Νέα ουσία με αντικαρκινική δράση καταπολεμά λέμφωμα και λευχαιμία – Τι έδειξε η έρευνα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ένωση με την αντικαρκινική δράση συνδυαστικά με τις διαθέσιμες θεραπείες θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή των ατόμων με και λέμφωμα.

Μια νέα φαρμακευτική ένωση ικανή να εξουδετερώνει καρκινικά κύτταρα της λευχαιμίας και του λεμφώματος ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ελ Πάσο, ανοίγοντας πιθανώς τον δρόμο για νέες αντικαρκινικές θεραπείες.

Το θειοφαίνιο F-8 (thiophene F-8) αποτελεί την πολλά υποσχόμενη ένωση που εντοπίστηκε στο πλαίσιο προγράμματος με βασικό ερευνητή τον Renato Aguilera, Ph.D., καθηγητή στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών.

Σύμφωνα με την επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό PLOS One, πρόκειται για ένα παράγωγο του θειοφαινίου  που αποδείχθηκε εξόχως αποτελεσματικό στην πρόκληση απόπτωσης (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος που διαφέρει από τη νέκρωση-θάνατος λόγω βλάβης), αποστέλλοντας στα εν λόγω κύτταρα ένα μήνυμα που τα εξώθησε στην αυτοκαταστροφή και μπλόκαρε την ανάπτυξη νέων καρκινικών κυττάρων.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα θειοφαίνια και τα παράγωγά τους έχουν αποδειχθεί σημαντική τάξη ετεροκυκλικών ενώσεων με θετικά φαρμακευτικά χαρακτηριστικά και διαπιστωμένη αποτελεσματικότητα σε διάφορα σενάρια ασθενειών.

Παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδεις, αγχολυτικές, αντιψυχωσικές, αντιμικροβιακές, αντιμυκητιασικές, διαμορφωτικές των υποδοχέων οιστρογόνων, αντιμιτωτικές, ανασταλτικές των κινασών και αντικαρκινικές ιδιότητες, οι οποίες τις έχουν φέρει στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος.

«Η δυνατότητα της ένωσης να λειτουργήσει συνδυαστικά με τις διαθέσιμες θεραπείες θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή των ασθενών με λευχαιμία και λέμφωμα» σχολίασε η Mia Swain, Ph.D., μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας που συνέβαλε στη διαξαγωγή της μελέτης.

Η ομάδα θα συνεχίσει να μελετά την αποτελεσματικότητα του θειοφαινίου F-8 και, εφόσον αποδειχθεί επιτυχές σε περαιτέρω μελέτες, οι φαρμακευτικές εταιρείες ίσως ξεκινήσουν κάποτε κλινικές δοκιμές για να προσδιορίσουν την επίδραση της ένωσης στους ασθενείς, ανέφερε ο Δρ Aguilera. «Ο κύριος στόχος της έρευνάς μου είναι η ανακάλυψη νέων αντικαρκινικών φαρμάκων που θα μπορούν τελικά να θεραπεύουν διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Αυτή η έρευνα όχι μόνο κατέληξε σε εκπληκτικά αποτελέσματα, αλλά συνέβαλε παράλληλα στην εκπαίδευση πέντε διδακτορικών φοιτητών που εργάζονται τώρα ως μεταδιδακτορικοί συνεργάτες σε ερευνητικά εργαστήρια ολόκληρης της χώρας», πρόσθεσε.

«Το δυσκολότερο μέρος στις έρευνες αυτού του είδους είναι να καταλάβεις τι ακριβώς κάνει ένα φάρμακο», δήλωσε ο Aguilera, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής του πυρήνα ερευνητικών υποδομών του Κέντρου Βιοϊατρικής Έρευνας Border του UTEP. Για τις ανάγκες της προκείμενης μελέτης, η ομάδα δοκίμασε 1.300 διαφορετικές ενώσεις σε καλλιέργειες ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων.

ygeiamou.gr

 

Related Articles

Back to top button