Γιατί δεν είναι καλό για τα παιδιά να είναι πάντα υπάκουα

Η καλή συμπεριφορά συχνά συνδέεται με την υπακοή, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα και δεν είναι πάντα καλό για τα μας να κάνουν αυτό που τους λέμε.

Όλοι οι , ή η συντριπτική τους πλειοψηφία, θέλουν τα ά τους να είναι καλά, υπάκουα και υπεύθυνα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Αυτό μπορεί να μας κάνει να σκεφτούμε ότι τα παιδιά μας είναι κακά και ανυπάκουα και ότι στο μέλλον θα έχουμε προβλήματα, ωστόσο αυτό δεν είναι απολύτως αληθές. Στην πραγματικότητα, «το παιδί ή ο έφηβος που ανησυχεί περισσότερο τους ψυχολόγους είναι το ασυμπτωματικό παιδί, δηλαδή εκείνο που δεν αμφισβητεί ποτέ τίποτα και υπακούει σε όλα», λέει η Sylvie Pérez, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Ψυχολογίας και Επιστημών της Αγωγής του UOC.

Γενικά συνδέουμε την καλή συμπεριφορά με την «υπακοή» και την κακή συμπεριφορά με την «ανυπακοή, επειδή εφαρμόζουμε τα ηθικά κριτήρια των ενηλίκων στα παιδιά», επισημαίνει η Pérez, αλλά οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι, όπως τα παιδιά ακολουθούν μια γνωστική ή κινητική ανάπτυξη για άλλες πτυχές, όπως η ομιλία ή η ικανότητα να περπατούν μόνα τους κ.λπ. «οι έννοιες του καλού και του κακού δεν συνδέονται σωστά μέχρι την ηλικία των 12 ετών περίπου».

Έτσι, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, τα παιδιά δεν θα έπρεπε να υπακούουν μέχρι αυτή την ηλικία που γνωρίζουν το σωστό από το λάθος, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι, για κάποιο λόγο, υπακούουν, γιατί; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, σύμφωνα με τον Perez, είναι απλή: «Το κάνουν ως απάντηση στη μέθοδο της τιμωρίας και της ανταμοιβής». Σύμφωνα με την ίδια, «τα παιδιά κάνουν πράγματα για να αποφύγουν την τιμωρία ή για να λάβουν ανταμοιβές».

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ενήλικας συνηθίζει να υπαγορεύει μια σειρά από κατευθυντήριες γραμμές που το παιδί πρέπει να αποδεχτεί. «Ζούμε σε έναν πολύ άκαμπτο κόσμο γιατί, κατά κανόνα, τα παιδιά φεύγουν από το σχολείο, κάνουν τις εξωσχολικές τους , παίζουν για συγκεκριμένο χρόνο στο πάρκο, τρώνε βραδινό σε συγκεκριμένη ώρα, δεν μπορούν να δουν τηλεόραση για περισσότερο από λίγα λεπτά, με άλλα λόγια, όλα είναι καθορισμένα, και σε αυτόν τον κόσμο, μερικές φορές, βρίσκουμε παιδιά που δεν υπακούουν γιατί αμφισβητούν τους κανόνες». Παρά το τι πιστεύουν πολλοί γονείς, σε αυτά τα παιδιά που αμφισβητούν τα πράγματα και «που δεν καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να γίνει έτσι, και αν το κάνουν χωρίς επιθετικότητα, είναι ένα καλό ».

Συμβουλές για τους γονείς

Είναι σημαντικό να δίνεται στα παιδιά η ευκαιρία «να εκφράζουν τη θέλησή τους και να επικυρώνουν αν αυτό που λένε είναι αποδεκτό ή όχι». Μια άλλη συμβουλή είναι «να μην εστιάζουμε τη συζήτηση στο πόσο καλά ή άσχημα συμπεριφέρθηκαν, αλλά στα γεγονότα: πόσο καλά έφαγες, πόσο καλό ήταν που έπαιξες με τους παππούδες και τις γιαγιάδες». Αυτό είναι σημαντικό γιατί «η καλή ή κακή συμπεριφορά είναι μια ηθική κρίση των ενηλίκων, αλλά το παιχνίδι με τους παππούδες και τις γιαγιάδες είναι θετικό, ακόμη και αν δεν ανταποκρίνεται σε καλή ή κακή συμπεριφορά», προσθέτουν οι ειδικοί.

