Ο,τι πρέπει να γνωρίζετε για τη στοματική υγιεινή

Οταν λέμε αναφερόμαστε στην καθημερινή που πρέπει να παρέχουμε για να διατηρήσουμε γενικότερα το μας υγιές και όχι μόνο τα μας.

Η καλή στοματική και οδοντική υγιεινή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κακής αναπνοής, της φθοράς των δοντιών και της νόσου των ούλων.

Γνωρίζετε, όμως, ότι η κακή στοματική υγεία μπορεί επίσης να επηρεάσει σημαντικά τη γενική σας υγεία;

Ολοι έχουμε βακτήρια στο στόμα μας, τα οποία πρέπει να κρατήσουμε υπό έλεγχο κρατώντας το στόμα μας όσο το δυνατόν πιο καθαρό και υγιές. Αν οι αριθμοί των βακτηριδίων είναι πολύ υψηλοί, μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή και ασθένειες.

Ουλίτιδα

Η πρώιμη νόσος των ούλων, που ονομάζεται , προκαλείται από τη φλεγμονώδη αντίδραση του σώματος στα βακτήρια και έχει ως αποτέλεσμα τα ούλα να γίνονται κόκκινα και πρησμένα. Εάν έχετε ουλίτιδα, τα ούλα σας θα τείνουν να αιμορραγούν όταν τα βουρτσίζετε, χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι ή χρησιμοποιείτε οδοντογλυφίδα.

Η ουλίτιδα είναι συχνά αναστρέψιμη, αλλά θα πρέπει να δείτε έναν οδοντίατρο, ο οποίος θα καθαρίσει τις σκληρές εναποθέσεις που έχουν σχηματιστεί στην επιφάνεια του δοντιού. Ο οδοντίατρος είναι επίσης σε θέση να καθαρίσει κάτω από το επίπεδο των ούλων, εκεί όπου το βούρτσισμα των δοντιών στο σπίτι είναι αναποτελεσματικό.

Περιοδοντίτιδα

Εάν η ουλίτιδα παραμείνει, μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα. Μπορεί σε αυτή την περίπτωση τα βακτήρια να φτάσουν βαθύτερα, κάτω από το επίπεδο των ούλων, πολύ πέρα ​​από την οδοντόβουρτσα ή το νήμα.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η μπορεί να οδηγήσει σε οστική απώλεια και ακόμη και απώλεια των δοντιών σε σοβαρές περιπτώσεις. Στην προχωρημένη περιοδοντίτιδα παρατηρείται απώλεια οστού, τα ούλα υποχωρούν, παρουσιάζεται ερυθρότητα, πρήξιμο και εναποθέσεις μαλακής ή σκληρής πλάκας στις επιφάνειες των δοντιών.

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να θεραπευθεί, αλλά θα υπάρξει μόνιμη βλάβη, ιδιαίτερα στα οστά. Πολλοί άνθρωποι χάνουν τελείως υγιή δόντια εξαιτίας της περιοδοντικής νόσου.

Οι ασθένειες του στόματος επηρεάζουν τη γενική υγεία

Ενα ανθυγιεινό στόμα, ειδικά εάν έχετε ουλίτιδα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας. Οι επιστήμονες έχουν βρει δεσμούς μεταξύ της περιοδοντικής νόσου και άλλων προβλημάτων, όπως:

Kαρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια

Διαβήτης

Ανοια

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Πρόωρος τοκετός

Γι' αυτό δεν πρέπει να υποτιμάτε τη σημασία της διατήρησης ενός υψηλού επιπέδου στοματικής υγιεινής.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε επαγγελματικά τα δόντια σας;

Η σύντομη απάντηση είναι κάθε έξι μήνες. Ωστόσο, οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και ο κίνδυνος εμφάνισης νόσου των δοντιών και των ούλων διαφέρει επίσης.

Η πλάκα είναι η μαλακή, κηρώδης ουσία που παράγεται από βακτήρια στο στόμα, η οποία συσσωρεύεται στα δόντια μας. Η πλάκα μπορεί να απομακρυνθεί με το βούρτσισμα, το νήμα ή το μεσοδόντιο βουρτσάκι, αλλά ακόμα κι αν βάλουμε την καλύτερή μας προσπάθεια, κάποια ποσότητα πλάκας θα παραμείνει, ιδιαίτερα στις περιοχές του στόματος που είναι πιο δύσκολο να φτάσουμε με το βούρτσισμα.

