Κουρκουμάς: 4 τρόποι που μπορεί να βελτιώσει την υγεία – Ποιες είναι οι θεραπευτικές δράσεις του κουρκουμά;

Ινδία και Κίνα χρησιμοποιούσαν στην Αγιουβερδική και κινεζική ιατρική τον κουρκουμά, ένα καρύκευμα που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των μυοσκελετικών πόνων.

Αιώνες αργότερα η σύγχρονη επιστήμη θα υποστήριζε αυτή τη συνταγογράφηση.

Το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά, η , είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες που χρησιμοποιείται από τους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα, αλλά και από τους αθλητές που υποφέρουν από μυϊκούς τραυματισμούς.

Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Μια μελέτη έδειξε ότι ο κουρκουμάς με υψηλή περιεκτικότητα σε κουρκουμίνη μπορεί να αντιμετωπίσει τον πόνο εξίσου αποτελεσματικά με τα ισχυρότερα αναλγητικά.

Οπως και το… ξαδερφάκι του κουρκουμά, το τζίντζερ, είναι μέλος της οικογένειας των Ζιγγιβεροειδών και έχει σαρκώδη ρίζα που χρησιμοποιείται τόσο στο μαγείρεμα, όσο και στην ιατρική. Το τζίντζερ και ο κουρκουμάς, είναι βασικά συστατικά στο κάρι, δίνοντάς του την χαρακτηριστική θερμότητα και οξύτητα που διαθέτει. Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται επίσης ως χρωστική ουσία, που δίνει στο κάρι την χρυσή απόχρωσή του.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές δράσεις του κουρκουμά; Θα πρέπει να γνωρίζετε πως είναι το ισχυρό συστατικό κουρκουμίνη που μετατρέπει τον κουρκουμά σε έναν μαχητή-ολυμπιονίκη εναντίον των παρακάτω παθήσεων:

1. Καρκίνος

Ως αντικαρκινικός παράγοντας, η κουρκουμίνη στον κουρκουμά φαίνεται να αποθαρρύνει την ανάπτυξη των όγκων και, αν οι όγκοι έχουν ήδη εμφανιστεί, αναστέλλει την ανάπτυξή τους, ιδιαίτερα στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

2. Χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία

Το χαμηλό ποσοστό της νόσου , καθώς και άλλων μορφών άνοιας στην Ινδία είχε από χρόνια προσελκύσει το ενδιαφέρον των ερευνητών. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς αναστέλλει την ανάπτυξη του βήτα-αμυλοειδούς, μιας ανώμαλης πρωτεΐνης που αναπτύσσεται στον εγκέφαλο των πασχόντων από Αλτσχάιμερ.

3.

Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του κουρκουμά αντιμετωπίζουν βακτήρια, παράσιτα και μύκητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τοπικό αντισηπτικό για γρατζουνιές, κοψίματα και εγκαύματα. Χρειάζεται προσοχή κατά την εφαρμογή ωστόσο, γιατί το δέρμα προς στιγμήν θα γίνει κίτρινο και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να λερωθούν μόνιμα τα ρούχα σας.

4. Γαστρεντερικές διαταραχές

Ο κουρκουμάς έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει το συκώτι, ανακουφίζει τη δυσπεψία και βοηθά στην πρόληψη των ελκών ή ανακουφίζει το έλκος αν ήδη υπάρχει. Ενδείκνυται, επίσης, για φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Πριν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε κουρκουμά συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα που πάσχουν από χολολιθίαση ή απόφραξη του χοληδόχου πόρου δεν θα πρέπει να λαμβάνουν συμπυκνωμένα προϊόντα κουρκουμά.

Στη μαγειρική, ωστόσο, ο κουρκουμάς είναι απόλυτα ασφαλής, οπότε προτιμήστε τον! Χρησιμοποιήστε τον σε αγαπημένα σας πιάτα, προσθέτοντάς τον μαζί με το λάδι και το πιπέρι.

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button