Πάρκινσον: 10 συμπτώματα που θα σας «χτυπήσουν» καμπανάκι

Τι μπορείς να κάνεις αν πάσχεις από τη νόσο .

Μερικές φορές είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε αν πάσχετε από τη νόσο του Πάρκινσον. Η του Πάρκινσον χαρακτηρίζεται από έλλειψη παραγωγής μιας χημικής ουσίας στον εγκέφαλο που ονομάζεται ντοπαμίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την κίνηση του σώματος και τη ρύθμιση της διάθεσης του ατόμου.

Τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον μπορούν να λάβουν φάρμακα για να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Η νόσος του Πάρκινσον είναι προοδευτική, ωστόσο αν συμβουλευτείτε το γιατρό σας, μπορεί να σας βοηθήσει να ακολουθήσετε τη σωστή θεραπεία και να βελτιώσετε την ποιότητα ς σας.

Υπάρχουν ορισμένα και που μπορούν να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε αν πάσχετε από τη νόσο του Πάρκινσον. Εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω δέκα πιο συνηθισμένα σημεία και συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, σημειώστε τυχόν ερωτήσεις ή ανησυχίες που έχετε σχετικά με αυτά στις παρακάτω γραμμές και συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Κανένα από αυτά τα σημάδια ή συμπτώματα από μόνο του δεν πρέπει να σας ανησυχήσει, ωστόσο, αν έχετε περισσότερα από ένα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τη νόσο του Πάρκινσον.

Η έγκαιρη μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε μια μεγαλύτερη, υγιέστερη ζωή.

Τρόμος

Έχετε παρατηρήσει τρέμουλο στα δάχτυλα, τα χέρια, το πηγούνι ή τα χείλη σας; Τρέμει το πόδι σας όταν κάθεστε ή χαλαρώνετε; Το τρέμουλο ή οι συσπάσεις στα άκρα είναι συνηθισμένα πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον.

Τι είναι φυσιολογικό;

Το τρέμουλο μπορεί να είναι φυσιολογικό μετά από πολλή άσκηση, αν έχετε τραυματιστεί ή αν έχετε πάρει κάποιο φάρμακο που προκαλεί τρέμουλο.

Απώλεια της όσφρησης

Έχετε παρατηρήσει ότι δεν μπορείτε πλέον να μυρίσετε ορισμένα τρόφιμα τόσο καλά όσο πριν; Εάν έχετε πρόβλημα να μυρίζετε ορισμένα τρόφιμα, όπως μπανάνες, πίκλες ή κανέλα, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για τη νόσο του Πάρκινσον.

Τι είναι φυσιολογικό;

Η αίσθηση της όσφρησης μπορεί να αλλάξει αν έχετε κρυολόγημα ή γρίπη ή αν η μύτη σας είναι βουλωμένη. Ωστόσο, οι οσμές θα πρέπει να επανέλθουν μόλις ξεπεράσετε το κρυολόγημα ή τη συμφόρηση.

Προβλήματα ύπνου

Έχετε παρατηρήσει ότι κινείστε πολύ στο κρεβάτι, κλωτσώντας ή χτυπώντας ενώ κοιμάστε βαθιά; Έχετε παρατηρήσει ότι έχετε αρχίσει να πέφτετε από το κρεβάτι ενώ κοιμάστε; Ο σύζυγός σας μπορεί να το παρατηρήσει αυτό και ίσως χρειαστεί να αλλάξετε κρεβάτι. Οι ξαφνικές κινήσεις κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου μπορεί να είναι πρώιμα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον.

Τι είναι φυσιολογικό;

Είναι φυσιολογικό να έχετε μια «κακή» νύχτα όταν δεν μπορείτε να τακτοποιηθείτε στο κρεβάτι και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε.

Δυσκολία στο περπάτημα ή στη μετακίνηση

Αισθάνεστε δυσκαμψία στο σώμα, τα χέρια ή τα πόδια σας; Μερικές φορές η δυσκαμψία υποχωρεί όταν κινείστε, αλλά αν δεν υποχωρεί, μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της νόσου του Πάρκινσον. Αν παρατηρήσετε ότι τα χέρια σας δεν κινούνται όταν περπατάτε, αν αισθάνεστε τα πόδια σας να «κολλάνε» στο πάτωμα, αν υπάρχει πόνος στους γοφούς ή τους ώμους σας ή αν οι σχολιάζουν ότι φαίνεστε δύσκαμπτοι, θα πρέπει να μιλήσετε στο γιατρό σας για τη νόσο του Πάρκινσον.