Επαγγελματικός καθαρισμός

Αυτή η πλάκα που έχει απομείνει τελικά γίνεται πέτρα που δεν μπορεί να αφαιρεθεί με το βούρτσισμα και το νήμα. Αυτή η πέτρα επιτρέπει στα βακτήρια να κολλήσουν στην επιφάνεια του δοντιού, συνήθως κατά μήκος της γραμμής των ούλων και αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου των ούλων. Ο επαγγελματικός καθαρισμός πρέπει να διεξάγεται από τον οδοντίατρο προτού εμφανιστούν προβλήματα ούλων ή τερηδόνα.

Το πόσο συχνά θα πρέπει να γίνεται αυτό, ποικίλλει ανάλογα με το άτομο. Υπάρχουν άτομα που έχουν από τη φύση τους πολύ καλή ποιότητα δοντιών, ενώ άλλα που τα δόντια τους είναι περισσότερο ευάλωτα. Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι νέοι, υγιείς άνθρωποι, έχουν γενικά πολύ μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης ασθένειας των ούλων από κάποιον που είναι μεγαλύτερος ή κάποιον που δεν είναι 100% υγιής, όπως για παράδειγμα, ένας διαβητικός.

Εάν προσπαθείτε να καθαρίσετε τα δόντια σας σωστά, θα χρειαστείτε πιο επαγγελματική φροντίδα.

Για παράδειγμα θα χρειαστούν οπωσδήποτε βοήθεια:

Ασθενείς με αρθρίτιδα, που παλεύουν για να κρατήσουν σωστά μια οδοντόβουρτσα ή να χρησιμοποιήσουν το νήμα και δεν τους το επιτρέπει ο πόνος

Ατομα με σπασμένα δόντια, ή με δόντια που βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, που είναι δύσκολο να τα καθαρίσουν και να τα διατηρήσουν σε μια καλή κατάσταση

Ατομα που φορούν σιδεράκια, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να βουρτσίσουν και να καθαρίσουν ανάμεσα στα δόντια τους

Εγκυες γυναίκες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων στα ούλα και η ουλίτιδα μπορεί να επηρεάσει το αγέννητο παιδί τους.

Πέντε συνήθειες για να κρατήσετε το στόμα σας όσο πιο υγιές γίνεται

Βουρτσίστε απαλά τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, μετά το πρωινό και λίγο πριν πάτε για ύπνο. Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα που δεν είναι πολύ σκληρή και δεν είναι πολύ μεγάλη και προσπαθήστε να βουρτσίζετε σε μικρούς κύκλους, επιτρέποντας στις τρίχες να φτάσουν ανάμεσα στα δόντια σας. Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας μόλις διαπιστώσετε ότι οι τρίχες της έχουν λυγίσει.

Χρησιμοποιήστε το οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Ζητήστε συμβουλές από έναν οδοντίατρο για το πώς να το χρησιμοποιήσετε, καθώς πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να το χρησιμοποιήσουν σωστά, χωρίς να το καταφέρουν, με αποτέλεσμα να κακοποιούν τα δόντια τους. Το νήμα πρέπει να γλιστράει πάνω και κάτω στις επιφάνειες των δοντιών και να μην τραβιέται κατά μήκος των ούλων, σε κίνηση πριονίσματος, γιατί αυτό και τα ούλα σας θα βλάψει και δεν θα βοηθήσει να ξεφορτωθείτε την πλάκα που έχει σχηματιστεί μεταξύ των δοντιών.

Τα στοματικά διαλύματα δεν αντικαθιστούν το νήμα. Σίγουρα όμως είναι καλύτερα από το τίποτα, ιδιαίτερα αν δεν χρησιμοποιείτε τακτικά (έως καθόλου) το οδοντικό νήμα.

Μην καπνίζετε.

Πραγματοποιείτε τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Τουλάχιστον μία φορά, αλλά κατά προτίμηση δύο φορές το χρόνο.

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button