Κορωνοϊός: Ο εμβολιασμός πριν τη μόλυνση μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης Long COVID

Τα άτομα που είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού πριν από τη μόλυνση θεωρήθηκαν εμβολιασμένα.

Η λήψη τουλάχιστον μίας δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού πριν από την πρώτη μόλυνση συνδέεται ισχυρά με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της κατάστασης μετά το COVID-19, κοινώς γνωστής ως , διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The BMJ.

Τα ευρήματα, τα οποία βασίζονται σε δεδομένα για περισσότερους από μισό εκατομμύριο Σουηδούς ενήλικες, δείχνουν ότι τα ανεμβολίαστα άτομα είχαν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με μακρά COVID από ό,τι εκείνα που είχαν εμβολιαστεί πριν από την πρώτη μόλυνση.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η αιτιότητα δεν μπορεί να συναχθεί άμεσα από αυτά τα στοιχεία παρατήρησης, αλλά λένε ότι τα αποτελέσματά τους «αναδεικνύουν τη σημασία του πρωτογενούς εμβολιασμού κατά του COVID-19 για τη μείωση της επιβάρυνσης της κατάστασης μετά το COVID-19 στον πληθυσμό».

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19 κατά της λοίμωξης SARS-CoV-2 και των σοβαρών επιπλοκών του οξέος COVID-19 είναι ήδη γνωστή, αλλά η αποτελεσματικότητά τους κατά του LONG COVID είναι λιγότερο σαφής, επειδή οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες βασίστηκαν σε αυτοαναφερόμενα συμπτώματα.

Τα ευρύματα της μελέτης σε 589.722 ενήλικες

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, οι ερευνητές διερεύνησαν την αποτελεσματικότητα του πρωτογενούς εμβολιασμού COVID-19 (οι δύο πρώτες δόσεις και η πρώτη αναμνηστική δόση στο πλαίσιο του συνιστώμενου προγράμματος) κατά των καταστάσεων μετά το COVID-19, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το πρόγραμμα SCIFI-PEARL, μια μελέτη με βάση τα μητρώα για την πανδημία COVID-19 στη Σουηδία.

Τα ευρήματά τους βασίζονται σε 589.722 ενήλικες (ηλικίας 18 ετών και άνω) από τις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της Σουηδίας με πρώτη λοίμωξη από COVID-19 που καταγράφηκε μεταξύ 27 Δεκεμβρίου 2020 και 9 Φεβρουαρίου 2022.

Τα άτομα παρακολουθήθηκαν από την πρώτη μόλυνση COVID-19 μέχρι τη διάγνωση της κατάστασης μετά το COVID-19, τον εμβολιασμό, την επαναμόλυνση, τον θάνατο, τη μετανάστευση ή το τέλος της παρακολούθησης (30 Νοεμβρίου 2022), όποιο από τα δύο επήλθε πρώτο. Ο μέσος όρος παρακολούθησης ήταν 129 ημέρες στο συνολικό πληθυσμό της μελέτης (εμβολιασμένοι: 197 ημέρες, μη εμβολιασμένοι: 112 ημέρες).

Στην ανάλυση λήφθηκε επίσης υπόψη μια σειρά παραγόντων, όπως η ηλικία, το φύλο, οι υφιστάμενες παθήσεις, ο αριθμός των επαφών υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια του 2019, το επίπεδο εκπαίδευσης, η κατάσταση απασχόλησης και η κυρίαρχη παραλλαγή του ιού κατά τη στιγμή της λοίμωξης.

Από τα 299.692 εμβολιασμένα άτομα με COVID-19, 1.201 διαγνώστηκαν με κατάσταση μετά το COVID-19 κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, σε σύγκριση με 4.118 από τα 290.030 μη εμβολιασμένα άτομα.

Τα άτομα που έλαβαν ένα ή περισσότερα εμβόλια COVID-19 πριν από την πρώτη λοίμωξη είχαν 58% λιγότερες πιθανότητες να λάβουν διάγνωση πάθησης μετά το COVID-19 σε σχέση με τα μη εμβολιασμένα άτομα.

Και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξανόταν με κάθε διαδοχική δόση πριν από τη μόλυνση (αποτέλεσμα δόσης-απόκρισης). Για παράδειγμα, η πρώτη δόση μείωσε τον κίνδυνο μετα-COVID-19 πάθησης κατά 21%, οι δύο δόσεις κατά 59% και οι τρεις ή περισσότερες δόσεις κατά 73%.

Πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, η οποία παρέχει λιγότερο πειστικά στοιχεία αιτιότητας, και οι ερευνητές επισημαίνουν διάφορους περιορισμούς, όπως τα περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τα συμπτώματα της κατάστασης μετά το COVID-19 και ότι ο κωδικός διάγνωσης δεν έχει ακόμη επικυρωθεί, τον πιθανό αντίκτυπο των επαναμολύνσεων στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τις προσδοκίες σχετικά με την προστατευτική επίδραση του εμβολιασμού.

Ωστόσο, επρόκειτο για μια μεγάλη, καλά σχεδιασμένη μελέτη που βασίστηκε σε υψηλής ποιότητας δεδομένα μητρώου σε ατομικό επίπεδο με χαμηλό κίνδυνο μεροληψίας αυτοαναφοράς, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα αποτελέσματα είναι αξιόπιστα.

Υψιστης σημασίας ο εμβολιασμός

Ως εκ τούτου, οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναδεικνύουν τη σημασία της πλήρους κάλυψης με πρωτογενή εμβολιασμό κατά του COVID-19, όχι μόνο για τη μείωση του κινδύνου σοβαρής οξείας λοίμωξης από COVID-19 αλλά και της επιβάρυνσης της κατάστασης μετά το COVID-19 στον πληθυσμό».

Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό με στοιχεία από άλλες μελέτες, αναδεικνύουν τη συσχέτιση μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και της ανάπτυξης μετα-ιικών καταστάσεων και υπογραμμίζουν τη σημασία του έγκαιρου εμβολιασμού κατά τη διάρκεια πανδημιών, αναφέρουν οι ερευνητές σε σχετικό κύριο άρθρο.

Ζητούν να συνεχιστεί η διερεύνηση της εξέλιξης των μακροχρόνιων υπολειμματικών συμπτωμάτων του COVID-19 και άλλων ιογενών ασθενειών, καθώς και να ληφθούν μέτρα για τη «βελτίωση της ακρίβειας της καταγραφής τόσο της ανάρρωσης όσο και της συνέχισης της ασθένειας μετά τη μόλυνση, καθώς και για την ποσοτικοποίηση βασικών οικογενειακών, κοινωνικών, χρηματοοικονομικών και οικονομικών αποτελεσμάτων».

«Τέτοιες εκτιμήσεις είναι θεμελιώδους σημασίας για την απελευθέρωση της χρηματοδότησης που απαιτείται για μελλοντική έρευνα και αυξημένες επενδύσεις σε εξειδικευμένες κλινικές υπηρεσίες που προσφέρουν θεραπεία και αποκατάσταση για την υποστήριξη ασθενών με μετα-ιικές παθήσεις», καταλήγουν.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Related Articles

Back to top button