Η δύναμη της βιταμίνης D ενάντια 16 τύπων καρκίνου

Η δύναμη της βιταμίνης D ενάντια

Η Βιταμίνη D είναι οργανική ουσία, ανήκει και στις αλλά και στις ορμόνες. Έχει λάβει το προσωνύμιο «», επειδή πέραν της πρόσληψής της από τα τρόφιμα, παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας.

Η στον οργανισμό θα βοηθήσει στην αποφυγή δημιουργίας 16 τύπων καρκίνου, περιλαμβανομένων του παγκρέατος, των πνευμόνων, των ωοθηκών, του μαστού, του προστάτη και του δέρματος.

Η βιταµίνη D είναι απαραίτητο συστατικό για την προαγωγή της απορρόφησης και της χρησιμοποίησης του ασβεστίου και του φωσφόρου από το ερειστικό σύστημα. Σε συνεργασία µε παραθυρεοειδικές ορμόνες και την καλσιτονίνη, ρυθμίζει τη συγκέντρωση του ασβεστίου στο αίμα ανάλογα µε τις ανάγκες, καθώς και την εναπόθεση ή απομάκρυνση του ασβεστίου στα οστά.

Συμμετέχει στην νευρομυϊκή λειτουργία και σε πλήθος άλλων κυτταρικών λειτουργιών, συµπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η βιταμίνη D θεωρείται περισσότερο ορμόνη παρά βιταμίνη και έχει αποδειχτεί ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγιή λειτουργία του οργανισμού μας.

Πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι όσο αυξάνονται τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τόσο μειώνεται η εμφάνιση προβλημάτων υγείας, όπως εμφράγματα, διαβήτης, σκλήρυνση κατά πλάκας και υπέρταση. Αντίστοιχα, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D οδηγούν σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και σε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Σύμφωνα με τον δρα Μάικλ Φ. Χόλικ, επικεφαλής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Βιταμίνης D, Δέρματος και Οστών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, η ενεργή βιταμίνη D είναι ένας από τους πιο ισχυρούς αναστολείς ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να συμβάλει σε αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο, και ιδιαίτερα του εντέρου. Παρατήρησαν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού και του εντέρου ήταν διπλάσια στις περιοχές των ΗΠΑ με λιγότερη ηλιοφάνεια. Αυτό τους έκανε να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην ηλιοφάνεια και τον καρκίνο, και αυτή η σχέση πυροδότησε το επιστημονικό ενδιαφέρον τους. Ο δρ Φρανκ Γκάρλαντ και ο αδερφός του, Σέντρικ Γκάρλαντ ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν την επίδραση της λήψης βιταμίνης D στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Όταν όμως μιλάμε για καρκίνο η βιταμίνη D αποτελεί τον χειρότερο εχθρό του. Πάνω από 200 επιδημιολογικές έρευνες και πάνω από 2.500 εργαστηριακές μελέτες επιβεβαιώνουν θεωρίες που συνδέουν την ανεπάρκεια βιταμίνης D με τον καρκίνο.

Σύμφωνα με τον Dr. Cedric F. Garland, η βιταμίνη D επηρεάζει όλους σχεδόν τους τύπους του καρκίνου του μαστού, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην δομή των επιθηλίων κυττάρων. Αυτά τα κύτταρα μένουν ενωμένα με την βοήθεια μιας κολλώδους ουσίας που ονομάζεται E-cadherin και που είναι φτιαγμένη κυρίως από βιταμίνη D και ασβέστιο. Για παράδειγμα εάν ήδη υπάρχει του μαστού σε εξέλιξη, η βιταμίνη σταματάει τα καρκινικά κύτταρα περιβάλλοντάς τα με E-cadherin. Μόλις η ανάπτυξη του όγκου σταματήσει, το ανοσοποιητικό μας σύστημα αρχίζει να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα με επιτυχία γιατί δεν έχει να κάνει με δισεκατομμύρια τέτοια, αλλά με περιορισμένο αριθμό.

