Ο γιατρός ανακοίνωσε 7 κοινά συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη

Ο είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση η οποία κατηγοριοποιείται στις μεταβολικές διαταραχές και χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Προκαλείται όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν δε μπορεί να αξιοποιήσει σωστά αυτήν που παράγει.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη με ρυθμιστικό ρόλο που παράγεται στο πάγκρεας και βοηθά τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα, ώστε να παραχθεί ενέργεια. Η γλυκόζη αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας στο σώμα και προέρχεται από την τροφή. Όταν η ινσουλίνη αδυνατεί να πραγματοποιήσει αυτή τη διαδικασία, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται δημιουργώντας υπεργλυκαιμία. Αυτή η κατάσταση, αν δεν αντιμετωπιστεί για μεγάλο διάστημα, μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα.

Τα 7 πιο κοινά συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη είναι:

Πώς προλαμβάνεται ο διαβήτης;

Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική για τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης διαβήτη. Σε κάθε τύπο διαβήτη είναι πολύ σημαντικό το σωματικό βάρος να διατηρείται εντός των φυσιολογικών ορίων.

Δυστυχώς, για τον διαβήτη τύπου 1 δεν υπάρχει κάποιος τρόπος πρόληψης, για αυτό είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή του.

Όσον αφορά το διαβήτη τύπου 2, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να προληφθεί ή να καθυστερήσει η εξέλιξή του. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι εξής:

Σωστή Διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή αποδεδειγμένα είναι σύμμαχος κατά του διαβήτη. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και επιλέξτε το ελαιόλαδο για το μαγείρεμα των τροφών.

Αποφύγετε την κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης, λευκού αλευριού, κορεσμένων και τρανς λιπαρών. Τροφές πλούσιες σε τέτοια λιπαρά είναι το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά, τα πλήρη γαλακτοκομικά, το βούτυρο, το fast food, τα προμαγειρεμένα φαγητά, τα αρτοσκευάσματα και κάθε είδους τηγανητά.
Πολύ σημαντική είναι και η ομοιόμορφη κατανομή των γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας. Προτιμήστε να τρώτε πολλά και μικρά γεύματα και αποφύγετε την πολύωρη νηστεία.

Σωματική Άσκηση

Η συστηματική άσκηση φαίνεται να μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Εντάξτε στην καθημερινότητά σας 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση, όπως γρήγορο περπάτημα, κολύμπι, ποδηλασία, χορό κ.λπ. για τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με το είδος άσκησης που είναι ιδανικότερο για εσάς, καθώς μπορεί να σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για πριν ή μετά τη δραστηριότητα και για την ένταση που ενδείκνυται στην περίπτωση σας.

Μείωση ή διακοπή καπνίσματος

Μελέτες έχουν δείξει πως οι καπνιστές έχουν 45% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τους μη καπνιστές. Αυτό οφείλεται στο ότι το κάπνισμα επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία της ινσουλίνης στον οργανισμό, προκαλώντας αντίσταση. Όταν το κάπνισμα διακόπτεται το σώμα μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν οδηγίες που ιδανικά θα πρέπει να ακολουθούνται από όλους τους ανθρώπους στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διασφάλισης της συνολικής υγείας.

Related Articles

Back to top button