Οι 5 τροφές που κάνουν καλό στον θυρεοειδή

Ένας πολύπλοκος μηχανισμός με απίστευτες λειτουργίες και δυνατότητες κρύβεται κάτω από το «μήλο του Αδάμ». Ο ς, η προεξοχή του οποίου είναι το γνωστό «καρύδι» στο λαιμό, είναι από τους σημαντικότερους αδένες του οργανισμού και η παραμικρή δυσλειτουργία του προκαλεί σειρά προβλημάτων.

Ο θυρεοειδής είναι ένας πολύ σπουδαίος ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται μπροστά στο λαιμό, ακριβώς κάτω από το «μήλο του Αδάμ». Ενδοκρινείς αδένες λέγονται αυτοί που παράγουν και εκκρίνουν ουσίες – τις ορμόνες – και τις στέλνουν στην κυκλοφορία για να δράσουν στα διάφορα όργανα μακριά από τον τόπο της παραγωγής τους.

Σαν μήλο του Αδάμ ονομάζεται η προεξοχή που σχηματίζεται από τα δύο πέταλα του θυρεοειδούς χόνδρου του λάρυγγα και λέγεται έτσι, γιατί πιστεύεται, ότι το μήλο που είχε φάει ο Αδάμ δεν το κατάπιε, αλλά του στάθηκε σ' αυτό το σημείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το « μήλο του Αδάμ» προεξέχει περισσότερο στους άνδρες απ' ότι στις γυναίκες και η μεταβολή αυτή γίνεται στα αγόρια κατά την εφηβεία, τότε που αλλάζει και η χροιά της φωνής τους.

Ο θυρεοειδής παράγει τρεις ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4), την τριωδοθυρονίνη (Τ3), και την καλσιτονίνη (CT).

Οι πιο βασικές είναι η Τ4 και η Τ3 και για να τις συνθέσει ο θυρεοειδής χρειάζεται ιώδιο το οποίο προσλαμβάνει από το αίμα. Το ιώδιο αυτό προέρχεται από τις .

Αν το ιώδιο των τροφών είναι λίγο, τότε ο θυρεοειδής αναγκάζεται να λειτουργεί περισσότερο και έτσι διογκώνεται, δημιουργείται δηλαδή αυτό που ονομάζουμε βρογχοκήλη.

Η ποσότητα των ορμονών που συνθέτει και εκκρίνει ο θυρεοειδής ρυθμίζεται από ένα άλλο σπουδαίο ενδοκρινή αδένα, την υπόφυση, που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου. Η υπόφυση με μια ορμόνη που λέγεται θυρεοτρόπος (TSH) ρυθμίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς με ένα περίεργο μηχανισμό, την παλίνδρομη αλληλορύθμιση.

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό, την ωρίμανση και ανάπτυξη όλων των κυττάρων και των ιστών.

Έτσι επιταχύνουν όλες τις λειτουργίες, της καρδιάς, της αναπνοής, αυξάνουν τις καύσεις, επιταχύνουν την κυκλοφορία του αίματος, την κινητικότητα του εντέρου κ.λπ. Επίσης είναι απαραίτητες για να ωριμάσει ο εγκέφαλος και ο σκελετός του ανθρώπου, γι' αυτό και παιδιά που γεννιούνται χωρίς θυρεοειδή μένουν πνευματικά και σωματικά καθυστερημένα.

Η τρίτη ορμόνη του θυρεοειδούς, η καλσιτονίνη, δεν έχει καμιά σχέση με τις δύο προηγούμενες. Για τη σύνθεσή της δεν χρειάζεται ιώδιο, συντίθεται από διαφορετικά κύτταρα που βρίσκονται στο θυρεοειδή, δίπλα σε εκείνα που παράγουν την Τ4 και την Τ3 και δεν γνωρίζουμε ακριβώς σε τι χρησιμεύει.

Ίσως συμβάλει στη ρύθμιση του ασβεστίου στο αίμα και το σκελετό και γι' αυτό χρησιμοποιείται στη θεραπεία της οστεοπόρωσης.

Γνωρίζετε πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον θυρεοειδή σας μέσω της διατροφής;  Αν όχι, δείτε παρακάτω ποιες είναι οι τροφές που παρέχουν θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς.

Φύκια: Είναι πλούσια σε ιώδιο, ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.

Αυγό: Παρέχει ιώδιο αλλά και σελήνιο, ένα ακόμη συστατικό που βοηθά στη ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών.

Γιαούρτι: Το γιαούρτι και γενικώς όλα τα γαλακτοκομικά αποτελούν καλή πηγή ιωδίου.

Κοτόπουλο & μοσχάρι: Το κρέας παρέχει ψευδάργυρο, ο οποίος είναι επίσης απαραίτητος για τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Μούρα: Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση κι έτσι προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες. Τα επίπεδα ελεύθερων ριζών είναι συνήθως υψηλά στα άτομα με δυσλειτουργίες στον θυρεοειδή.

.

Related Articles

Back to top button