Βιταμίνη D-Σε ποια τρόφιμα κρύβεται;

Είναι σχετικά μικρή η γκάμα των τροφών που περιέχουν βιταμίνη D και ακολούθως σας παραθέτω τις πιο πλούσιες πηγές ώστε να μπορέσετε να τις εντάξετε καθημερινά στη διατροφή σας και μαζί με την έκθεση τον ήλιο να προλάβετε την ανεπάρκεια.

Λιπαρά ψάρια

Αναφέρομαι σε ψάρια όπως το σκουμπρί, τη σαρδέλα, τη ρέγγα και το σολομό, τα οποία είναι πλούσια σε καλά λιπαρά και βιταμίνη D (συγκεκριμένα την D3 που είναι πιο αποτελεσματική στην αύξηση της βιταμίνης D στο αίμα, σε σχέση με την D2). Πιο συγκεκριμένα, στα 100γρ η καπνιστή ρέγγα περιέχει περίπου 22 μg, το σκουμπρί και η σαρδέλα 12,3 μg και ο σολομός από 8,7 – 17,1 μg (αναλόγως την προέλευση).

Στρείδια

Για πολλούς αποτελούν ιδιαίτερο έδεσμα! 100γρ στρειδιών σας παρέχουν 8 μg βιταμίνης D και ευτυχώς λίγες θερμίδες συγκριτικά με την ποσότητά τους.

Μανιτάρια

Αποτελούν φυτική πηγή πρόσληψης βιταμίνης D και συγκεκριμένα βιταμίνης D2, η οποία μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική όσο η D3 που περιέχεται σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα, όμως αυξάνει και αυτή τη βιταμίνη D στο αίμα. Στα μανιτάρια η βιταμίνη D παράγεται όπως και στον άνθρωπο, δηλαδή από την έκθεση στον ήλιο γιαυτό και τα μανιτάρια που έχουν εκτεθεί είτε απευθείας στον ήλιο, είτε σε υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να περιέχουν από 3,25 μέχρι 50 μg!

Φυτική μαργαρίνη

Η μαλακή φυτική μαργαρίνη χρησιμοποιείται λόγω των καλών λιπαρών που περιέχει, όπως τα απαραίτητα ω-3 και ω-6, αλλά περιέχει και πολλές βιταμίνες, μία εκ των οποίων είναι και η βιταμίνη D. Μάλιστα, μία μερίδα 10γρ μαργαρίνης (για παράδειγμα 2κγλ που θα αλείψετε στο ψωμί ή τη φρυγανιά) σας παρέχει το 15% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνη D!

Κρόκος αυγού

Υπάρχει μεγάλη διακύμανση στην ποσότητα βιταμίνης D που περιέχεται στο αυγό και πιο συγκεκριμένα στον κρόκο, καθώς τα αυγά που προέρχονται από κότες που εκτίθενται στον ήλιο μπορεί να παρέχουν 3-4 μg, ενώ τα πιο «συμβατικά» αυγά περιέχουν 0,45 – 0,97 μg. Υπάρχουν και αυγά που προέρχονται από κότες που τρέφονται με τροφές εμπλουτισμένες σε βιταμίνη D, όπου οι μονάδες είναι ακόμα περισσότερες.

Συνοπτικά

Δώστε βάση στην ενσωμάτωση αυτών των τροφών στην καθημερινή ή και εβδομαδιαία σας διατροφή, συμπεριλάβετε επίσης τρόφιμα εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D (ελέγχετε την ετικέτα του τροφίμου για να εντοπίσετε αυτά που έχουν εμπλουτιστεί) και αφιερώστε 15-20 λεπτά καθημερινά στην έκθεση των άκρων σας (χέρια και πόδια) και του προσώπου στον ήλιο χωρίς αντηλιακό για να έχετε επάρκεια.

.

newsitamea.gr

Related Articles

Back to top button