Λίπος στο συκώτι: Που οφείλεται και με ποιες τροφές θα το μειώσετε – Λίστα

Που οφείλεται το λίπος στο συκώτι;

Το συκώτι είναι το κύριο όργανο αποτοξίνωσης του σώματος, παίζει επίσης κεντρικό ρόλο στην ομοιόσταση του μεταβολισμού και είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη σύνθεση, τον μεταβολισμό, την αποθήκευση και την ανακατανομή των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων.

Οι επεξεργασμένες τροφές που υπάρχουν γύρω μας σε αφθονία, οι τοξίνες και το περιβαλλοντικό στρες, η ταχεία αύξηση της παχυσαρκίας σε όλο τον κόσμο, σχετίζονται με την αύξηση του επιπολασμού της μη-αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD), γνωστή και ως λιπώδης διήθηση, καθιστώντας την, ως την πιο κοινή ασθένεια του ήπατος στις δυτικές κοινωνίες.

Το συκώτι είναι ένα από τα όργανα στα οποία το σώμα μας αποθηκεύει λίπος ώστε να δημιουργήσει «αποθήκες» ενέργειας.

Όταν όμως τα επίπεδα λίπους στο εσωτερικό του αυξάνονται υπερβολικά, τότε εκδηλώνεται η λεγόμενη λιπώδης νόσος του ήπατος.

Η νόσος έχει δύο μορφές:

  • την αλκοολική λιπώδη νόσος του ήπατος και
  • τη μη αλκοολική λιπώδη νόσος του ήπατος.

Η λιπώδης νόσος του ήπατος προκαλεί σοβαρές βλάβες στο συκώτι, καθώς το εμποδίζει να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα και να παράγει χολή, ένα υγρό που διευκολύνει την πέψη των τροφών.

Η αντιμετώπιση της λιπώδους νόσου του ήπατος προβλέπει αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, κυρίως στη διατροφή και στα επίπεδα σωματικής άσκησης.

Για να μειωθεί το λίπος στο συκώτι επιβάλλεται κατ’ αρχάς μείωση των θερμίδων που παρέχει η διατροφή.

Επίσης, η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε τροφές με φυτικές ίνες και τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία.

Εξίσου σημαντικό είναι να καταναλώνονται σύνθετοι υδατάνθρακες και καθαρές πρωτεΐνες,

ώστε να αποφευχθεί η πείνα κατά τη διάρκεια της ημέρας και η ροή ενέργειας να είναι σταθερή.

Τέλος, απαραίτητες είναι οι τροφές με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς βοηθούν το συκώτι να επιδιορθώσει βλάβες στα κύτταρά του.

Πέρα από αυτές τις γενικές κατευθύνσεις, ιδιαίτερα βοηθητικές μπορεί να αποδειχτούν και συγκεκριμένες τροφές, όπως αυτές που θα δείτε παρακατω

Σκόρδο:

Μελέτη στην επιθεώρηση Advanced Biomedical Research έχει δείξει πως το σκόρδο συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους και των αποθεμάτων λίπους στο σώμα σε ασθενείς με λιπώδη νόσο του ήπατος.

Αβοκάντο:

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά, αντιφλεγμονώδη συστατικά και διαλυτές ίνες, βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και οξειδωτικού στρες στο σώμα. Έτσι, αποτρέπει έμμεσα τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι.

Μπρόκολο:

Η διατροφή για να αντιμετωπιστεί το λίπος στο συκώτι πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία λαχανικών και

ένα από αυτά είναι σίγουρα το μπρόκολο. Μελέτη στην επιθεώρηση Journal of Nutrition που βασίστηκε σε

πειράματα σε ποντίκια έδειξε ότι το μπρόκολο μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση επιπρόσθετου λίπους στο συκώτι.

Ψάρι:

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν σε ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός και το σκουμπρί βελτιώνουν τα επίπεδα

λίπους στο συκώτι και τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης στα άτομα με λιπώδη νόσο του ήπατος. Εκτός από τα ψάρια, τα Ω-3 λιπαρά βρίσκονται σε σημαντικές ποσότητες και στους ξηρούς καρπούς.

Καφές:

Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Annals of Hepatology, ο καφές είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για το συκώτι χάρη στο χλωρογενικό οξύ που περιέχει.

Το συγκεκριμένο συστατικό έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στην αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης και της υπέρτασης.

Ποιους επηρεάζει η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση;

Η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος εμφανίζεται στο 15-25% του γενικού πληθυσμού, σε άτομα ηλικίας 40-60 ετών, με τις γυναίκες να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να την εμφανίσουν σε σχέση με τους άνδρες.

Καθώς συνυπάρχει με άλλες παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με νοσήματα της καρδιάς (όπως το μεταβολικό σύνδρομο), η συχνότητα εμφάνισής της σε παχύσαρκα άτομα ή άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αγγίζει το 70-90%, ενώ στα άτομα με δυσλιπιδαιμίες η συχνότητα εμφάνισής της κυμαίνεται μεταξύ 20-90%. Η νόσος αυτή, στο 50% περίπου των περιπτώσεων, δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα.

Ποια τα συμπτώματά της;

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων αυτά περιλαμβάνουν κυρίως:

  1. κόπωση
  2. κοιλιακό άλγος στο πάνω δεξί μέρος της κοιλιακής τους χώρας (κάτω από το πλευρό)

Ορισμένες φορές τα άτομα που βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια της νόσου (ίνωση, κίρρωση) μπορεί να εμφανίσουν επιπρόσθετα συμπτώματα τα οποία χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας και περιλαμβάνουν:

  • ίκτερο
  • εμφάνιση μελανιών
  • σκούρα ούρα
  • ασκίτη (οίδημα/πρήξιμο στην κάτω κοιλιακή χώρα) και οιδήματα στα άκρα
  • αιματέμεση (αίμα στον εμετό)
  • μέλανες κενώσεις (αίμα στα κόπρανα)
  • σύγχυση, αδυναμία συγκέντρωσης και κακή μνήμη (εγκεφαλοπάθεια)
  • φαγούρα
  • σπληνομεγαλία (μεγέθυνση σπλήνας)
  • κόκκινες παλάμες

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Articles

Back to top button