Πέντε πράγματα που πρέπει να κάνετε κάθε μέρα αν θέλετε να ζήσετε περισσότερο

Ένας νευρολόγος και ειδικός στη δίνει τους πέντε «χρυσούς» κανόνες ς.

«Για το μέσο άτομο, οι καθημερινές συνήθειες έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καλή υγεία και τη μακροζωία από τους κληρονομικούς παράγοντες», είπε στο Fox News Digital, ο Δρ Gary Small, ειδικός στη μνήμη, τον εγκέφαλο και τη γήρανση στο Hackensack Meridian Health στο Νιου Τζέρσεϊ.

Ας δούμε αναλυτικά τους πέντε κανόνες της μακροζωίας:

Νο. 1: Θετική στάση ζωής

Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η διατήρηση μιας θετικής προοπτικής μας βοηθά να ζούμε περισσότερο και με καλύτερη υγεία, σημείωσε ο Small. «Οι αισιόδοξοι έχουν λιγότερες σωματικές και συναισθηματικές δυσκολίες, βιώνουν λιγότερο πόνο, απολαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα ενέργειας και είναι γενικά πιο χαρούμενοι και ήρεμοι στη ζωή τους», πρόσθεσε. «Η αισιοδοξία έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, ώστε να μπορούμε να καταπολεμήσουμε καλύτερα τις λοιμώξεις», σύμφωνα με τον ίδιο.

Νο. 2:

Πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει την τακτική σωματική δραστηριότητα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. «Η καλή καρδιαγγειακή κατάσταση βελτιώνει την κυκλοφορία, αυξάνει τις ενδορφίνες και τις πρωτεΐνες που ενισχύουν την κυτταρική επικοινωνία του εγκεφάλου και ενισχύει την υγεία της καρδιάς», είπε ο Small.

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν δύσκολο να βάλουν την άσκηση στη ζωή τους, αλλά μόλις το κάνουν, απολαμβάνουν καλύτερη ενέργεια, ύπνο και διάθεση και αυτά τα οφέλη τους παρακινούν να συνεχίσουν τη ρουτίνα άσκησής τους για μεγάλο χρονικό διάστημα», συνέχισε. Οι ειδικοί συνιστούν συνδυασμό προπόνησης ενδυνάμωσης (άρση βαρών) και αερόβιας άσκησης.

Νο. 3: Σωστή διατροφή

Σύμφωνα με τον Small, μια υγιεινή διατροφή μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο προσδόκιμο ζωής μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. «Η παχυσαρκία στη μέση ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια αργότερα στη ζωή, επομένως ο έλεγχος των μερίδων προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου», είπε στο Fox News Digital.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά από ψάρια και ξηρούς καρπούς μειώνουν επίσης την αυξημένη φλεγμονή, η οποία μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και την καρδιά, σημείωσε ο Small. «Τα αντιοξειδωτικά φρούτα και λαχανικά μειώνουν το οξειδωτικό που σχετίζεται με την ηλικία, το οποίο μπορεί να προκαλέσει φθορά στα κύτταρα σε όλο το σώμα», συμπλήρωσε.

Ο γιατρός συνιστά επίσης την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων και επεξεργασμένων σακχάρων για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, ο οποίος έχει συνδεθεί με υψηλότερες πιθανότητες άνοιας.

Νο. 4: Διαχείριση του άγχους

Δεδομένου ότι το χρόνιο στρες αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια και καρδιακά προβλήματα, ο Small συνιστά την ενσωμάτωση ενός προγράμματος μείωσης του στρες στην καθημερινή ρουτίνα.

Ο διαλογισμός και οι ασκήσεις χαλάρωσης υποστηρίζουν την υγεία και την μακροζωία», είπε. «Μόλις 10 λεπτά καθημερινού διαλογισμού όχι μόνο βελτιώνει τη διάθεση, αλλά ενισχύει και τις γνωστικές ικανότητες», διευκρίνισε.

Νο 5: Ιατρική φροντίδα

Συνήθεις χρόνιες ασθένειες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα ς αυξάνουν τον κίνδυνο για γνωστική έκπτωση, καρδιακές παθήσεις και μικρότερο προσδόκιμο ζωής, προειδοποίησε ο Small. «Αυτές οι ασθένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με φάρμακα και συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής, ιδιαίτερα με άσκηση και υγιεινή διατροφή. Η ενημέρωση σχετικά με τους ελέγχους υγείας μπορεί επίσης να συμβάλει στην αύξηση της μακροζωίας», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Related Articles

Back to top button