Ουρολοίμωξη: 5 (πέντε) πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε

Η ουρολοίμωξη προκαλείται από την είσοδο βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας και στη συνέχεια τον πολλαπλασιασμό τους, προκαλώντας λοίμωξη στο τοίχωμα της ουροποιητικής οδού.

Βασικά συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι

  • η συχνουρία,
  • το τσούξιμο κατά την ούρηση και
  • ο πόνος στην ευρύτερη περιοχή της πυέλου

Επειδή στόχος είναι να υποχωρήσει η λοίμωξη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, δείτε παρακάτω πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που έχετε πάθει ουρολοίμωξη.

Αναβάλλετε την επίσκεψη στον γιατρό

Όσο καθυστερείτε, τόσο εξαπλώνεται η λοίμωξη και ο κίνδυνος επιπλοκών. Η καθυστέρηση στην έναρξη θεραπείας μπορεί να κάνει μια απλή ουρολοίμωξη να εξελιχθεί σε λοίμωξη των νεφρών που θα καταστήσει αναγκαία τη χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβίωσης. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καθυστερημένη διάγνωση κάποιας πιο σοβαρής πάθησης, όπως είναι μια κολπική λοίμωξη, ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, πέτρες στα νεφρά κ.α.

Σταματάτε την αντιβίωση

Ο γιατρός θα σας συστήσει αντιβίωση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς κρίνει ότι τόσο χρειάζεται για να εξουδετερωθεί πλήρως η λοίμωξη. Κάθε αντιβίωση πρέπει να λαμβάνεται για όσο διάστημα απαιτείται και δεν πρέπει να τη σταματάτε μόλις δείτε ότι τα συμπτώματα έχουν αρχίσει να υποχωρούν. Η διακοπή της αγωγής βοηθά τα βακτήρια να αναπτύξουν άμυνες (αντίσταση) ενάντια στα αντιβιοτικά.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Οι επίπονες επισκέψεις στην τουαλέτα σίγουρα σας αποτρέπουν από την κατανάλωση υγρών, ωστόσο η αφυδάτωση είναι «σύμμαχος» της ουρολοίμωξης, αφού διευκολύνει την επιβίωση και την ανάπτυξη των βακτηρίων στην κύστη. Η επαρκής ενυδάτωση συνεπάγεται συχνότερη ούρηση, επομένως καθαρίζονται τα τοιχώματα της ουροποιητικής οδού και απομακρύνονται ευκολότερα οι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Επίσης, το νερό βοηθά να μεταφερθεί αποτελεσματικότερα η αντιβίωση στο σημείο της λοίμωξης.

Καταναλώνετε πολύ καφέ και αλκοόλ

Περιορίστε την ενυδάτωση στο νερό και αποφύγετε τον καφέ και το αλκοόλ, καθώς συνδέονται με εντονότερη εκδήλωση των συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης. Εάν θέλετε να πιείτε κάτι πέρα από νερό, προτιμήστε τον χυμό κράνμπερι χωρίς ζάχαρη, καθώς βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση από τη λοίμωξη.

Καθυστερείτε την επίσκεψη στην τουαλέτα

Αυτή η κακή συνήθεια αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση της ουρολοίμωξης και επίσης συντελεί στην παράταση των ενοχλήσεων. Ο λόγος είναι ότι συγκρατούνται στην κύστη τα βακτήρια που υπάρχουν στα ούρα και προκαλούν την ουρολοίμωξη αντί να απομακρύνονται από τον οργανισμό.

Γιατί εμφανίστηκε ουρολοίμωξη;

Το ουροποιητικό σύστημα της γυναίκας είναι περισσότερο ευπαθές στις ουρολοιμώξεις, σε σχέση με το ουροποιητικό σύστημα του άνδρα. Η ουρήθρα στη γυναίκα είναι μικρότερη σε μήκος με αποτέλεσμα τα μικρόβια να καταφέρνουν να φτάσουν πιο εύκολα στην ουροδόχο κύστη.

Επίσης, η ουρήθρα βρίσκεται πιο κοντά στην πρωκτική περιοχή απ’ ότι στους άνδρες. Η πλημμελής υγιεινή μετά την τουαλέτα και η μεταφορά μικροβίων από τον πρωκτό στην κύστη, είναι μία από τις αιτίες για την εμφάνιση ουρολοίμωξης.

Αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσετε λοίμωξη του ουροποιητικού σας συστήματος έχετε:

εαν δεν πίνετε πολύ νερό,

αν δεν ουρείτε τακτικά ή αν έχετε κατακράτηση ούρων (όταν δηλαδή η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει εντελώς από ούρα).

Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό ενοχοποιείται για την εκδήλωση ουρολοίμωξης, όπως και το καλοκαιρινό μπάνιο σε πισίνες ή η ηλιοθεραπεία στην άμμο χωρίς πετσέτα και η παραμονή με βρεγμένο μαγιό για πολλές ώρες.

Αν παρουσιάσετε περισσότερες από 2-3 ουρολοιμώξεις τον χρόνο, τότε θα πρέπει να υποβληθείτε σε έναν πλήρη ουρογυναικολογικό έλεγχο. Ο ειδικός ιατρός μετά από κλινική εξέταση θα συστήσει κάποιες εξετάσεις για την αναγνώριση αιτίων που προκαλούν ουρολοιμώξεις.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν αναγνωρίζεται κάποιο πρόβλημα και μια απλή προφύλαξη που θα συστηθεί είναι αρκετή για να αντιμετωπιστούν οι υποτροπές.

Η πρόπτωση των πυελικών οργάνων, η ατροφία του κόλπου που παρουσιάζεται στην εμμηνόπαυση και κάποιες ανατομικές και λειτουργικές ανωμαλίες του ουροποιητικού, μπορεί να ευθύνονται για τις συχνές ουρολοιμώξεις.

Πηγή: womenshealthmag.com / www.onmed.gr

Related Articles

Back to top button