Οι 16 τροφές που προκαλούν αέρια

Πολλές φορές δεν υπάρχει προφανής αιτία για τα του εντέρου.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις – εάν δεν υπάρχει κάποια ιατρική κατάσταση – η διατροφή και ειδικά ορισμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν αέρια στο έντερο. Φυσικά, αν έχετε πολλά αέρια καλό είναι να μιλήσετε με έναν ειδικό γιατρό.

Ας δούμε αναλυτικά τις 16 τροφές που προκαλούν αέρια:

Αυγά: Ανεξάρτητα από το πως θα τα μαγειρέψετε μπορούν να προκαλέσουν αέρια στο έντερο. «Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υγιή λίπη, αλλά περιέχουν θειούχες ενώσεις, ιδιαίτερα στον κρόκο του αυγού», εξηγεί ο Sas Parsad, ειδικός σε συμπληρώματα διατροφής και ιδρυτής της The Gut Co. Όσοι έχουν ευαισθησία σε ενώσεις που περιέχουν θείο ή σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες στα αυγά, η κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα αέρια με πολύ δυσάρεστη οσμή.

Μπρόκολο και λαχανάκια Βρυξελλών: Και ναι, τα λαχανάκια Βρυξελλών βρίσκονται σε αυτή τη λίστα. Προκαλούν τα ίδια προβλήματα με άλλα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το kale και το κουνουπίδι. Όταν καταναλώσετε αυτά τα λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε αέρια λίγο περισσότερο από το κανονικό.

Ρεβίθια, φακές και φασόλια: Είναι γνωστό ότι τα ρεβίθια, οι φακές και τα φασόλια προκαλούν . Ο Sas λέει ότι τα όσπρια όπως τα ρεβίθια, οι φακές και τα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Όπως εξηγεί: «Οι φυτικές ίνες και οι σύνθετοι υδατάνθρακες στα ρεβίθια και τις φακές ζυμώνονται από βακτήρια του εντέρου, παράγοντας αέρια». Ο Sas συμβουλεύει ότι «το μούλιασμα των οσπρίων πριν το μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αερίων».

Μπριζόλες: Τα λιπαρά τρόφιμα επιβραδύνουν την πέψη. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο τα τηγανητά τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν αέρα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. «Οι μπριζόλές είναι πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας και περιέχουν λίπος», λέει ο Sas. Το κόκκινο κρέας, συμπεριλαμβανομένης της μπριζόλας, «χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί και μπορεί να ζυμωθεί στο έντερο, οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγή αερίων», σύμφωνα με τον Sas.

Σοκολάτα και παγωτό: Έχετε βρεθεί ποτέ να κρατάτε το στομάχι σας μετά από ένα επιδόρπιο ή ένα παγωτό; «Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το παγωτό και η σοκολάτα περιέχουν λακτόζη», λέει ο Sas. «Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, η άπεπτη λακτόζη μπορεί να οδηγήσει σε αέρια», προσθέτει.

Γάλα αμυγδάλου, γάλα σόγιας: Το φυτικό γάλα όπως το γάλα αμυγδάλου ή το γάλα σόγιας συνήθως δεν περιέχει λακτόζη, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε αέρια λόγω ορισμένων ινών ή προσθέτων.

Άλλες τροφές που προκαλούν αέρια

Υπάρχουν δεκάδες τροφές που μπορούν να προκαλέσουν αέρια, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης τα παρακάτω:

– Κρεμμύδια

– Σκόρδο

– Τσίχλες

– Ορισμένα γλυκά

– Ορισμένα ποτά μπορούν επίσης να έχουν αρνητικό αντίκτυπο, όπως τα ανθρακούχα και η μπίρα.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Related Articles

Back to top button