Καρκίνος: Οι τροφές που ευνοούν την εξάπλωσή του

Εκτός από τις που θωρακίζουν τον οργανισμό έναντι του καρκίνου, υπάρχουν και τροφές που περιέχουν ουσίες οι οποίες «τρέφουν» την ανάπτυξη πολλών μορφών της πάθησης.

Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι καρκίνοι με μεταλλαγή του γονιδίου BRAF, χρειάζονται τον χαλκό προκειμένου να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν.

Στους καρκίνους που χρειάζονται χαλκό συμπεριλαμβάνεται το μελάνωμα, το οποίο αποτελεί την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και ορισμένοι καρκίνοι του μαστού, του πνεύμονα και του θυρεοειδούς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο χαλκός δεν φαίνεται να αποτελεί αιτία του καρκίνου, είναι όμως απαραίτητος για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι όταν η πρόσληψη χαλκού σε καρκινικούς όγκους με μεταλλαγμένο BRAF «μπλοκαρίστηκε», οι καρκίνοι σταμάτησαν να αναπτύσσονται.

Τροφές πλούσιες σε χαλκό είναι όλα τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα και συγκεκριμένα:

  1. Το σουσάμι
  2. Τα κάσιους
  3. Η σόγια
  4. Τα μανιτάρια
  5. Οι ηλιόσποροι
  6. Οι φακές
  7. Τα καρύδια

Τι προκαλεί τον καρκίνο;

Ο προκύπτει από ένα μόνο κύτταρο. Η μετατροπή ενός φυσιολογικού κυττάρου σε ένα καρκινικό κύτταρο είναι μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων και χρονικής διάρκειας πολλών ετών, τυπικά με την εξέλιξη από μια φυσιολογική κατάσταση σε μια προ-καρκινική βλάβη και επομένως σε μία καρκινική.

Αυτή η μετατροπή είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ γενετικών παραγόντων και εξωτερικών-περιβαντολογικών παραγόντων, όπως:

– η ανθυγιεινή διατροφή, η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και η έλλειψη σωματικής άσκησης

– τα φυσικά καρκινογόνα, όπως η υπεριώδης και ιονίζουσα ακτινοβολία

– τα χημικά καρκινογόνα, όπως ο αμίαντος, τα συστατικά του καπνού, το αλκοόλ, η αφλατοξίνη (περιέχετε σε τρόφιμα) και το αρσενικό (συχνά ανευρίσκεται στο πόσιμο νερό) και

– βιολογικά καρκινογόνα, όπως είναι οι λοιμώξεις από συγκεκριμένους ιούς, βακτήρια ή παράσιτα.

Η γήρανση είναι ένας άλλος βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη του καρκίνου. Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου αυξάνεται δραματικά με την ηλικία. Το πιθανότερο είναι αυτό να οφείλεται στην συσσώρευση των παραγόντων κινδύνου με την ηλικία, με την εξασθένηση της άμυνας του οργανισμού αλλά και με το γεγονός ότι οι κυτταρικοί μηχανισμοί επισκευής βλαβών του DNA γίνονται λιγότερο αποτελεσματικοί καθώς ένας άνθρωπος μεγαλώνει.

Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης του καρκίνου;

Η ιατρική κοινότητα έχει πλέον κατανοήσει τα αίτια ανάπτυξης του καρκίνου, καθώς και τις απαραίτητες παρεμβάσεις για την πρόληψη και τη διαχείριση της νόσου.

Η συχνότητα του καρκίνου μπορεί να μειωθεί και να ελεγχθεί ο αριθμός των θανάτων από αυτόν, με την εφαρμογή τεκμηριωμένων μέσα από μελέτες στρατηγικών για την πρόληψη του καρκίνου, την έγκαιρη ανίχνευσή του και την κατάλληλη διαχείριση των ασθενών που πάσχουν από αυτή τη νόσο.

Πολλοί τύποι καρκίνου έχουν υψηλή πιθανότητα ίασης, εάν ανιχνευθούν έγκαιρα και αντιμετωπιστούν επαρκώς.

www.onmed.gr

Related Articles

Back to top button