Πέτρες στα νεφρά: Τύποι νεφρικών λίθων, απαγορευμένες τροφές και 10 αποτελεσματικές θεραπείες

Τα νεφρά διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στο φιλτράρισμα του αίματος και την απομάκρυνση των τοξινών και των περιττών υγρών από το σώμα μέσω των ούρων. Οι πέτρες σχηματίζονται όταν ασβέστιο, οξαλικές ή φωσφορούχες ουσίες συγκεντρώνονται στα ούρα και αποτελούν μία από τις πιο κοινές διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος, συχνά εξαιρετικά επώδυνη.

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένα τρόφιμα, μέταλλα και υγρά μπορεί να προωθήσουν τη δημιουργία τους, ειδικά σε ευαίσθητα άτομα. Μάθετε ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε για να αποτρέψετε την επανεμφάνισή τους.

Η ύπαρξη νεφρικών λίθων, γίνεται αντιληπτή από τον οξύ πόνο στην πλάτη και στα πλευρά. Ο πόνος εξαπλώνεται στη βουβωνική και κάτω κοιλιακή χώρα, ιδιαίτερα κατά την ούρηση. Πολύ συχνά, οι πέτρες στα νεφρά, προκαλούν το αίσθημα για συχνή ούρηση, χωρίς όμως επαρκή ποσότητα ούρων. Η διαδικασία της ούρησης γίνεται επώδυνη, με τα ούρα να είναι συνήθως, ροζ, κόκκινα ή καφέ, συνοδευόμενα και από άσχημη μυρωδιά. Οι πέτρες στα νεφρά μπορούν επίσης να προκαλέσουν ναυτία ή έμετο σε μερικούς ανθρώπους, ιδιαίτερα αν υπάρχει υποκείμενη λοίμωξη. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλές επίσημες θεραπείες και οι περισσότεροι γιατροί προτείνουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού και τη λήψη φαρμάκων για τον πόνο μέχρι να αποβληθεί η πέτρα μέσω της ούρησης.

Συμπτώματα

Συνήθως ο λίθος μέσα στο νεφρό δεν δημιουργεί προβλήματα, εάν όμως μετακινηθεί στον ουρητήρα προκαλεί απόφραξη εμποδίζοντας την ροή των ούρων από τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη, ο νεφρός διογκώνεται (υδρονέφρωση) και προκαλεί έναν οξύ πόνο, τον γνωστό σε όλους μας κολικό του νεφρού, πόνος που ξεκινά συνήθως στα πλευρά και μεταφέρεται χαμηλά στη βουβωνική περιοχή και τα γεννητικά όργανα. Χαρακτηριστικό του πόνου αυτού είναι ότι ο ασθενής δεν βρίσκει θέση ανακούφισης.

‘Αλλα συμπτώματα που μπορεί να συνυπάρχουν είναι: ναυτία, έμετος, αιματουρία, συχνουρία και πυρετός εφόσον υπάρχουν λοιμώξεις.

Δύο τύποι νεφρικών λίθων μπορεί να επηρεαστούν από τη διατροφή:

  • οι πέτρες ασβεστίου, οξαλικού ή φωσφορικού και
  • οι πέτρες ουρικού οξέος.

 

Οι πέτρες οξαλικού ασβεστίου είναι οι πιο συχνές και μπορεί να προκληθούν από υψηλή απέκκριση ασβεστίου και οξαλικού.

Οι πέτρες φωσφορικού ασβεστίου μπορούν να προκληθούν τόσο από υψηλά επίπεδα ασβεστίου όσο και από υψηλά επίπεδα pH στα ούρα.

Οι πέτρες ουρικού οξέος σχηματίζονται όταν όξινα ούρα με χαμηλό ρΗ συμπυκνώνονται με ουρικό οξύ.