Αυτό που είναι απαραίτητο είναι να αφιερώνετε χρόνο μαζί τους και να δίνετε προσοχή στις ανάγκες τους. «Είναι σημαντικό ο χρόνος που περνάτε μαζί να είναι ποιοτικός, καθώς αυτό κάνει τη διαφορά», λέει η Paula Morales, ειδικός στο UOC. Και είναι επίσης σημαντικό να αφιερώνετε αυτόν τον χρόνο στο να τα ακούτε και να λαμβάνετε υπόψη τη γνώμη τους. Οι συναισθηματικοί και επικοινωνιακοί πόροι των γονέων είναι απαραίτητοι για την που, αντί να υπακούουν απλώς, αισθάνονται ότι οι ενήλικες τα εμπιστεύονται. Αυτά τα παιδιά, λέει, «θα είναι πιο αυτόνομα και θα μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους».

Προσοχή στα υπερβολικά υπάκουα παιδιά

Στην αντίθετη πλευρά του φάσματος από τα ανυπάκουα ή τα παιδιά που παραβαίνουν τους κανόνες είναι τα παιδιά που είναι υπερβολικά υπάκουα. Εδώ πρέπει να διακρίνουμε μεταξύ της υπακοής σε κανόνες προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος και της τυφλής υπακοής σε κανόνες που επιβάλλουν οι ενήλικες. «Αν ζητάμε από το παιδί να σταματήσει και να μην περάσει το δρόμο, το κάνουμε για να αποφύγουμε τον κίνδυνο», λέει ο Pérez. «Το παιδί που υπακούει σε ορισμένες επιβολές μπορεί να είναι πιο ελεύθερο γιατί είναι πιο προστατευμένο», προσθέτει.

Αλλά αυτό δεν είναι πάντα καλό, καθώς η υπερβολική εξουσία από την πλευρά των ενηλίκων μπορεί επίσης να σημαδέψει το μέλλον τους ως ενήλικες. «Σε γενικές γραμμές, περισσότερα από τα μισά προβλήματα των ενηλίκων ξεκινούν στην παιδική και εφηβική ηλικία. Μερικές φορές δεν έχουμε επίγνωση του πόσο σημαντικό είναι να συνοδεύουμε το παιδί προκειμένου να αναπτύξει διάφορες δεξιότητες σε αυτό το στάδιο», εξηγεί η Morales. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα παιδί είναι υπερβολικά υπάκουο μπορεί να προβληματίσει τους ψυχολόγους.

Αυτό συμβαίνει επειδή η υπερβολική υπακοή μπορεί συχνά να κρύβει σοβαρά προβλήματα. «Υπάρχουν παιδιά σε ορισμένα περιβάλλοντα που, σύμφωνα με τους γονείς τους, είναι πολύ υπάκουα, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που φοβούνται», επισημαίνει ο Pérez. Στην πραγματικότητα, «έξω από αυτό το αυταρχικό περιβάλλον, στην οικογένεια ή στο σχολείο, τα παιδιά αυτά δείχνουν ανεξέλεγκτη συμπεριφορά». Αυτό συμβαίνει επειδή, μερικές φορές, «η περίσσεια εξωτερικού ελέγχου εμποδίζει το παιδί να αυτορυθμιστεί», λέει ο Morales. «Όταν εκπαιδεύουμε με θετικό τρόπο, πρέπει να σκεφτόμαστε μια πυραμίδα: στη βάση, οι γονείς ενισχύουν την αυτονομία, την επικοινωνία και τη διαχείριση των συναισθημάτων. Έτσι θα βρούμε εργαλεία για την επίλυση των συγκρούσεων», συνιστά ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον Álvaro Bilbao, , «αν οι γονείς εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους να υπακούουν χωρίς δεύτερη κουβέντα, θα τα κάνουν να υπακούουν σε αυτούς, αλλά και στους δασκάλους, τους συμμαθητές, τους φίλους, τους συντρόφους… γιατί θα τους έχουν διδάξει την υποταγή. Αν, από την άλλη, τα εκπαιδεύσουν να προσέχουν τα λόγια τους, να κατανοούν τη σημασία των πραγμάτων και να εκφράζουν τη γνώμη τους, δεν θα νιώθουν την ανάγκη να υποτάσσονται στους άλλους».

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Related Articles

Back to top button