Ozempic: Γιατί οι περισσότεροι ανακτούν το χαμένος βάρος όταν σταματούν την σεμαγλουτίδη

Οι μακροπρόθεσμες αλλαγές σε διατροφή και δραστηριότητα είναι πιο σημαντικές στην .

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes, Obesity and Metabolism δείχνει ότι μόλις οι άνθρωποι σταματήσουν να χρησιμοποιούν το φάρμακο (περισσότερο γνωστό με τις εμπορικές ονομασίες Wegovy και ), οποιοδήποτε βάρος έχουν χάσει είναι πιθανό να το ξαναπάρουν.

Σύμφωνα με τον δρ. Ibiye Owei, επίκουρο καθηγητή στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου Texas Tech, η σεμαγλουτίδη είναι ένας αγωνιστής πεπτιδίου-1 (GLP-1) που έχει εγκριθεί για θεραπεία του διαβήτη και της παχυσαρκίας ή του υπερβολικού βάρους.

“Λειτουργεί κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι νωρίτερα και καταστέλλοντας την όρεξη, ώστε να μην αισθάνονται τόσο πεινασμένοι. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους το κάνει αυτό είναι επιβραδύνοντας το άδειασμα του στομάχου, ώστε να υπάρχει ένα αίσθημα κορεσμού”, είπε σχετικά.

Ο δρ. Owei πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 30 και άνω ή ΔΜΣ 27 και ταυτόχρονα όπως υπέρταση ή διαβήτη τύπου 2, θεωρείται παχύσαρκος και είναι καλός υποψήφιος για να χρησιμοποιήσει τη σεμαγλουτίδη.

Η σεμαγλουτίδη είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την παχυσαρκία

Σύμφωνα με την δρ. Kathleen Dungan, ενδοκρινολόγο στο τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη & Μεταβολισμού στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του πανεπιστημίου του Οχάιο, υπάρχουν πολλά πιθανά οφέλη από τη χρήση της σεμαγλουτίδης:

“Είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες που διατίθενται για οποιαδήποτε πάθηση, πέραν της βαριατρικής χειρουργικής. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση της σεμαγλουτίδης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε άτομα που έχουν προδιαβήτη”.

Ozempic “rebound”: Τι συμβαίνει όταν σταματήσετε να παίρνετε σεμαγλουτίδη

Αν και φάρμακα όπως το Wegovy και το Ozempic μπορεί να μοιάζουν… θαυματουργά σε όσους πάσχουν από διαβήτη και παχυσαρκία, η αλήθεια είναι ότι τα αποτελέσματα διαρκούν μόνο όσο παίρνετε το φάρμακο.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2022, η οποία προσπάθησε να εξετάσει τις αλλαγές στο σωματικό βάρος και τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου μετά τη διακοπή του φαρμάκου, διαπίστωσε ότι μετά από ένα έτος οι άνθρωποι είχαν ανακτήσει τα δύο τρίτα του βάρους που είχαν χάσει.

Οι θετικές αλλαγές που είχαν δει στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια του αίματος, η HbA1c και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη είχαν παρομοίως αντιστραφεί.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την ανάγκη συνέχισης της θεραπείας προκειμένου να διατηρηθούν τα οφέλη του φαρμάκου.

Σύμφωνα με την δρ. Dungan, η ανάκτηση του βάρους συμβαίνει πολύ απλά επειδή το φάρμακο δεν θεραπεύει τα υποκείμενα ζητήματα που οδήγησαν σε αύξηση βάρους εξαρχής.

Τα “κλειδιά” για την μακροπρόθεσμη διατήρηση της απώλειας βάρους

Η δρ. Dungan είπε ότι η βέλτιστη διάρκεια χρήσης για τη σεμαγλουτίδη δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, δεδομένου ότι μπορεί να ανακτήσετε βάρος εάν σταματήσετε το φάρμακο, είναι σημαντικό να κάνετε αλλαγές και στον τρόπο ζωής σας.

“Η σεμαγλουτίδη δεν υποκαθιστά τη δίαιτα και την άσκηση, αλλά μπορεί να είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία”, είπε.

Ο δρ. Owei πρόσθεσε ότι έρευνες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία είναι μια χρόνια ασθένεια, επομένως η μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή θα ήταν απαραίτητη προκειμένου να αποτραπεί η επαναφορά του βάρους.

“Ωστόσο, πάντα λογαριάζω τον κίνδυνο χρήσης ενός φαρμάκου έναντι των οφελών του όταν λαμβάνω οποιαδήποτε απόφαση για μακροχρόνια χρήση”, είπε.

Υπάρχουν ορισμένες δυνητικά σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν με αυτό το φάρμακο, σημείωσε, όπως η παγκρεατίτιδα, η νεφρική ανεπάρκεια και ο καρκίνος του θυρεοειδούς.

Η άσκηση είναι απαραίτητη στη διατήρηση του βάρους μετά την απώλεια βάρους με τη σεμαγλουτίδη:

“Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την απώλεια όσο και για τη διατήρηση της απώλειας βάρους, πέραν της όποιας χρήσης σχετικών φαρμάκων”, πρόσθεσε ο ίδιος.

“Όπως κάθε άλλη χρόνια ασθένεια, απαιτεί μακροχρόνια αντιμετώπιση”, κατέληξε.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

Related Articles

Back to top button