Καρκίνος στόματος: Επιστήμονες αναπτύσσουν νέα μέθοδο διάγνωσης με ειδικά «γλειφιτζούρια»

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι το νέο τους εγχείρημα θα μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο του στόματος πριν τα πρώτα συμπτώματα.

Η νέα ανακάλυψη στο πεδίο του καρκίνου έρχεται από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Προς το παρόν, η διάγνωση του καρκίνου του στόματος συνήθως περιλαμβάνει την τοποθέτηση μιας εύκαμπτης κάμερας στο άκρο ενός σωλήνα από τη μύτη ή το στόμα του ασθενούς και τη λήψη βιοψίας για εξέταση.

Με αυτό ως δεδομένο, οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα … «γλειφιτζούρια» που αναπτύσσουν θα μπορούσαν να είναι ένας πιο γρήγορος και φιλικός προς τον ασθενή τρόπος ανίχνευσης της νόσου.

Τα συγκεκριμένα γλειφιτζούρια κατασκευάζονται από ένα υλικό γνωστό ως «έξυπνη υδρογέλη», το οποίο αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Η ιδέα είναι ότι οι ασθενείς πιπιλίζουν το γλειφιτζούρι, μεταφέροντας ένα δείγμα σάλιου στην υδρογέλη.

Οι ερευνητές είπαν ότι η υδρογέλη δρα σαν δίχτυ ψαρέματος «πιάνοντας» πρωτεΐνες – μαζί με το σάλιο – οι οποίες θα μπορούσαν να είναι βιοδείκτες καρκίνου.

Οι δυνατότητες του νέου εγχειρήματος στην ανίχνευση του καρκίνου

Το «δίχτυ» μπορεί αργότερα να αφαιρεθεί στο εργαστήριο για να απελευθερωθούν οι πρωτεΐνες για να υποβληθούν σε ανάλυση, πρόσθεσαν.

Ο Δρ Ruchi Gupta, αναπληρωτής καθηγητής βιοαισθητήρων στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε: «Οι έξυπνες υδρογέλες έχουν πραγματικά συναρπαστικές δυνατότητες για τη διάγνωση του καρκίνου του στόματος. Μπορούμε εύκολα να τους δώσουμε ένα στερεό σχήμα για να «πιάσουν» πρωτεΐνες στο σάλιο.

Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε την επόμενη φάση αυτού του project. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να είμαστε οι πρώτοι που θα φτιάξουμε μια συσκευή που θα είναι πολύ πιο ευγενική για τη διάγνωση του καρκίνου του στόματος για ασθενείς και πιο εύκολη στη χρήση από τους γιατρούς», διευκρίνισε.

Το project έχει λάβει 350.000 £ ως χρηματοδότηση από την Cancer Research UK και το Engineering and Physical Sciences Research Council. Ο Δρ Gupta είπε ότι η ομάδα εξετάζει επί του παρόντος ομάδες εστίασης για να καθορίσει τις γεύσεις για τα γλειφιτζούρια.

Ο Δρ Iain Foulkes, εκτελεστικός διευθυντής έρευνας και καινοτομίας στο Cancer Research UK, δήλωσε: «Οι βιοψίες και η ρινοενδοσκόπηση που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του καρκίνου του στόματος, απαιτούν μεγάλη δεξιότητα για τη διεξαγωγή τους και μπορεί να είναι δυσάρεστες για τους ασθενείς.

Θέλουμε μια ακριβή, πιο γρήγορη και φιλική προς τον ασθενή εναλλακτική εξέταση που θα μπορεί να μας βοηθήσει να διαγνώσουμε γρηγορότερα περιπτώσεις καρκίνου του στόματος. Αυτό το project είναι ένα συναρπαστικό πρώτο βήμα προς έναν εντελώς νέο τρόπο εντοπισμού των καρκίνων του στόματος εγκαίρως».

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Related Articles

Back to top button