Κοροναϊός: Για ποιο λόγο πρέπει τα παιδιά να μείνουν σπίτι

Η απόφαση για την καθολική αναστολή της λειτουργίας όλων των βαθμίδων στην εκπαίδευση δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό.

Το μέτρο αυτό συνοδεύεται και από την αυστηρή σύσταση στους γονείς «να περιορίσουν τις εξόδους των παιδιών τους» κάτι που και οι ίδιοι οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι «δεν είναι εφικτό, αλλά καλό είναι οι γονείς τους να προσπαθήσουν να τα πείσουν να πειθαρχήσουν».

Ποιος είναι όμως ο λόγος που πάρθηκε αυτή η απόφαση, παρόλο που από όσα είναι μέχρι τώρα γνωστά, τα δύσκολα νοσούν από τον κοροναϊό;

Η απόφαση έχει να κάνει με δύο νεότερα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου ιού από άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, μεγάλο μέρος του ιού () στον οργανισμό τους.

Διατηρώντας, λοιπόν, υψηλό ιικό φορτίο για πολλές μέρες, θα μπορούσαν, παρότι τα ίδια δεν νοσούν βαριά ή και καθόλου, να διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες κάνουν έκκληση στους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι. Το μέτρο του κλεισίματος των σχολείων θα είναι δώρον-άδωρον, αν οι γονείς επιτρέπουν στα μεγαλύτερα παιδιά τους να κάνουν εξόδους και να συγχρωτίζονται με άλλα παιδιά στις καφετέριες ή αν οι ίδιοι παίρνουν τα  μικρότερα παιδιά τους μαζί τους στο σούπερ μάρκετ και όπου αλλού κυκλοφορούν.

Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να μη νοσήσουν καν ή αν νοσήσουν να έχουν πολύ ήπια συμπτώματα, αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να αποτελέσουν «βόμβες» για τα μεγαλύτερα άτομα της κοινότητας, τις ευπαθείς ομάδες ή τους ίδιους τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

Κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το κατανοήσουν καλά οι γονείς και να κρατήσουν τα μικρά παιδιά όσο το δυνατόν πιο μακριά από τους ηλικιωμένους συγγενείς ή άτομα με προβλήματα υγείας, όσο κι αν αυτό είναι δύσκολο αν ζουν όλοι μαζί στο ίδιο σπίτι, αλλά και να εξηγήσουν στα μεγαλύτερα παιδιά τους το λόγο που θα πρέπει να περιορίσουν τις εξόδους τους.

Οι επιστήμονες δεν κρύβουν επίσης τον προβληματισμό τους, καθώς κάνουν λόγο για έναν ιό που συμπεριφέρεται πολύ περίεργα, κάτι το οποίο δεν έχουν ξαναδεί. «Είναι σαν όπλο!», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, αναφέρουν ότι πολλοί από όσους μολύνονται στις ηλικίες μεταξύ 30 και 69 ετών φέρουν ιικό φορτίο στον οργανισμό τους, μέχρι και 20 ημέρες. Πάντως, είναι πιο δύσκολο να μεταδοθεί μετά τις πρώτες 10 ημέρες.

Επίσης, λένε ότι δεν είναι μόνο η μεταδοτικότητά του, που τους εκπλήσσει δυσάρεστα, αλλά και το γεγονός ότι η κλινική εικόνα των ασθενών που κάνουν πνευμονία εξαιτίας του, μεταβάλλεται σημαντικά στο πρώτο δεκαήμερο της νόσησης από αυτόν. Γι' αυτό και η μεγάλη αγωνία τους είναι «να μην κολλήσουμε όλοι μαζί», αφού αυτό θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος Υγείας, καθώς αυτοί που πρώτοι θα χρειαστούν τις υπηρεσίες του, θα είναι οι βαριά νοσούντες από τον ιό, με χρόνια προβλήματα υγείας.

Για το λόγο αυτό είναι λοιπόν σημαντικό τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι το κλείσιμο των σχολείων δεν είναι κάτι σαν διακοπές, αλλά ένα αναγκαίο μέτρο για να μην νοσήσουν σε πρώτη φάση τα αγαπημένα τους ηλικιωμένα πρόσωπα και σε δεύτερη ολόκληρη η κοινότητα.

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button