Ο καρπός από την Ινδία που ενισχύει το ανοσοποιητικό, δίνει ενέργεια και καταπραΰνει τη φλεγμονή

Πρόκειται για μια τροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε φυτικές ίνες και λιπαρά, η οποία είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και έχει επίσης αντιβακτηριδιακή δράση, σύμφωνα με τις μελέτες των ειδικών. Μπορείτε, επίσης, να απολαύσετε το ρόφημα που παράγεται από το συγκεκριμένο καρπό.

Η καρύδα είναι ο καρπός του φοίνικα καρύδας (Cocos nucifera), ο οποίος χρησιμοποιείται συνήθως για το νερό, το γάλα, το λάδι και τη νόστιμη σάρκα του.

Τα δέντρα που βγάζουν την καρύδα θεωρούνται το πιο διαδεδομένο από τη φύση οπωροφόρο στον πλανήτη και προέρχονται από τη Νοτιοανατολική Ασία και στα νησιά μεταξύ του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού.

Σήμερα, οι καρύδες καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο και έχουν γίνει γνωστές για τη γεύση τους, τις μαγειρικές τους χρήσεις και πολλά οφέλη τους για την υγεία.

Τι είναι η ;

Η Ινδικη Καρυδα είναι μια γνώριμη γεύση από ένα ασυνήθιστο φρούτο. Αλέθεται και αποκτά μία λεπτή υφή, που μοιάζει σχεδόν σαν φρέσκο χιόνι. Τρώγεται σε όλο τον κόσμο και είναι αρκετά θρεπτικό.

Το εξωτερικό της ινδικής καρύδας είναι στεγνό και χρησιμοποιείται για την κατασκευή σχοινιών, σάκων και ψαθιών. Στο εσωτερικό της βρίσκεται η λευκή σάρκα της καρύδας, η οποία αποτελείται περίπου κατά 50% από λίπος. Χρησιμοποιείται συνήθως αποξηραμένη και τριμμένη στη ζαχαροπλαστική.

Το λίπος της καρύδας έχει ευχάριστη και χαρακτηριστική γεύση αλλά ταγκίζει πολύ γρήγορα και στη σύστασή του μοιάζει πολύ με το βούτυρο γάλακτος. Με ειδική επεξεργασία χρησιμοποιείται στη μαγειρική από τη βιομηχανία των τροφίμων. Επίσης, το υγρό που  βρίσκεται στο εσωτερικό της χρησιμοποιείται και για την παρασκευή αλκοολούχων ροφημάτων.

Η θρεπτική της αξία

Η καρύδα είναι πλούσια σε θερμίδες, βιταμίνες, και ανόργανα στοιχεία. Μας παρέχει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας και την ενέργεια που μας χρειάζεται.  Συγκεκριμένα 100γρ καρύδας αποδίδουν 350 θερμίδες μέρος των οποίων προέρχεται από λίπη και πρωτεΐνες.

Πώς θα καταλάβουμε αν είναι φρέσκια;

Η φρέσκια καρύδα είναι βαριά και αν την ανακινήσουμε κάνει θόρυβο, γιατί στο εσωτερικό της υπάρχει το υγρό. Η πολυκαιρισμένη καρύδα είναι πολύ ελαφριά και το υγρό της δεν ακούγεται, γιατί έχει στεγνώσει.

Η καρύδα και τα οφέλη της

Το γάλα καρύδας είναι μια φυσική τροφή που προέρχεται από τη σάρκα της καρύδας και δεν θα πρέπει να συγχέεται με το νερό καρύδας. Θεωρείται ότι έχει πολλά οφέλη στην υγεία και αποτελεί ένα θρεπτικό ρόφημα.

  • Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στην καρύδα και τα υγρά της έχουν την ικανότητα να επιβραδύνουν την εκφύλιση των κυττάρων και να αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση.
  • Εάν πίνετε κάθε πρωί γάλα καρύδας μπορεί να κρατήσετε τις ασθένειες μακριά, αφού δυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχει.
  • Ακόμη αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας στον οργανισμό και θεωρείται ότι αποτρέπει τη φλεγμονή των αρθρώσεων.
  • Μια ανασκόπηση σχετικά με τα οφέλη του λίπους που περιέχει η καρύδα σε άτομα με παχυσαρκία διαπίστωσε ότι αυτού του είδους τα λίπη μπορεί να προάγουν την απώλεια σωματικού λίπους, όταν καταναλώνονται στη θέση των κορεσμένων λιπαρών.

Το γάλα καρύδας μοιάζει στη γεύση με αγελαδινό, αλλά έχει λιγότερες πρωτεΐνες σε σχέση με αυτό. Έτσι, αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στις πρωτεΐνες γάλακτος, μπορείτε να προτιμήσετε το γάλα καρύδας.

Αν ωστόσο, θέλετε περισσότερη πρωτεΐνη στα γεύματά σας, προτιμήστε το αγελαδινό γάλα. Μπορείτε να το προσθέσετε στον καφέ ή το τσάι σας. Καθώς, μάλιστα, η θερμοκρασία πέφτει είναι ιδανική επιλογή για να φτιάξετε πεντανόστιμες σούπες.

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

Related Articles

Back to top button