Οι πολύχρωμες τροφές βελτιώνουν την όραση των αθλητών

Η καλή είναι ένα κρίσιμο πλεονέκτημα για κορυφαίους αθλητές σχεδόν σε οποιοδήποτε άθλημα.

Η διατροφή είναι ένα σημαντικό μέρος του προπονητικού προγράμματος κάθε κορυφαίου αθλητή.

Τώρα, μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Georgia (UGA) προτείνει ότι η συμπλήρωση της διατροφής των αθλητών με πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά θα μπορούσε να βελτιώσει την όρασή τους με συγκεκριμένο τρόπο.

Η εργασία, η οποία δημοσιεύτηκε στο Exercise and Sport Sciences Reviews, εξετάζει το πώς μια ομάδα φυτικών ενώσεων που συσσωρεύονται στον αμφιβληστροειδή, γνωστές ως χρωστικές της ωχράς κηλίδας, λειτουργούν για τη βελτίωση της υγείας των ματιών και της λειτουργικής όρασης.

Προηγούμενες μελέτες που έγιναν από ερευνητές Billy R. Hammond και Lisa Renzi-Hammond του UGA έδειξαν ότι η κατανάλωση τροφών όπως σκούρα φυλλώδη πράσινα ή κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά, που περιέχουν υψηλά επίπεδα των φυτικών ενώσεων λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, βελτιώνει την υγεία των ματιών και του εγκεφάλου.

“Πολλές έρευνες για την λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη της ωχράς κηλίδας έχουν επικεντρωθεί στα οφέλη για την υγεία. Αλλά από λειτουργική άποψη, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των φυτικών χρωστικών βελτιώνουν πολλές πτυχές της οπτικής και γνωστικής ικανότητας. Σε αυτή την έρευνα, εξετάσαμε την ικανότητά τους να βελτιώνουν την όραση σε μακρινή απόσταση, δηλαδή το οπτικό εύρος”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας, Jack Harth, υποψήφιος διδάκτορας στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας του UGA.

Το οπτικό εύρος, ή το πόσο καλά ένα άτομο μπορεί να δει έναν στόχο καθαρά σε απόσταση, είναι ένα κρίσιμο πλεονέκτημα για κορυφαίους αθλητές σχεδόν σε οποιοδήποτε άθλημα.

Ο λόγος για τον οποίο τα αντικείμενα γίνονται πιο δύσκολα ορατά και φαίνονται πιο θολά όσο πιο μακριά βρίσκονται από τα μάτια μας, οφείλεται εν μέρει χάρη στις επιδράσεις του μπλε φάσματος του φωτός.

“Για παράδειγμα, από την οπτική γωνία ενός παίκτη που είναι στο κέντρο του γηπέδου και η μπάλα έρχεται σε αυτόν από ψηλά, τότε ο παίκτης βλέπει την μπάλα με φόντο τον λαμπερό γαλάζιο ουρανό ή το πιο γκρίζο φόντο μιας συννεφιασμένης μέρας ή της οροφής ενός κλειστού γηπέδου. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο στόχος κρύβεται από ατμοσφαιρικές παρεμβολές που έρχονται σε αυτό το μονοπάτι του φωτός”, είπε ο Harth.

Η κατανάλωση περισσότερων πλούσιων σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη τροφών μπορεί να βελτιώσει τη φυσική ικανότητα του ματιού να χειρίζεται την έκθεση στο μπλε φως, πρόσθεσε ο ίδιος.

Όταν ένα άτομο απορροφά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι ενώσεις συλλέγονται ως κίτρινες χρωστικές στον αμφιβληστροειδή και λειτουργούν σαν φίλτρο για να εμποδίσουν το μπλε φως να εισέλθει στο μάτι.

Είχαν γίνει και παλιότερες σχετικές έρευνες. Συγκεκριμένα μελέτησαν την ικανότητα οπτικού εύρους των πιλότων τη δεκαετία του 1980. Οι Hammond και Renzi-Hammond έκαναν πιο πρόσφατες μελέτες σχετικά με το πώς η πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας -δηλαδή το πόση κίτρινη χρωστική συσσωρεύεται στον αμφιβληστροειδή- συνδέεται με μια σειρά μετρήσεων για την υγεία των ματιών και τα λειτουργικά τεστ όρασης.

“Σε μια μακρά σειρά μελετών, δείξαμε ότι η αύξηση των ποσοτήτων λουτεΐνης και ζεαξανθίνης στον αμφιβληστροειδή και τον εγκέφαλο μειώνει την αναπηρία και τη δυσφορία της λάμψης και βελτιώνει τη χρωματική αντίθεση και τον χρόνο οπτικοκινητικής αντίδρασης. Επίσης, η συμπλήρωση αυτών των ενώσεων διευκολύνει εκτελεστικές λειτουργίες όπως η επίλυση προβλημάτων και η μνήμη. Όλες αυτές οι λειτουργίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους αθλητές”, δήλωσε ο επίσης συγγραφέας στην έρευνα, Billy R. Hammond, καθηγητής ψυχολογίας στο Πρόγραμμα Επιστημών Συμπεριφοράς και Εγκεφάλου στο Franklin College of Arts and Sciences του UGA.

Αυτή η έρευνα, είπε ο Harth, επικαιροποιεί τα μέχρι στιγμής ευρήματα σχετικά με αυτές τις συνδέσεις μεταξύ της χρωστικής της ωχράς κηλίδας και της λειτουργικής όρασης και υποδεικνύει άμεσα οφέλη στη βελτιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης.

Αλλά πριν αρχίσετε να τρώτε λάχανο με την ελπίδα να βελτιώσετε τις επιδόσεις στα αθλητικά παιχνίδια, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός.

Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα ενός απορροφά και χρησιμοποιεί τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη μπορεί να διαφέρει πολύ από του άλλου. Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος προτού παρατηρήσετε οποιαδήποτε βελτίωση και αν δείτε… βελτίωση δηλαδή!

Ωστόσο, οι αποδείξεις για τα συνολικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση περισσότερης λουτεΐνης και ζεαξανθίνης είναι επαρκείς λόγοι για να προσθέσετε περισσότερο χρώμα στη διατροφή σας, λένε οι συγγραφείς.

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

Related Articles

Back to top button