Οι ιοί που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το στρες

Νέα μελέτη δείχνει το πώς οι ιοί μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το .

Ο υπέροχος κόσμος του μικροβιόκοσμου. Έτσι ονομάζονται οι πολλές ανακαλύψεις σχετικά με τους κατοίκους του εντέρου και άλλων τμημάτων του σώματος. Πολλά έχουν ειπωθεί για τα βακτήρια της βακτηριακής χλωρίδας, αλλά υπάρχουν και ιοί που παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο, αν και δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί, ανάμεσά τους και στην του .

Οι ιοί, τα βακτήρια και οι άλλοι μικροοργανισμοί δεν είναι πάντα παθογόνοι και πολλοί από αυτούς που απαρτίζουν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου μας παρέχουν ποικίλα οφέλη. Μια μελέτη που μόλις δημοσιεύθηκε στο Nature Microbiology αποκαλύπτει ότι συγκεκριμένοι ιοί, γνωστοί ως βακτηριοφάγοι ή φάγοι, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση του στρες.

Σύνδεση μεταξύ εγκεφάλου και εντέρου

Η σύνδεση μεταξύ του μικροβιόκοσμου, του εντέρου και του εγκεφάλου είναι γνωστή εδώ και αρκετό καιρό. Προφανώς, υπάρχει μια αμφίδρομη επικοινωνία ή ένας άξονας μεταξύ του μικροβιόκοσμου του πεπτικού συστήματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος (το οποίο περιλαμβάνει τον εγκέφαλο) που έχει αποδειχθεί ότι έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη νευροψυχιατρικών ασθενειών, όπως η ή το άγχος, μεταξύ άλλων.

Είναι κάτι σαν ένας διάλογος μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου που λαμβάνει χώρα μέσω διαφόρων διαδικασιών στις οποίες συμμετέχουν οι μικροοργανισμοί του μικροβιόκοσμου. Έτσι, για παράδειγμα, η υπερβολική διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από την υπερανάπτυξη των εντερικών βακτηρίων και την αυξημένη εντερική διαπερατότητα μπορεί να οδηγήσει τόσο σε συστηματική φλεγμονή όσο και σε φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος και, ειδικότερα, του εγκεφάλου. Τελικά, το αποτέλεσμα αυτής της

Η διερεύνηση αυτής της σύνδεσης μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου με τη μεσολάβηση του μικροβιόκοσμου ανοίγει τη δυνατότητα δράσης σε ιούς και βακτήρια για την πρόληψη ή τη θεραπεία προβλημάτων ψυχικής υγείας. Αυτό δεν είναι ακόμη εφικτό στην κλινική πρακτική ρουτίνας, αλλά αυτές είναι οι πιθανές θεραπείες που βρίσκονται στον ορίζοντα (προς το παρόν, πειραματικά):

  • Προβιοτικά: πρόκειται για ζωντανούς μικροοργανισμούς οι οποίοι, όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, προσδίδουν όφελος για την υγεία του λήπτη.
  • Πρεβιοτικά: μη εύπεπτα τρόφιμα που διεγείρουν την ανάπτυξη βακτηριακών ειδών που υπάρχουν ήδη στο έντερο.
  • Τα συμβιωτικά είναι ένας συνδυασμός ενός ή περισσότερων προβιοτικών με ένα ή περισσότερα πρεβιοτικά.
  • Μεταβιοτικά: είναι συστατικά που παράγονται από μικροοργανισμούς, απελευθερώνονται από τρόφιμα ή μικροβιακά συστατικά.
  • Ζυμωμένα τρόφιμα: είναι τρόφιμα που έχουν υποστεί διαδικασία ζύμωσης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου. Για παράδειγμα, το κεφίρ, η κομπούτσα ή το kimchi.

Μεταμόσχευση ιών για τη θεραπεία του στρες

Η μελέτη που μόλις δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Microbiology, με επικεφαλής τον Ναθάνιελ Ριτζ του Πανεπιστημίου του Κορκ της Ιρλανδίας, διεξήχθη σε ποντίκια και επικεντρώθηκε σε υποσύνολα βακτηριοφάγων, οι οποίοι είναι ιοί που μολύνουν βακτήρια και πολλαπλασιάζονται παράλληλα με αυτά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ζώα που υποβλήθηκαν σε χρόνιο κοινωνικό στρες με το να αναγκάζονται να ζουν μόνα τους ή, αντίθετα, να κρατούνται σε συνθήκες συνωστισμού, παρουσίασαν μεταβολές στη σύνθεση αυτών των ιών.

