Το κομπιούτερ είναι καλύτερος κριτής της προσωπικότητας

Το κομπιούτερ είναι καλύτερος κριτής της προσωπικότητας

Ένα κομπιούτερ μπορεί να είναι καλύτερος κριτής της προσωπικότητας απ’ ό,τι οι συγγενείς και οι φίλοι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Στάνφορντ δημιούργησαν ένα λογισμικό μοντέλο που κατόρθωσε να αξιολογήσει πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας χιλιάδων εθελοντών πολύ καλύτερα απ’ ό,τι τα αδέλφια, οι γονείς και μερικές φορές οι ερωτικοί τους σύντροφοί.

Το μοντέλο λειτουργεί αναλύοντας τα likes που πατούν οι χρήστες του Facebook. Με βάση αυτά, κατόρθωσε να καθορίσει κατά πόσον διέθεταν κάποια από τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας (όλα μαζί είναι γνωστά ως BigFive).

Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι η δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες (openness), η εξωστρέφεια (extraversion), η ευσυνειδησία (conscientiousness), η συγκαταβατικότητα (agreeableness) και ο νευρωτισμός (neuroticism)

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην αμερικανική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), στη μελέτη τους συμμετείχαν 70.520 χρήστες του Facebook, οι οποίοι δέχθηκαν να αναλυθούν οι λογαριασμοί τους στο FB, καθώς και να συμπληρώσουν οι ίδιοι και οι οικείοι τους ειδικά ερωτηματολόγια που αξιολογούσαν την προσωπικότητά τους.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η προσωπικότητα που σκιαγραφούσε το πρόγραμμα του ηλεκτρονικού υπολογιστή ταίριαζε περισσότερο με εκείνη πουπροέκυπτε από το ερωτηματολόγια κάθε χρήστη του FB, απ’ όσο η προσωπικότητα που είχαν περιγράψει οι οικείοι του.

Και δεν χρειαζόταν να κάνει καμιά σούπερ ανάλυση το λογισμικό: εξετάζοντας μόλις 10 likes, σκιαγραφούσε το πορτραίτο τού χρήστη πολύ ακριβέστερο απ’ ό,τι ένας συνεργάτης του.

Με 70 likes, ξεπερνούσε σε ακρίβεια έναν φίλο ή συγκάτοικο του χρήστη και με 150 likes ξεπερνούσε τους γονείς και τα αδέλφια του.

Μόνο οι ερωτικοί σύντροφοι «παίδεψαν» λίγο το πρόγραμμα: για να τους ξεπεράσει σε ακρίβεια, έπρεπε να αναλύσει 300 likes.

«Τα ευρήματα αυτά μοιάζουν απρόσμενα, διότι γενικώς οι άνθρωποι είναι καλοί στην αξιολόγηση των άλλων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Γιούγιου Γου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Ψυχομετρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

«Ενστικτωδώς πιστεύουμε ότι οι πιο κοντινοί μας άνθρωποι μάς ξέρουν καλά και έτσι δύσκολα μπορεί κανείς να δεχτεί ότι ένα κομπιούτερ μπορεί να τον γνωρίζει καλύτερα από τους ανθρώπους του.

»Ωστόσο οι ώρες που περνάμε τώρα πια μπροστά στα κομπιούτερ μας είναι πολλαπλάσιες από αυτές που διαθέτουμε στους οικείους μας, με αποτέλεσμα οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές να έχουν πρόσβαση σε άπειρες πληροφορίες για εμάς.

»Επιπλέον, η μνήμη τους είναι ατέλειωτη και επομένως, όταν προγραμματιστούν σωστά, μπορούν να μας κρίνουν με συστηματικό και πάνω απ’ όλα αντικειμενικό τρόπο, ενώ οι κρίσεις των δικών μας ανθρώπων είναι μεροληπτικές».

Πηγή : Web Only tanea.gr

Related Articles

Back to top button