Καρκίνος οισοφάγου: Τι περιλαμβάνει η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο

Αποτελεί την έκτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, ενώ το πενταετές ποσοστό επιβίωσης δεν ξεπερνά το 20%.

Έρευνα του Κολεγίου Νοσηλευτικής και Καινοτομίας της Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο, καθώς και τα διατροφικά συμπληρώματα ψευδαργύρου, μπορούν να βοηθήσουν στην αναχαίτιση του πολλαπλασιασμού των οισοφαγικών καρκινικών κυττάρων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο ς αναστέλλει επιλεκτικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων αλλά όχι των φυσιολογικών οισοφαγικών επιθηλιακών κυττάρων.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι ο ψευδάργυρος εμποδίζει τα υπερδραστήρια σήματα ασβεστίου στα καρκινικά κύτταρα, τα οποία απουσιάζουν από τα φυσιολογικά κύτταρα, και άρα ο ψευδάργυρος επιλεκτικά αναστέλλει την καρκινική κυτταρική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο έχουν σχέση μεταξύ τους, διαπίστωση που ανοίγει τον δρόμο για την καλύτερη πρόληψη και θεραπεία της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι:

  • Το σπανάκι
  • Το συκώτι
  • Ο λιναρόσπορος
  • Η μπανάνα
  • Τα μανιτάρια
  • Το βοδινό κρέας
  • Ο κρόκος αυγού
  • Τα όσπρια
  • Τα θαλασσινά και ειδικά οι γαρίδες και τα στρείδια

Τα σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου του οισοφάγου περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία)
  • Απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια
  • Πόνος, πίεση, ή αίσθηση καύσου στο στήθος
  • Επιδείνωση της δυσπεψίας, ή καούρα
  • Βήχας, ή βραχνάδα

Ο πρώιμος καρκίνος οισοφάγου συνήθως δεν προκαλεί σημάδια, ή συμπτώματα και αυτό είναι που τον καθιστά τόσο επικίνδυνο.

www.onmed.gr

Related Articles

Back to top button