Η ουλίτιδα ίσως επιταχύνει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ

 

Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να επιταχύνει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών στους πάσχοντες από ήπια έως μέτρια άνοια, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.

Οι ερευνητές αποδίδουν τη συσχέτιση στη φλεγμονή που χαρακτηρίζει την και την περιοδοντίτιδα.

Η περιοδοντίτιδα είναι μία σοβαρή ασθένεια κατά την οποία η φλεγμονή δεν είναι επιφανειακή όπως στην ουλίτιδα, αλλά επεκτείνεται βαθύτερα στους στοματικούς ιστούς φθάνοντας έως το οστό όπου στηρίζονται οι ρίζες των δοντιών και, αν μείνει χωρίς θεραπεία, οδηγεί σε απώλεια των δοντιών.

Η σχετική, μικρή μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One», πραγματοποιήθηκε σε 59 ασθενείς.

Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον και το King's College του Λονδίνου (KCL), η περιοδοντίτιδα είναι πολύ συχνή στους ηλικιωμένους και πιθανώς ακόμα συχνότερη σε όσους πάσχουν από νόσο εξαιτίας της αδυναμίας τους να φροντίσουν τα δόντια τους.

Στη νέα μελέτη, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε τεστ νοητικών δεξιοτήτων, αναλύσεις αίματος και σε οδοντιατρικό έλεγχο, ο οποίος αποκάλυψε ότι οι 22 είχαν σοβαρή ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, και οι υπόλοιποι 37 ήπια έως μέτρια ουλίτιδα.

Η μέση ηλικία των ανοϊκών ασθενών με σοβαρή ουλίτιδα ήταν τα 75 χρόνια και σε εκείνους με ήπια έως μέτρια τα 79 χρόνια.

Έξι μήνες αργότερα, οι έλεγχοι επαναλήφθηκαν.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η νοητική εκφύλιση στο μεσοδιάστημα ήταν εξαπλάσια στους ανοϊκούς ασθενείς με σοβαρή ουλίτιδα. Μάλιστα η διαφορά ήταν τόσο μεγάλη, ώστε εξεπλάγησαν αρνητικά όταν είδαν για δεύτερη φορά τους ασθενείς.

«Η εικόνα που είδαμε ήταν αρκετά ανησυχητική, αν αναλογιστούμε ότι όλα συνέβησαν πάρα πολύ γρήγορα, μέσα σε ένα μόλις εξάμηνο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μαρκ Άιντ, λέκτορας Περιοδοντολογίας στο KCL.

«Κάθε φορά που μάσαγαν οι άνθρωποι αυτοί έκαναν στον εαυτό τους “μικροεγχύσεις” βακτηρίων, τα οποία έμπαιναν στο αίμα τους και μέσω αυτού κυκλοφορούσαν παντού στο σώμα», πρόσθεσε.

Το γεγονός αυτό οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων των φλεγμονωδών μορίων – και η διάχυτη φλεγμονή σχετίζεται με αυξημένο ρυθμό νοητικής εκφύλισης στα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ, εξήγησε.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν τα νέα ευρήματα επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες μελέτες, η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να αποκτήσει θέση στην θεραπευτική αγωγή για τη νόσο Αλτσχάιμερ, συμβάλλοντας στην επιβράδυνση της άνοιας.

tanea.gr

Related Articles

Back to top button