Κοροναϊός: Μπορούν τα συμπτώματα να φεύγουν και να επανέρχονται;

Όπως τόσες πολλές πτυχές του κοροναϊού έτσι και τα συμπτώματά του ακόμα «ανακαλύπτονται» αλλά και εξελίσσονται.

Εάν έχετε διαγνωστεί θετικός/ή στον κοροναϊό και έχετε αρχίσει να αισθάνεστε καλύτερα, αλλά στη συνέχεια τα επανέλθουν, ίσως να αναρωτιέστε αν αυτό είναι κάτι φυσιολογικό.

Μπορούν τα συμπτώματα να φεύγουν και να επανέρχονται; Με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα ναι, είναι δυνατόν τα συμπτώματα της νόσου να φεύγουν και να επανέρχονται.

Ορισμένες ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα, έχουν μία ευθεία πορεία: Η μύτη είναι βουλωμένη ή τρέχει, αισθάνεστε κούραση, αλλά στη συνέχεια, σε λίγες ημέρες, η μύτη ανοίγει και στεγνώνει, ενώ η ενέργεια επιστρέφει.

Όμως, τα άτομα με Covid-19 αναφέρουν ότι τα συμπτώματά τους μπορεί να αλλάξουν εν μία νυκτί και από εκεί που καλυτερεύσουν να χειροτερέψουν ξαφνικά. Έτσι, ενώ μπορεί ο πυρετός να έχει πέσει και να αισθάνονται καλύτερα, ξαφνικά μπορεί να αναπτύξουν εκ νέου έναν χαμηλό πυρετό. Ή ενώ ο βήχας τους βελτιώνεται, να επιδεινωθεί μία ημέρα μετά.

Σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν πως αυτή η εξέλιξη στον κοροναϊό είναι φυσιολογική και οι περισσότεροι ασθενείς βλέπουν την υγεία τους να βελτιώνεται μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, αλλά να χειροτερεύουν στη συνέχεια, ενώ βρίσκονται στο στάδιο της ανάρρωσης.

Σε μερικούς ασθενείς τα συμπτώματα κάνουν κύκλο για μερικές εβδομάδες, ενώ κάποιοι έχουν αναφέρει πως χρειάζονται φροντίδα ακόμα και έξι μήνες μετά την αρχική διάγνωση και την επακόλουθη «ανάρρωση».

Αν λοιπόν έχετε διαγνωστεί θετικός/ή στον κοροναϊό ή αν πιστεύατε ότι είχατε την ασθένεια, αλλά δεν κάνατε κάποιο τεστ για να το επιβεβαιώσετε και εμφανίσετε συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από ένα μήνα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Τα συμπτώματα αυτά είναι: πυρετός, βήχας, αίσθημα κόπωσης, δύσπνοια. Αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν τον γιατρό σας να αναπτύξει ένα σχέδιο φροντίδας που θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα πολύ πιο γρήγορα.

 

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button