Τροποποιήστε τη διατροφή σας:

Περιορίστε τις ζωικές πρωτεΐνες

Η ζωική πρωτεΐνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πέτρες ασβεστίου και ουρικού οξέος. Η πουρίνη είναι μια ένωση που βρίσκεται σε αυτές, η οποία διασπάται σε ουρικό οξύ στα ούρα και μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό πέτρας ουρικού οξέος. Τρόφιμα πλούσια σε πουρίνες είναι τα διάφορα ζωικά όργανα (συκωτάκια, καρδιά, νεφρά), οι αντσούγιες, οι· σαρδέλες, το σκουμπρί, ο μπακαλιάρος, η ρέγκα, τα μύδια, τα χτένια, οι γαρίδες, το μοσχαρίσιο κρέας, το μπέικον και οι σάλτσες gravy. Το οξύ στις ζωικές πρωτεΐνες μπορεί επίσης να αυξήσει το ασβέστιο και να μειώσει την έκκριση κιτρικών στα ούρα, κάτι που μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για πέτρες ασβεστίου.

Αποφύγετε το νάτριο

Το νάτριο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οξαλικού ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων, κάνοντας τα νεφρά σας να εκκρίνουν περισσότερο ασβέστιο στα ούρα. Το ασβέστιο μπορεί να συνδυαστεί με οξαλικό και φωσφόρο για να δημιουργήσει πέτρες. Για να περιορίσετε το νάτριο σε 2.300 χιλιοστόγραμμα ημερησίως, αποφύγετε τις τυπικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως είναι το fast food, οι κονσερβοποιημένες σούπες και τα λαχανικά, τα επεξεργασμένα κατεψυγμένα γεύματα, τα hot dogs και τα επεξεργασμένα σνακ. Αναζητήστε κρυφές πηγές νατρίου στον κατάλογο των συστατικών, όπως το γλουταμινικό νάτριο, το αλγινικό και νιτρικό νάτριο ή νιτρώδες άλας, το baking powder την σόδα ψησίματος και το φωσφορικό νάτριο.

Πότε πρέπει να αποφύγετε τα οξαλικά και τη βιταμίνη C

Περιορίστε τα οξαλικά στη διατροφή σας εάν κινδυνεύετε να παρουσιάσετε πέτρες με οξαλικό ασβέστιο. Όταν τα οξαλικά συνδυάζονται με το ασβέστιο, σχηματίζονται πέτρες οξαλικού ασβεστίου. Τέτοια τρόφιμα είναι το σπανάκι, τα παντζάρια, το ραβέντι, οι ξηροί καρποί, το πίτουρο σιταριού, το φαγόπυρο, η σόγια, οι γλυκοπατάτες και η σοκολάτα. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι δόσεις βιταμίνης C ή συμπληρωμάτων ασκορβικού οξέος μεγαλύτερες από 2.000 mg μπορεί να αυξήσουν τον σχηματισμό νεφρικών λίθων.

Ποια υγρά να αποφεύγονται

Η πρόσληψη υγρών είναι εξαιρετικά σημαντική για όσους έχουν πέτρες στα νεφρά καθώς αραιώνουν τα ούρα και μειώνουν τη συγκέντρωση των μετάλλων που σχηματίζουν πέτρες. Η επιλογή των σωστών υγρών όμως είναι καθοριστική. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα υγρά, όπως τα αναψυκτικά τύπου κόλα, περιέχουν φωσφορικό οξύ και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά. Η πρόσληψη αναψυκτικών γενικά σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους, πράγμα που αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για πέτρες. Προτιμήστε να πίνετε αρκετό νερό καθημερινά.

Υπερβολική καφεΐνη

Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης – με τη μορφή καφέ, τσαγιού και ροφημάτων – μπορεί να στρεσάρει τα νεφρά και να οδηγήσει στην ανάπτυξη νεφρικών λίθων λόγω των υψηλότερων επιπέδων ασβεστίου στα ούρα και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και σε νεφρική ανεπάρκεια λόγω των διεγερτικών ιδιοτήτων που μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση των νεφρών.

