Ορθοκολικός καρκίνος: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα-κλειδιά και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Ο καρκίνος του εντέρου εκδηλώνεται με συμπτώματα που συχνά διστάζουμε να συζητήσουμε με τον γιατρό μας.

Η ορθή διάγνωση όμως είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι ο καρκίνος του εντέρου είναι η τρίτη συνηθέστερη μορφή καρκίνου παγκοσμίως και αντιμετωπίζεται αρκετά δύσκολα εάν εντοπιστεί σε προχωρημένο στάδιο.

Στους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του ορθοκολικού καρκίνου περιλαμβάνονται η ηλικία (άνω των 65 ετών), το φύλο (οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο), η διατροφή (πολλά κορεσμένα λπαρά, λίγες φυτικές ίνες), η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, το αλκοόλ, το κάπνισμα και η κληρονομικότητα.

Δείτε ποια είναι τα βασικά συμπτώματα του ορθοκολικού καρκίνου και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν εκδηλώνετε ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Αιμορραγία από τον πρωκτό ή αίμα στα κόπρανα
  • Αδικαιολόγητη κόπωση, ζαλάδα ή δύσπνοια
  • Πόνος ή εξόγκωμα στην κοιλιακή χώρα
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Αλλαγές στη γαστρεντερική λειτουργία, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι συνήθως κληρονομικός. Εμφανίζεται σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ΠΕ ή πολυπόδων ΠΕ, σε ασθενείς που οι ίδιοι έχουν εμφανίσει πολύποδες του ΠΕ και σε πάσχοντες από χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα.

Διάγνωση

Η διάγνωση μπορεί να τεθεί με δακτυλική εξέταση, αξονική (εικονική) κολονοσκόπηση ή ακτινοσκοπικά με την εξέταση του βαριούχου υποκλυσμού και κυρίως με την ενδοσκόπηση κατωτέρου πεπτικού, την κολονοσκόπηση.

Ο προληπτικός έλεγχος ασυπτωματικών ασθενών ξεκινά από την ηλικία των 45 ετών και περιλαμβάνει την ετήσια εξέταση κοπράνων για αίμα συνοδευόμενη από δακτυλική εξέταση και συμπληρώνεται απαραιτήτως από κολονοσκόπηση, η οποία επαναλαμβάνεται κάθε 8-10 χρόνια.

Ασθενείς με γνωστό ιστορικό συγγενών Α’ βαθμού, ασθενείς με πολύποδες παχέος εντέρου ή φλεγμονώδη νοσήματα (ελκώδη κολίτιδα) θα πρέπει να ελέγχονται πιο συχνά και σε αρκετά μικρότερη ηλικία.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση ασθενών με διαγνωσμένο ορθοκολικό καρκίνο είναι χειρουργική με τη κλασσική ανοικτή χειρουργική επέμβαση ή λαπαροσκοπικά. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία κατέχουν σημαντική θέση στη αντιμετώπιση και θεραπεία της νόσου, είτε προηγείται της χειρουργικής επέμβασης (μεγάλο στάδιο καρκίνου του ορθού) είτε έπεται του χειρουργείου (προχωρημένος καρκίνος του ΠΕ).

Ο προληπτικός έλεγχος του κατώτερου πεπτικού από την ηλικία τον 45 ετών σώζει πολλές ζωές!

hygeia.gr / onmed.gr

Related Articles

Back to top button