Μεταβολικό σύνδρομο: Ποια η βιταμίνη που το καταπολεμά – Οι τροφές που θα την βρούμε

Μεταβολικό : Πρόκειται για το σύνολο παραγόντων κινδύνου για την υγεία. Πιο βασικά είναι το αυξημένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, η υψηλή χοληστερίνη, η υπέρταση, καθώς και η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες αναφέρουν πως οι πάσχοντες από πρέπει να καταναλώνουν έως και 50% περισσότερη βιταμίνη E. Αυτό φυσικά ισχύει σε σύγκριση με τους υγιείς ανθρώπους.

Η ανάγκη αυτή σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες και φλεγμονής που παρατηρούνται στους πάσχοντες, επιπτώσεις που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη βιταμίνη. Οι ειδικοί συστήνουν τη λήψη τουλάχιστον 15 mg βιταμίνης E την ημέρα.

Μεταβολικό σύνδρομο: Ακολουθούν έξι που περιέχουν μεγάλη ποσότητα από τη βιταμίνη Ε

Σιτέλαιο: Μία κουταλιά της σούπας αυτού του ελαίου που προέρχεται από την έκθλιψη του φύτρου του σιταριού, σας παρέχει το 100% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού για βιταμίνη Ε. Επειδή είναι ευαίσθητο στη θερμότητα, είναι προτιμότερο να το καταναλώνετε ωμό.

Ηλιόσποροι: Μόλις μια χούφτα αυτών των νόστιμων σπόρων παρέχει σχεδόν το 40% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης σε βιταμίνη E. Εάν δεν θέλετε να τους καταναλώσετε σκέτους, μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, σε βάση για διάφορες σάλτσες κλπ.

Αμύγδαλα: Τα αμύγδαλα είναι σημαντική πηγή πρωτεΐνης και περιέχουν πολλή βιταμίνη Ε, σχεδόν όση και οι ηλιόσποροι. Είναι από τους πιο γευστικούς ξηρούς καρπούς, αλλά αν δεν θέλετε να τα καταναλώνετε συνέχεια σκέτα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε πολλές συνταγές (π.χ. σε κοτόπουλο ή ψάρι αντί για τριμμένη φρυγανιά).

Μεταβολικό σύνδρομο – Φουντούκια: Μία χούφτα φουντούκια καλύπτει το ¼ των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Ε.

Σπανάκι: Ένα φλυτζάνι σπανάκι μαγειρεμένο στον ατμό, δίνει το 20% της βιταμίνης Ε που χρειάζεστε καθημερινά. Αρωματίστε το με λίγο σκόρδο και ελάχιστο λάδι για μια εύκολη και γρήγορη σαλάτα ή δοκιμάστε πολλές άλλες συνταγές, στις οποίες πρωταγωνιστεί το θρεπτικό αυτό λαχανικό.

Μπρόκολο: Ένα φλυτζάνι μαγειρεμένο μπρόκολο σας δίνει περίπου το 15% της βιταμίνης Ε που χρειάζεστε. Αποτελεί μία εξαιρετική σαλάτα, συνοδευτικό πολλών πιάτων, αλλά και πρώτη ύλη πολλών συνταγών.

Related Articles

Back to top button