Πάγκρεας: Διατροφικές συμβουλές για να διατηρηθεί υγιές

Το πάγκρεας είναι ένα πολύτιμο όργανο ο ρόλος του οποίου συχνά παραγνωρίζεται. Ο λόγος για το πάγκρεας που παίζει βασικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης, ενώ είναι επίσης υπεύθυνο για την έκκριση ορμονών στο αίμα, με κυριότερη την ινσουλίνη, που ρυθμίζει το σάκχαρο.

Τα ένζυμα που εκκρίνει το πάγκρεας εκκινούν η διαδικασία της διάσπασης της τροφής στο έντερο και διοχετεύουν βιταμίνες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη όπου είναι απαραίτητα.

Παράλληλα, το πάγκρεας εκκρίνει ένα αλκαλικό υγρό που εξουδετερώνει το όξινο περιεχόμενο του στομάχου. Ταυτόχρονα όμως έχει έναν ακόμη βασικό ρόλο. Κατά μία έννοια ανήκει στο ενδοκρινικό σύστημα, καθώς παράγει ορμόνες (τη γλυκαγόνη, την ινσουλίνη, και τη σωματοστατίνη) που ρυθμίζουν το σάκχαρο στον οργανισμό μας.

Η μεγαλύτερη απειλή για το πάγκρεας

Η μεγαλύτερη απειλή για το πάγκρεας είναι το που μπορεί να το επιβαρύνει (προκαλώντας ακόμα και παγκρεατίτιδα) ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υπερκατανάλωσης. Οι ειδικοί συνιστούν να πίνουμε αλκοόλ με μέτρο και ιδανικά να μην ξεπερνάμε το ένα ποτήρι την ημέρα.

Η ενυδάτωση είναι μια βασική ανάγκη του πολύτιμου αυτού οργάνου. Συνιστάται λοιπόν να πίνουμε ενάμιση με δυο λίτρα νερό την ημέρα, καθώς και άλλα υγρά που θα μας διατηρούν ενυδατωμένους, όπως φυσικούς χυμούς, τσάι και αφεψήματα.

Οι ειδικοί συστήνουν επίσης με γνώμονα την υγεία του παγκρέατος, να αποφεύγουμε τα πολλά λιπαρά, τη σοκολάτα, τα αλλαντικά, την κρέμα γάλακτος, τα πολλά αυγά, τα πλούσια γλυκά και το βούτυρο. Πρόκειται για τροφές που συνιστάται να καταναλώνονται με μέτρο.

Σε εβδομαδιαία βάση είναι καλό να επιλέγουμε το λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα), κόκκινο κρέας χωρίς ορατό λίπος και γαλακτοκομικά που είναι χαμηλά σε λιπαρά.

Επίσης τα πράσινα φυλλώδη και γενικότερα λαχανικά και φρούτα.

Βατόμουρα και κεράσια είναι πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών, ενώ οι γλυκοπατάτες και άλλα πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά όπως τα καρότα και το καλαμπόκι θεωρούνται ευεργετικά για το

Συνιστάται επίσης

– να αποφεύγουμε τα μεγάλα, βαριά και λιπαρά και να προτιμάμε τα μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να μην υπάρχει υπερπαραγωγή ενζύμων και να αποφεύγουμε έτσι το ενδεχόμενο της επιβάρυνσης και εντέλει της φλεγμονής του παγκρέατος.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες ενδείξεις πως το πάγκρεας δεν λειτουργεί σωστά, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στην πιθανότητα κακοήθειας.

Δέρμα και μάτια που «κιτρινίζουν» (ίκτερος)

Η παρουσία του ίκτερου οφείλεται στην συσσώρευση χολερυθρίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Ο χοληδόχος πόρος περνά μέσα από το πάγκρεας, οπότε όταν τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται κοντά στην κεφαλή του οργάνου, ο όγκος μπορεί να πιέσει τον πόρο, κάνοντας τη χολή να επιστρέψει στο αίμα που κυκλοφορεί στο σώμα.

Απότομη και ανεξήγητη απώλεια βάρους

Ορισμένες μορφές καρκίνου ενδέχεται να εκκρίνουν ουσίες στο αίμα που μπορεί να οδηγήσουν το σώμα να «διασπά» τον εαυτό του. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει απότομη και ανεξήγητη απώλεια βάρους εξαιτίας της διάσπασης του λιπώδους ιστού και των σκελετικών μυών. Έτσι, ακόμη και αν τρέφεστε ικανοποιητικά, δεν θα μπορείτε να σταματήσετε την απότομη απώλεια κιλών. Παίζει επίσης ρόλο το γεγονός ότι το σώμα δεν απορροφά φυσιολογικά τα λιπαρά και τις πρωτεΐνες με αποτέλεσμα, ακόμη κι αν τρώτε επαρκείς ποσότητες φαγητού, να μην παίρνετε τις θερμίδες που χρειάζεστε.

Λιπαρά κόπρανα

Μία από τις λειτουργίες του παγκρέατος είναι και η πέψη των λιπών. Αν η χολή και τα παγκρεατικά ένζυμα δεν φτάνουν στο έντερο εξαιτίας ενός εμποδίου –ενός όγκου ίσως– τα άπεπτα λιπαρά θα αυξήσουν το ποσοστό λίπους στα κόπρανα, επηρεάζοντας τη σύνθεση και την όψη τους.

Αναίτια εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη

Ο καρκίνος στο πάγκρεας μπορεί να έχει σχέση και με την προηγούμενη, αναίτια εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη. Έχει παρατηρηθεί ότι δύο στους τρεις ασθενείς (περίπου 70%) που εμφανίζουν καρκίνο του παγκρέατος είχαν εμφανίσει μέσα στον προηγούμενο χρόνο σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος δεν σχετιζόταν με άλλη πιθανή αιτία, π.χ. αύξηση του βάρους ή οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button