Αποφάσισαν να δοκιμάσουν μια θεραπευτική στρατηγική που μοιάζει πολύ με αυτή που χρησιμοποιείται ήδη στον άνθρωπο για ορισμένες παθολογίες: τη μεταμόσχευση μικροβιόκοσμου στα κόπρανα. Για να το κάνουν αυτό, συνέλεξαν ιούς από τα κόπρανα υγιών, μη στρεσαρισμένων ζώων και τους μεταμόσχευσαν πίσω στα ζώα αφού τα εξέθεσαν σε χρόνιο κοινωνικό στρες. Η επιτυχία αυτής της θεραπείας είχε ως αποτέλεσμα τόσο τη μείωση των επιπέδων των ορμονών που σχετίζονται με το στρες όσο και την εξαφάνιση στα ποντίκια συμπεριφορών που ισοδυναμούν με κατάθλιψη και άγχος.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί αν τέτοιου είδους μεταμοσχεύσεις ιών είναι αποτελεσματικές στους ανθρώπους με στρες. Η αξία αυτής της έρευνας είναι ότι αποτελεί μια από τις πρώτες αποδείξεις ότι οι ιοί του εντέρου εμπλέκονται στην αντίδραση του στρες και ο χειρισμός τους θα μπορούσε να προσφέρει θεραπευτικά οφέλη.

Οι νέες θεραπευτικές επιλογές για το στρες μπορεί να ωφελήσουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι, αν και πρόκειται για μια φυσική αντίδραση του οργανισμού σε συγκεκριμένες καταστάσεις που αποτελούν καινοτομία, πρόκληση ή ακόμη και κίνδυνο, όταν η αντίδραση αυτή παρατείνεται με την πάροδο του χρόνου, οδηγεί σε μια κλινική κατάσταση γνωστή ως χρόνιο στρες, η οποία μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία.

Η σωματική και ψυχική εξάντληση που προκαλείται από το χρόνιο στρες έχει συνδεθεί με προβλήματα όπως η υψηλή και ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια, μεταξύ πολλών άλλων παθολογιών.

Το εντερικό ιώνιο, ένας ολόκληρος κόσμος προς ανακάλυψη

Το ιώνυμο είναι ο συνολικός πληθυσμός των ιών που σχετίζονται με μια μικροβιακή κοινότητα. Το ιώνυμο του εντερικού μικροβιόκοσμου έχει μελετηθεί λιγότερο από ό,τι τα εντερικά βακτήρια, αλλά όλο και περισσότερες έρευνες του αποδίδουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες πτυχές. Όχι μόνο επειδή, στην πραγματικότητα, ο καθένας από εμάς φιλοξενεί πολύ περισσότερους ιούς από ό,τι βακτήρια. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, για κάθε βακτήριο υπάρχουν περίπου 10 ιοί στο σώμα μας.

Όπως και με τα βακτήρια, ορισμένοι ιοί ασκούν ευεργετικές επιδράσεις στο έντερο, ενώ άλλοι συνδέονται με παθολογικές καταστάσεις. Το κλειδί για την καλή υγεία βρίσκεται στη σωστή ισορροπία των ιών και, κυρίως, στην ποικιλομορφία των ειδών.

Στην πραγματικότητα, έχει διαπιστωθεί ότι οι εκατοντάχρονοι έχουν ένα πιο ποικιλόμορφο εντερικό ιό, το οποίο συμβάλλει στην υγεία τους και τους προστατεύει από μολυσματικές ασθένειες.

Ένα άλλο παράδειγμα: μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2022 από επιστήμονες του Νοσοκομείου del Mar (Βαρκελώνη) διαπίστωσε ότι η παρουσία των ιών Caudoviral στο μικροβιόκοσμο του εντέρου σχετίζεται με βελτιωμένες γνωστικές λειτουργίες και μνήμη σε ανθρώπους, ποντίκια και μύγες. Τα αποτελέσματα αυτά παρείχαν επομένως ενδείξεις ότι οι βακτηριοφάγοι που υπάρχουν στον εντερικό μικροβιόκοσμο επηρεάζουν τη σχέση μεταξύ του μικροβιώματος -στην προκειμένη περίπτωση, του ιούματος- και του εγκεφάλου.

«Τα άτομα με περισσότερα Caudovirales είχαν καλύτερες επιδόσεις στις εκτελεστικές διεργασίες και στη λεκτική μνήμη και, αντίθετα, η παρουσία υψηλότερων επιπέδων Microviridae [άλλου τύπου βακτηριοφάγου] σχετιζόταν με μεγαλύτερη επιδείνωση των εκτελεστικών ικανοτήτων του εγκεφάλου», εξήγησε ο José Manuel Fernández-Leal, από την ομάδα Nutrition, Eumetabolism and Health του Josep Trueta Institute for Biomedical Research της Girona, μετά τη δημοσίευση της μελέτης στο Cell Host & Microbe.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Related Articles

Back to top button