Αποφύγετε τη ζάχαρη και τη φρουκτόζη

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να δημιουργήσει πέτρες στα νεφρά, καθώς η ζάχαρη ανατρέπει τις ισορροπίες των μετάλλων στον οργανισμό, επηρεάζοντας την απορρόφηση ασβεστίου και μαγνησίου. Η κατανάλωση ανθυγιεινών σακχάρων αλλά και αναψυκτικών από τα παιδιά είναι ένας σημαντικός παράγοντας που παιδιά ηλικίας πέντε έως έξι ετών αναπτύσσουν στην εποχή μας πέτρες στα νεφρά.

10 αποτελεσματικές θεραπείες στο σπίτι για τις νεφρικές πέτρες

Διάφορες θεραπείες για τις πέτρες στα νεφρά περιλαμβάνουν ξίδι μήλου, χυμό ροδιού, πρόσθετη ενυδάτωση, φασόλια, μαγνήσιο, καρπούζι, βασιλικό και δίαιτα χαμηλού αλατιού. Αυτά βοηθούν στην πρόληψη της υγείας των νεφρών αλλά και στη διάσπαση των λίθων που μπορεί να σχηματιστούν στα νεφρά.

1. Πιείτε περισσότερο νερό

Μια από τις πιο βασικές αιτίες των λίθων των νεφρών είναι η αφυδάτωση. Ουσιαστικά, όταν δεν υπάρχει αρκετό νερό στο σώμα, τα υγρά του οργανισμού γίνονται πιο συμπηκνωμένα. Η περιεκτικότητά τους σε μέταλα και άλλες ουσίες, γίνεται πυκνότερη. Οι ουσίες αυτές ασβεστοποιούνται σχηματίζοντας πέτρες οι οποίες κινούνται δυσκολότερα μέσα στο ουροποιητικό.Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού, μπορεί να βοηθήσει να ξεπλυθούν τα νεφρά και να διαλύσει μερικές από αυτές τις πέτρες που έχουν ήδη σχηματιστεί καθιστώντας λιγότερο επίπονη την αποβολή τους.

2. Χυμός Ροδιού:

Αναμφισβήτητα, το πιο αποτελεσματικό φρούτο για τις πέτρες στα νεφρά είναι το ρόδι – τόσο οι σπόροι όσο και ο χυμός. Τα αντιοξειδωτικά και οι φυσικές στυπτικές ιδιότητες αυτού του φρούτου μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση των λίθων των νεφρών και να αποτρέψουν υψηλά επίπεδα οξαλικού άλατος στο σώμα. Προληπτικά, ένα ποτήρι χυμού την ημέρα, απομακρύνει αποτεσματικά το σχηματικών νεφρικών λίθων.

3. Καρπούζι:

Οι άνθρωποι συχνά ξεχνούν ότι το καρπούζι είναι κάτι περισσότερο από ένα νόστιμο καλοκαιρινό σνακ, αλλά και ένα υγιεινό φαγητό που περιέχει κάλιο και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση νεφρικών λίθων. Ιδιαίτερα εκείνων που σχηματίζονται από φωσφορικό μαγνήσιο και ασβέστιο. Το κάλιο είναι απαραίτητο στοιχείο για τη μείωση επιπέδων οξέων στα ούρα, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη λίθων. Επιπλέον, το καρπούζι περιέχει τόσο πολύ νερό, που το καθιστά ιδανικό φρούτο για ενυδάτωση!

4. Κόκκινα Φασόλια:

Τα κόκκινα φασόλια είναι τα ιδανικά όσπρια πρόληψης και θεραπείας νεφρικών λίθων. Όλα τα όσπρια, στην πραγματικότητα, έχουν υψηλά επίπεδα αδιάλυτων ινών, οι οποίες μπορούν να δεσμεύσουν το ασβέστιο στο έντερο, αντί να τα αφήσουν να περάσουν στο ουροποιητικό σύστημα. Με χαμηλότερα επίπεδα ασβεστίου στα ούρα, θα είναι πιο δύσκολο να σχηματιστούν πέτρες στα νεφρά. Άλλα τρόφιμα πλούσια σε αδιάλυτες ίνες είναι το καλαμπόκι, οι μελιτζάνες, τα πράσινα μπιζέλια, το κρεμμύδι και το σκόρδο.

