Πανικός στη Σεούλ για το σύνδρομο MERS

 

Πανικός στη για το

Οι υγειονομικές Αρχές της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα τον τέταρτο θάνατο από το σύνδρομο MERS, την ώρα που πανικό σκορπίζει η περίπτωση ενός μολυσμένου γιατρού που ήρθε σε επαφή με χιλιάδες άτομα.

Η κατάσταση έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, ώστε ο δήμαρχος της Σεούλ ανακοίνωσε πως κηρύττει «πόλεμο» στον επικίνδυνο ιό, ενώ έκλεισαν δεκάδες σχολεία στην πόλη για προληπτικούς λόγους.

Πέντε νέα κρούσματα του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) ανακοινώθηκαν απόψε το βράδυ στη χώρα, στην οποία βρίσκεται εν πλήρη εξελίξει η σοβαρότερη της νόσου εκτός Μέσης Ανατολής.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων (συμπεριλαμβανομένων των θανάτων) ανέρχεται πλέον σε 41, ενώ σχεδόν 2.000 άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα ή υπό παρακολούθηση στα σπίτιά τους ή σε κρατικές εγκαταστάσεις.

Το τέταρτο θύμα ήταν ένας 76χρονος, ο οποίος είχε διαγνωστεί στις 21 Μαϊου και κατέληξε χθες.

Οι πολίτες της Νοτίου Κορέας κατηγορούν την κυβέρνηση για απόκρυψη ζωτικής σημασίας στοιχείων, διότι έως πρότινος δεν έδινε στη δημοσιότητα το όνομα του νοσοκομείου όπου διαγνώστηκε ο πρώτος ασθενής με MERS και από το οποίο ξεκίνησε η επιδημία.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε τελικά πως όποιος επισκέφθηκε το Νοσοκομείο της πόλης Pyeongtaek, περίπου 65 χιλιόμετρα νότια της Σεούλ, μεταξύ 15 και 29 Μαϊου, πρέπει να ελεγχθεί για τον ιό που προκαλεί το MERS.

Τον φόβο των πολιτών ενέτεινε η είδηση ότι ένας γιατρός μολυσμένος από τον επικίνδυνο ιό συμμετείχε σε ενημερωτικές εκδηλώσεις για το κοινό στις οποίες παρέστησαν έως και 1.500 άτομα!

Ο δήμαρχος της Σεούλ Παρκ Γουόν-Σουν κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόκρυψη πληροφοριών που αφορούν τις κινήσεις του γιατρού και δήλωσε ότι πλέον θα ηγηθεί ο ίδιος του «πολέμου εναντίον του MERS».

Ομοιότητες και διαφορές με το SARS

Ο κοροναϊός που προκαλεί το MERS πρωτοεντοπίστηκε στη πριν από τρία χρόνια και πιστεύεται ότι προέρχεται από .

Η παρουσία του ξυπνά μνήμες της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) που ξέσπασε στην βόρεια Κίνα την περίοδο 2002-2003 και σύντομα εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου.

Αν και ο ιός του MERS είναι λιγότερο μεταδοτικός από εκείνον του SARS, έχειυψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας – εγγίζει το 38%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ ο SARS είχε έως 12%.

Η πανδημία του SARS ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2002 και έως ότου αναχαιτιστεί στα μέσα του 2003 είχε προσβάλλει 8.096 ανθρώπους σε 37 χώρες του κόσμου, κοστίζοντας τη ζωή στους 774 από αυτούς.

Ο MERS έχει έως στιγμής προσβάλλει 1.190 ανθρώπους, κοστίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 444 από αυτούς.

Συνολικά 25 χώρες (συμπεριλαμβανομένης πέρυσι της Ελλάδας) έχουν αναφέρει κρούσματα του ιού, αλλά περισσότερο από το 85% των περιστατικών έχουν καταγραφεί στη Σαουδική Αραβία.

Το πρώτο κρούσμα

Το πρώτο κρούσμα του MERS στη Νότιο Κορέα διαγνώστηκε στις 20 Μαΐου και ήταν ένας άντρας ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο άντρας αυτός δεν ήταν άρρωστος στη διάρκεια του ταξιδιού του.

Μετά την διάγνωσή του, οι Αρχές άρχισαν να αναζητούν όσους είχαν έρθει σε επαφή μαζί του και εντόπισαν 29 άτομα που είχαν μολυνθεί. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν γιατροί και νοσηλευτές που τον περιέθαλψαν, άλλοι ασθενείς τους και μέλη της οικογένειάς του.

Έκτοτε, τα κρούσματα και τα θύματα αυξάνονται διαρκώς.

Τα συμπτώματα

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο ιός του MERS προκαλεί οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, βήχα, και δύσπνοια.

Τα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται για την προστασία από τον MERS-κοροναϊό είναι αυτά που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και, εν προκειμένω, έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (λ.χ. Αραβική Χερσόνησος και τώρα Σεούλ).

 

 

Πηγή : Web Only tanea.gr

Related Articles

Back to top button