Τι είναι φυσιολογικό;

Μπορεί να έχετε δυσκολία στη χρήση των χεριών ή των ώμων σας, αν τα έχετε τραυματίσει. Άλλες όπως η μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα.

Δυσκοιλιότητα

Υποφέρετε από συχνή ; Η προσπάθεια να κάνετε κένωση μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι της νόσου του Πάρκινσον και θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Τι είναι φυσιολογικό;

Η έλλειψη νερού ή φυτικών ινών στο σώμα σας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα δυσκοιλιότητας. Είναι επίσης πιθανό κάποιο φάρμακο που λαμβάνετε να προκαλεί προβλήματα με το να πηγαίνετε στην τουαλέτα. Εάν δεν υπάρχει άλλος προφανής λόγος, όπως η διατροφή ή το φάρμακο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Χαμηλή φωνή

Σας έχουν πει ότι η φωνή σας είναι χαμηλή ή ότι ακούγεστε βραχνή όταν μιλάτε; Εάν έχουν παρατηρηθεί αλλαγές στην ένταση της φωνής σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να εντοπίσει την αιτία, καθώς μπορεί να είναι σημάδι της νόσου του Πάρκινσον. Μερικές φορές μπορεί να νομίζετε ότι οι άνθρωποι γύρω σας γίνονται κουφοί, ενώ στην πραγματικότητα είναι η φωνή σας που αλλάζει.

Τι είναι φυσιολογικό;

Ένα κρυολόγημα, μια γρίπη ή ένας άλλος ιός μπορεί να προκαλέσει τη φωνή σας να ακούγεται διαφορετικά- ωστόσο, η φωνή σας θα επανέλθει στο φυσιολογικό επίπεδο μόλις αναρρώσετε.

Έλλειψη έκφρασης του προσώπου (εμφάνιση μάσκας)

Σας έχουν πει ότι φαίνεστε θυμωμένοι, σοβαροί ή καταθλιπτικοί, ακόμη και όταν δεν έχετε κακή διάθεση; Αυτός ο τύπος έκφρασης του προσώπου ονομάζεται εμφάνιση που μοιάζει με μάσκα και είναι, όπως και η έλλειψη ανοιγοκλεισίματος των ματιών, ένα πολύ συνηθισμένο σημάδι της νόσου του Πάρκινσον.

Τι είναι φυσιολογικό;

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αυτού του είδους την έκφραση του προσώπου, ωστόσο, μόλις σταματήσετε τα φάρμακα, αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να εξαφανιστούν.

Ζάλη ή λιποθυμία

Αισθάνεστε ζάλη όταν σηκώνεστε από μια καρέκλα ή από το κρεβάτι; Η ζάλη ή η λιποθυμία μπορεί να είναι συμπτώματα χαμηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να σχετίζεται με τη νόσο του Πάρκινσον.

Τι είναι φυσιολογικό;

Σε όλους μας έχει τύχει κάποια στιγμή να σηκωθούμε όρθιοι και να νιώσουμε ζάλη, αλλά αν αυτό συμβαίνει συχνά θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Καμπουριασμός της πλάτης

Έχετε παρατηρήσει ότι η όρθια στάση του σώματός σας δεν είναι πλέον η ίδια; Εάν εσείς, η οικογένειά σας ή οι φίλοι σας παρατηρήσετε ότι καμπουριάζετε όταν στέκεστε μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της νόσου του Πάρκινσον.

Τι είναι φυσιολογικό;

Αν πονάτε από τραυματισμό στη μέση ή αν είστε άρρωστος, είναι φυσιολογικό μερικές φορές να καμπουριάζετε λίγο. Επίσης, ένα πρόβλημα με τα οστά σας μπορεί να προκαλέσει αυτή την αλλαγή.

Τι μπορείτε να κάνετε εάν πάσχετε από τη νόσο του Πάρκινσον;

Συζητήστε με το γιατρό σας για να καταρτίσετε ένα σχέδιο φροντίδας, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:

  • Αξιολόγηση από νευρολόγο, δηλαδή γιατρό που ειδικεύεται στον εγκέφαλο, για πλήρη αξιολόγηση των συμπτωμάτων σας.
  • Αξιολόγηση και φροντίδα από εργοθεραπευτή, φυσιοθεραπευτή ή/και λογοθεραπευτή.
  • Διαβούλευση με κοινωνικό λειτουργό
  • Έναρξη ρουτίνας άσκησης για την επιβράδυνση της εξέλιξης των πιο σοβαρών συμπτωμάτων.
  • Μιλήστε με την οικογένεια και τους φίλους σας που μπορούν να σας προσφέρουν την υποστήριξη που χρειάζεστε.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Related Articles

Back to top button