στρατηγικές που αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τον ασθενή να μάθει λειτουργικές δραστηριότητες για την καθημερινή ζωή, ακόμη και αν η διαταραγμένη λειτουργία δεν βελτιώνεται συγκεκριμένα».

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Related Articles

Back to top button