5. Αποφύγετε τα αλμυρά τρόφιμα:

Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι από εμάς, τα υψηλά επίπεδα αλατιού στο σώμα προκαλούν κατακράτηση υγρών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην περνάει η απαραίτητα ποσότητα υγρών μέσω των νεφρών στην κύστη. Μειώνοντας το αλμυρό φαγητό, έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να αποφύγετε την ανάπτυξη νεφρικών λίθων.

6. Μαγνήσιο:

Μια κοινή συνθήκη μεταξύ ανθρώπων που πάσχουν από πέτρες στα νεφρά, είναι η έλλειψη μαγνησίου. Στην πραγματικότητα, έρευνα δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου μπορεί να θεραπεύσει περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων νεφρικών λίθων. Ορισμένα από τα τρόφιμα που περιέχουν μαγνήσιο είναι το σπανάκι, τα καρύδια, τα ψάρια, τα φασόλια, τα αβοκάντο, το γιαούρτι και η μαύρη σοκολάτα.

7. Μηλόξυδο:

Οι εξαιρετικά στυπτικές ιδιότητες αυτής της κοινής φυσικής θεραπείας μπορούν να δυσκολέψουν το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. Μπορεί να βοηθήσει στη διάλυσή τους κι επίσης να αλλαλοποιήσει το Ph αίματος και ούρων.

8. Βασιλικός:

Αυτό το αρχαίο φυτικό φάρμακο έχει από καιρό θεωρηθεί ως τονωτικό για τα νεφρά. Αποτρέπει τη συγκέντρωση μετάλλων στα νεφρά κάνοντας αδύνατο το σχηματισμό πέτρας.

9. Φυτικές Ίνες:

Η καλύτερη πηγή φυτικών ινών είναι οι ολόκληροι σπόροι δημητριακών. Οι φυτικές ίνες βελτιστοποιοούν το πεπτικό σύστημα, δεσμεύουν το ασβέστιο και μειώνουν την ποσότητα επικίνδυνων ουσιών που ωθούνται στα ούρα. Αυτό βοηθάει στην πρόληψη συσσώρευσης ουσιών που σχηματίζουν πέτρες στα νεφρά.

10. Τσάι τσουκνίδας:

Το τσάι τσουκνίδας επιβραδύνει την ανάπτυξη των λίθων των νεφρών και προάγει τη διάλυση τους. Βοηθά επίσης να αποτραπούν λοιμώξεις του νεφρού που μπορεί να προκαλούν αυτή την αφύσικη συσσώρευση λίθων. Βοηθάει την ούρηση και έτσι αποβάλει τοξίνες και μέταλλα από το σώμα, καθιστώντας πιο δύσκολη τη δημιουργία νεφρικών λίθων.

Όπως αναφέρθηκε, είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι πέτρες στα νεφρά όταν ξέρετε τι είδους πέτρα νεφρών έχετε. Τα υπερβολικά επώδυνα συμπτώματα των νεφρικών λίθων δικαιολογούν την επίσκεψη σε γιατρό, όπου μπορείτε να συζητήσετε μερικές από τις φυσικές θεραπείες που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιγράφονται λεπτομερώς σε αυτό το άρθρο.

Πληροφορίες απο  Φωτεινή Πουρνάρα (www.itrofi.gr  ) , Γιώργος Σιδέρης, Χειρουργός-Ουρολόγος, (iatrikokentro.gr)  και Wikipedia

 

newsitamea.gr

 

Related Articles

Back to top button