Κουνουπίδι: αν υπάρχει ΕΝΑΣ λόγος να το τρως, είναι ΑΥΤΟΣ

1

: αν υπάρχει ΕΝΑΣ λόγος να το τρως, είναι ΑΥΤΟΣ

 

Μπορεί να μην αποτελεί το αγαπημένο μας τρόφιμο, κι όσες φορές το συναντάμε στα πιάτα μας, κάποιοι από εμάς κάνουμε ασυνείδητα έναν μορφασμό δυσαρέσκειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Cancer, στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη ανάλυση των διατροφικών παραγόντων που σχετίζονται με τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του στομάχου, καλά κάνουμε να βάλουμε το κουνουπίδι στο πιάτο μας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά γενικά τα «λευκά λαχανικά».

Συγκεκριμένα, η εν λόγω έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από μεγάλη ομάδα Κινέζων ειδικών και επιστημόνων και ανέλυσε τα αποτελέσματα 76 προηγούμενων ερευνών, διαπίστωσε ότι υπάρχει σημαντική σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης λευκών λαχανικών όπως το κουνουπίδι, φρούτων καιβιταμίνης C και του χαμηλού κινδύνου για καρκίνο του στομάχου.

Από την άλλη, το αλάτι, τα αλατισμένα τρόφιμα και το αλκοόλ, ειδικά η μπύρα και τα λικέρ, συγκαταλέγονται στους “διατροφικούς παράγοντες υψηλού κινδύνου”, με την ερευνητική ομάδα να σημειώνει ότι η πρόσληψη περισσότερων από 6 mg αλάτι την ημέρα αυξάνει «δραστικά» τον κίνδυνο γαστρικού καρκίνου. 

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές ανέλυσαν πάνω από 32000 περιπτώσεις γαστρικού καρκίνου και αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες των ατόμων που διαγνώστηκαν με τη νόσο.

Αρχικά, εντόπισαν τις τροφές οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο, ενώ στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C τείνουν να έχουν μία “προστατευτική επίδραση” κατά του καρκίνου του στομάχου. Τέτοιες τροφές είναι τα φρούτα και τα λευκά λαχανικά, στα οποία συγκαταλέγονται οι πατάτες, τα ραδίκια, τα κρεμμύδια, και το κουνουπίδι.

Μήπως να ξεκινήσουμε να βάζουμε στα πιάτα μας, το κουνουπίδι; Ακόμα κι αν δεν είναι το αγαπημένο μας, με λίγο λάδι και αλάτι όλα διορθώνονται. Έτσι δεν είναι; Άλλωστε, τα φρούτα και τα λαχανικά μόνο καλό μπορούν να κάνουν. Ειδικά τώρα που καλοκαιριάζει, το απογευματινό σνακ μπορεί να είναι μία εύγευστη φρουτοσαλάτα.

 

Πηγή: www.newsitamea.gr

Related Articles

Back to top button